Kısırlık kadınların bedenlerini nasıl etkiler?
Kadınlarda kısırlığa neden olabilecek koşullar, fallop tüplerini, rahim ve bazen de üreme sisteminin diğer kısımlarını etkiler.
Klamidya gibi enfeksiyonlar, döllenmiş bir yumurtanın içinden ve uterusa girmesini önleyen fallop tüplerinde yaralanmaya neden olabilir.
Endometriozis ayrıca, uterus dokusu uterusun dışına çıktığında skarlaşmaya neden olabilir.
Bazı durumlar yumuşatmayla ilgili sorunlara yol açabilecek kadın bedenlerinde, lutize edici hormon ve prolaktin gibi bazı hormonların seviyelerini etkileyebilir.
Kadın Kısırlığı
Dişi kısırlığı bazen uterusun bir yumurtaya implante etmek için kaçınılmaz bir yer olmasından kaynaklanmaktadır. Anovülasyon, dişinin yumurtalıktan yumurta saldırmadığı bir durumdur.
Bu genellikle polikistik over hastalığından kaynaklanır. Fallop tüpleri endometriozis nedeniyle yumurtaları uterusa taşıyamazsa, bazı kadınlar hamile kalamazlar.
Fallop tüpü problemlerim varsa nasıl hamile kalabilirim?
. Fallop tüpü anormallikleri infertilitenin yaklaşık% 35’inden sorumludur.
. Fallop tüpü anormallikleri tubal skar veya blokajı (en sık pelvik enfeksiyonlardan), önceki karın ameliyatlarını ve endometriozisi içerir.
. Fallop tüpleri başlangıçta bir histerosalpingogram (HSG) ile değerlendirilir ve gerekirse bir laparoskopi ile daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirilebilir.
. Laparoskopi fallop tüpü hasarını düzeltebilir ve doğurganlığı artırabilir.
. Eğer fallop tüpleri ciddi şekilde hasar görmüşse veya ameliyat gebe kalmıyorsa, tüplerin bypass edilmesi için in vitro fertilizasyon (IVF) önerilebilir.
Bloke edilmiş ve dilate edilmiş fallop tüpleri durumunda, hastalar gebelik şanslarını artırmak için IVF’den önce fallop tüplerini açmak veya çıkarmak için ameliyat düşünebilirler.
Yaşlanma sekonder kısırlığı nasıl etkiler?
Daha önce başarılı bir hamilelikten sonra kısırlığa ikincil kısırlık denir. Sağlığınız iyi olsa da, ince anatomik ve hormonal sorunların yanı sıra yaş faktörleri de zorluklarınıza katkıda bulunabilir.
İkincil kısırlığın en sessiz nedenlerinden biri üreme yaşlanmasıdır. Kadınlar yaşlandıkça, yumurtalıklarında hipofiz bezinden yumurtlamak için daha güçlü sinyaller gerektiren daha az yumurta bulunur.
Yumurtalar salındığında, kolay döllenmezler ve büyümeyi durduran embriyolar üretebilirler. Dışa doğru, bu kısırlık olarak ortaya çıkabilir. Yaşlanma faktörleri, kadınlar 40 yaş ve üstü yaklaşırken daha önemli görünmektedir.
Makale güncelleme 24.08.2019
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.