Larenjit – nedir, nasıl kendini gösterir ve nasıl tedavi edilir?
Sağlığınıza ne kadar dikkat ederseniz edin, hiçbir zaman kendinizi tam olarak koruyamayacağınız bir gerçektir.
Bağışıklığımızı güçlendirmeye çalışırsak, bağışıklıklarına kesinlikle dikkat etmeyen, kesinlikle sağlıksız davranan ve yiyen insanlara göre enfeksiyon kapma ve hastalanma şansımızın muhtemelen daha az olacağını vurgulamak önemlidir.
Bununla birlikte, larenjit ile ilgili bir probleminiz varsa veya halihazırda bir sorununuz varsa, bilmeniz gereken şeylerin yanı sıra, başa çıkmanıza yardımcı olabilecek tavsiyeler de bunlardır.
Larenjit nedir?
Larenjit, en basit tabiriyle boğazın, daha doğrusu gırtlağın iltihaplanmasıdır. Yani larenjit olduğunuzda ses tellerinizin yırtılması ve gırtlak mukozasında değişiklikler yani iltihaplanma olması çok muhtemeldir.
Larenjit çoğunlukla solunum yollarını etkiler. Buna virüsler veya bakteriler neden olabilir. Larenjit, bakterilerden kaynaklandığında daha hafif, virüslerden kaynaklandığında ise biraz daha şiddetlidir.
İki tür larenjit
Larenjitin iki tipi olduğunu bilmek çok önemlidir. Birincisi akut larenjittir ve bunlar muhtemelen hepimizin yaşadığı boğaz ağrıları ve değişikliklerdir.
Bu değişiklikler, yılın daha hassas olduğumuz kritik dönemlerinde, daha doğrusu tüm kış boyunca veya kış aylarında sıcaklıkların değiştiği zamanlarda ve ayrıca birçok alerji ve enfeksiyon için kritik olan erken ilkbaharda meydana gelir.
Bir başka larenjit türü ise kroniktir. Tütün tüketimi, kontrolsüz alkol tüketimi gibi bazı kötü alışkanlıklarımızın bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Kronik larenjitin görünümünü etkileyebilecek faktörler kirli hava ve tozun yanı sıra dişler, sinüsler ve bademciklerle ilgili problemlerdir. Bu durumda şiddetli boğaz ağrısı da ortaya çıkabilir.
Larenjit belirtileri
Larenjite her zaman semptomlar eşlik eder, ancak akut ve kronik larenjit ile ilgili semptomların farklı olduğu dikkate alınmalıdır. Hepimiz hayatımızın bir noktasında akut larenjit ile ilgili semptomlar yaşamışızdır.
Yani ilk belirti ses kısıklığıdır, sonra bir şeylerin değiştiğini hissettiğimizde ama genel olarak hiçbir şey canımızı acıtmadığında, o zaman bazı anlarda boğazda bir ağrı da olur, elbette eşlik eden bir unsur olarak öksürük de ortaya çıkar. Bazı durumlarda, larenjitli kişiler nefes almakta zorluk çekerler, ardından kendilerini yorgun hissederler ve bazen de ateşi olur.
Öte yandan kronik larenjitte durum biraz farklıdır.
Yani burada değişiklikler en çok sese yansıyor. Akut ses kısıklığında olduğu gibi öksürük ortaya çıkacaktır.
Ancak horlama ve ses değişikliği de olabilir ve bu durum bir süre sonra biraz daha sertleşebilir. Semptomlar ortaya çıktığında burada hiçbir kural yoktur.
Yani belirli dönemlerde ortaya çıkarlar. Bu hastalarda ses kısıklığı çok daha sık görülür. Ayrıca kronik boğaz ağrıları da var.
Kimlerde larenjit daha sık görülür; çocuklar mı yoksa yetişkinler mi?
Larenjit çocuklarda daha sık görülür ve bu durumda daha tehlikelidir. Çocuklarda bağışıklık sistemleri de kendini savunabilecek kadar gelişmemiş durumda.
Kesinlikle bir doktora danışmanız tavsiye edilir. Yetişkinlerde larenjit söz konusu olduğunda durum biraz farklıdır ve yaşlılar bununla tamamen farklı bir şekilde baş ederler. Bu elbette doktora gitmemeleri gerektiği anlamına gelmiyor. Her iki durumda da bir doktora danışmak gerekir.
Larenjit nasıl tedavi edilir?
Boğaz ağrısı olduğu düşünüldüğünde öncelikle elinizden gelen her şeyi yapmanız tavsiye edilir. Bu da şu anlama gelir:
Konuşmayı en aza indirin, ses tellerinizi ve konuşma aygıtınızı koruyun. Dinlenmeye hepimizin dinlenmeye ihtiyacı var. Boğaz ve bademcikler için çayların yanı sıra mümkün olduğu kadar çok vitamin için. Bu çaylar sizi rahatlatabilir ve boğazınızı rahatlatabilir.
Önemli olan mümkün olduğu kadar çok su içmeniz ama soğuk su olmamasına da dikkat edin. Doğal ilaçlardan balın yanı sıra limonu da kullanmanızı kesinlikle öneririz.
Boğaz ağrısı söz konusu olduğunda birçok çay yardımcı olabilir. Meşe kabuğu veya meşe kabuğu çayı size yardımcı olabilir, ancak kiraz çiçeği çayı da yardımcı olabilir. Zencefil de yardımcı olabilir.
Elbette vurgulanması gereken, belirtilerin yoğun olması halinde ilk durağınızın doktor olması gerektiğidir. Doktorun size önereceği şey muhtemelen inhalasyonlar ve bazı ilaçlar, antibiyotikler olacaktır. Daha ciddi vakalarda kortikosteroidler de kullanılır ve bazen fazla mukozanın, yani mukoza dokusunun çıkarılması gerekir.
Larenjit olduğunuzda ne yapmamalısınız?
Sesi aşırı kullanmak. Eğer bunu gerektiren bir meslekle uğraşıyorsanız, en az birkaç gün dinlenmeye çalışın veya daha güçlü ilaçlar için bir doktora danışın.
Her durumda sesinizi zorlamanız tavsiye edilmez. O halde gazlı içecekler, soğuk ve buzlu içecekler kesinlikle tercih edilmemektedir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.