Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ne zaman kapatıldı?

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir.

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ne zaman kapatıldı?

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. Bu fakülte, 1827 yılında Sultan II. Mahmud tarafından kurulmuş ve 1933 yılına kadar eğitim hizmeti vermiştir.

 

1933 yılında Üniversite Reformu ile tıp fakültesi Avrupa yakasına taşınmış, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası ise Haydarpaşa Lisesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

 

Bu anlamda Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 1933 yılında kapatılmış sayılabilir. Ancak Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin devamı niteliğindeki İstanbul Tıp Fakültesi, bugün de İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olarak eğitim vermeye devam etmektedir.

 

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin mezunları kimlerdir?

 

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. Bu fakülte, 1827 yılında Sultan II. Mahmud tarafından kurulmuş ve 1933 yılına kadar eğitim hizmeti vermiştir.

 

Bu süre zarfında birçok ünlü hekim, bilim insanı ve akademisyen bu fakülteden mezun olmuştur. İşte bunlardan bazıları:

 

  • Abdülhak Hamid Tarhan: Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin ilk mezunlarından olan Abdülhak Hamid Tarhan, hem hekim hem de şair olarak tanınmıştır. Servet-i Fünun edebiyatının öncülerinden olan Tarhan, şiirlerinde aşk, tabiat, ölüm, hayal ve sanat gibi temaları işlemiştir.

 

  • Cemil Topuzlu: Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin 1889 yılında mezun olan Cemil Topuzlu, Türkiye’nin ilk kulak burun boğaz uzmanıdır. Paris’te ihtisas yaptıktan sonra İstanbul’a dönmüş ve Haydarpaşa Tıp Fakültesi’nde profesör olmuştur. Ayrıca siyasetle de ilgilenmiş, İstanbul belediye başkanlığı, milletvekilliği ve bakanlık yapmıştır. Topuzlu, İstanbul’un modernleşmesine katkıda bulunmuş, birçok park, yol, köprü, tünel, okul, hastane ve kültür merkezi yaptırmıştır.

 

  • Behçet Uz: Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin 1919 yılında mezun olan Behçet Uz, Türkiye’nin ilk çocuk hastalıkları uzmanıdır. Çocuk sağlığı ve beslenmesi konusunda birçok araştırma yapmış, kitap ve makale yazmıştır. Ayrıca Türkiye’de ilk çocuk kliniği, ilk çocuk hastanesi, ilk çocuk sağlığı enstitüsü ve ilk çocuk hastalıkları derneğini kurmuştur. Behçet Uz, aynı zamanda sosyal hizmetler alanında da çalışmış, yetim, öksüz, kimsesiz ve engelli çocukların bakım ve eğitimine destek olmuştur.

 

  • Hulusi Behçet: Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin 1922 yılında mezun olan Hulusi Behçet, Türkiye’nin ilk dermatoloji uzmanıdır. Cilt ve zührevi hastalıklar konusunda birçok araştırma yapmış, kitap ve makale yazmıştır. Ayrıca dünyada ilk kez göz, cilt ve ağızda ülserle seyreden bir hastalığı tanımlamış ve bu hastalığa Behçet hastalığı adı verilmiştir. Hulusi Behçet, uluslararası alanda tanınan ve saygı duyulan bir bilim insanıdır .
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.