Kırım Kongo Kanamalı ateşine neden olan nedir?

Kırım Kongo kanamalı ateşi aniden başlayan baş ağrısı, baş dönmesi, yüksek ateş, bel ağrısı, eklem ağrısı, karın ağrısı ve kusma gibi başlangıç belirtileri gösterir.

01.06.2023
Kırım Kongo Kanamalı ateşine neden olan nedir?

Gözlerde, yüzde, boğazda kızarıklık ve damakta kırmızı lekeler yaygın olarak görülen belirtilerdir. Son zamanlar da yaz aylarında yapılan gezi, piknik gibi benzeri aktivitelerin artmasıyla, kırsal da geçirilen süre zarfında kene ısırması, en önemli endişelerimizden biri oldu.

 

Hyalomma cinsi erişkin keneler küçük omurgalılardan kan emerken virüsü alır gelişme evrelerinde muhafaza eder, erişkin kene olduğunda da hayvanlardan ve insanlardan kan emerek onlara bulaştırır. İlk kene ısırığından itibaren 2-12 gün arasında değişen bir kuluçka süresi vardır.

 

Kırım Kongo kanamalı ateşi aniden başlayan baş ağrısı, baş dönmesi, yüksek ateş, bel ağrısı, eklem ağrısı, karın ağrısı ve kusma gibi başlangıç belirtileri gösterir.

 

Gözlerde, yüzde, boğazda kızarıklık ve damakta kırmızı lekeler yaygın olarak görülen belirtilerdir.

 

Sarılık ve şiddetli vakalarda bilinç bulanıklığı da bu belirtilere eşlik edebilir.

 

Hastalığın ikinci haftasında karaciğerböbrek veya dolaşım bozukluğu ölümle sonuçlanabilir.

 

Araştırmalara göre tedaviye zamanında başlanmazsa %4-7 oranında ölümle sonuçlandığı tespit edilmiştir.

 

Kene ısırdığında ne yapmalıyız?

 

Keneyi derhal ve dikkatlice çıkarmak büyük önem taşımaktadır.

 

Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna gidip deneyimli birinin keneyi çıkarması daha uygun olabilmektedir. Keneler kesinlikle çıplak elle öldürülmemeli, patlatılmamalı ve çıkartılmamalıdır.

 

Kenenin üstüne sigara basmak ya da herhangi bir kimyasal madde dökme yöntemleri kullanılmamalıdır, çünkü bu kenenin kusmasına neden olabilir.

 

Keneyi çıkartmak için ince uçlu bir cımbız kullanılabilir.

 

Cımbızla kenenin vücudunuza yakın yerinden kan emdiği ağız kısmına önce birkaç kez hafif dokunarak ağız parçasını gevşetmesini sağlamalıyız.

 

Sonra yavaş ve sağlam bir şekilde kenenin hiçbir ağız parçasını vücutta bırakmamaya dikkat ederek sağlam bir şekilde yakalayıp çıkarmalıyız.

 

Keneyi çıkardıktan sonra ısırılan yeri alkol ile temizlemeliyiz.

 

Eğer keneyi kendimiz çıkardıysak hemen sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna gerekli kontrolleri yaptırmalıyız.

 

Tedavi ne kadar erken başlarsa yaşam kaybı o kadar düşer.

 

Tedavide önemli olan sıvı ve elektrolit takibi ve kanama kontrolüdür.

 

Keneden korunmak için kene olan alanlardan uzak durmalıyız, kenenin daha kolay görülmesini sağlamak için açık renkli giysiler giymeli, koruyucu giysiler seçmeliyiz (uzun çorap,uzun çizme, uzun kollu gömlek vs.) açık alanlara çıkmadan kene koruyucu spreyler kullanabiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.