Kulağın arkasındaki şişlik: sık sorulan sorular
Kulağın arkasında oluşan şişkinler genelikle zararsızdırlar. Geçmeyen şişkinlikler için mutlaka doktora gözükmeniz önemli.
Peki, kulak arkasında oluşan şişlikler hakkında neler biliyoruz? Kulağın arkasındaki şişlik: sık sorulan sorular hakkında detaylı bilgiler sizler için sunuyoruz.
Bunlar bakteriyel veya viral olabilir. Bir enfeksiyon meydana geldiğinde ağrılı sıvı birikmesine ve şişmeye neden olabilir.
Bu belirtiler kulağın arkasında şişmeye ve gözle görülür bir yumruya neden olabilir. Semptomları hafifletmek ve enfeksiyonu öldürmek için antibiyotikler kullanılabilir.
Kulağın arkasındaki şişlik kendi kendine geçer mi?
- Eğer yumru anormal hücre büyümesinden kaynaklanıyorsa aynı kalabilir, büyüyebilir veya küçülebilir.
- Bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, vücudunuz enfeksiyonla savaşırken kendi kendine kaybolabilir veya bazı antiinflamatuar ilaçlarla geçebilir.
- Enfeksiyon irin toplanmasına (apse) neden olduysa, bu durum kaybolabilir ancak genellikle bir doktor tarafından boşaltılması gerekir.
Kulağımın arkasındaki şişlik neden acıyor?
Bir enfeksiyonun neden olduğu kulağın arkasındaki şişlik ağrılı olabilir çünkü vücudun bağışıklık tepkisi enfeksiyona tepki verir ve bu reaksiyonun belirtilerinden biri de bir şeylerin ters gittiği konusunda sizi uyaran ağrıdır.
Eğer yumru travmadan kaynaklanıyorsa, hissettiğiniz ağrı büyük olasılıkla şişlik bölgesinin ve etrafındaki hasarın bir sonucudur.
Kulağın arkasındaki şişlik neden kötüleşiyor?
Kulağın arkasındaki şişlik, şişlik bölgesinde ve çevresinde sıvı veya kan biriktiğinden daha da kötüleşebilir. Eğer şişlik travmadan kaynaklanıyorsa zamanla azalması gerekir.
Enfeksiyona bağlı bir şişlik, derinin altında irin oluştuğunda veya enfeksiyona tepki olarak lenf düğümleri büyüdüğünde büyüyebilir.
Anormal hücreler veya proteinler (keratin gibi) oluştuğunda şişlik daha da kötüleşebilir.
Kulağın arkasındaki şişlik tehlikeli olabilir mi?
Tipik olarak kulağın arkasındaki şişlik özellikle tehlikeli değildir ve kendi başına veya enfeksiyon için antibiyotik gibi basit ilaçlarla çözülebilir.
Ancak bazen kulağın arkasındaki şişlik, kulağın arkasındaki kemik olan mastoidde ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir.
Mastoidit adı verilen mastoid enfeksiyonu beyne yayılabileceği için tehlikelidir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.