Kedi tırmığı hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella henselae bakterisinin neden olduğu klinik bir sendromdur ve bu nedenle bartonelloz olarak da bilinir . Hastalık bir kedinin tırmalaması , ısırması veya salyası ile insanlara bulaşır ve çoğunlukla çocuklarda görülür.

01.06.2023
Kedi tırmığı hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Kedi tırmığı hastalığı ana semptomu, yaralanma bölgesinde bir yumrudur, bundan sonra yaralanmaya yakın bölgesel lenf düğümlerinde bir artış olur (örneğin boyunda, koltuk altında, kasıkta lenf düğümleri).

 

Kedi tırmığı hastalığının nedenleri

 

Kedi tırmığı hastalığının ana etken maddeleri Bartonella cinsinden bakterilerdir. Bartonella, bükülmüş çubuklara benzeyen basiller veya gram negatif, kokobasiller bakterilerdir. Bu cinsin alt türleri Bartonella henselae ve Bartonella quintana’dır, adı nedeniyle kedi tırmığı hastalığı genellikle bartonellosis olarak adlandırılır.

 

Hastalık, bir kedinin tırmalaması veya ısırması yoluyla insanlara bulaşır , bu nedenle kedinin tükürüğü, insan derisi veya ağız, burun ve gözlerdeki mukoza zarındaki bir kesik ile temas eder.

 

Kedi hastalığı çocuklarda en yaygın olanıdır. Bununla birlikte, bir kedi bir çocuğu tırmalamışsa, yakındaki herkesin tehlikede olduğundan endişelenmenize gerek yoktur, çünkü hastalık bir kişiden diğerine bulaşamaz.

 

Kedi tırmığı hastalığının belirtileri

 

Kuluçka dönemi genellikle 3-14 gün sürer. Kedi tırmığı hastalığının ilk belirtisi, yaralanma bölgesinde (kedi tırmığı veya kedi ısırığı) hafif bir şişlik gibi görünen bir irin kabarcığı (püstül) veya yumrudur (eritematöz papül).

 

Yaklaşık iki hafta sonra, yaralanmanın yakınında bulunan bölgesel lenf düğümlerinde bir artış olur. Cilt kırmızı ve şiştir ve genellikle dokunulamayacak kadar sıcaktır, bu da aşağıdaki gibi diğer semptomları gösterir:

 

  • yüksek vücut ısısı
  • baş ağrısı
  • kırgınlık
  • iştah kaybı,
  • kas ağrıları.

 

Kedi tırmığı hastalığının teşhisi

Kedi tırmığı hastalığının teşhisi, genellikle doktorun bir kediyle ağrılı temasınızla ilgili sorularıyla başlayan klasik tanı kriterlerine göre yapılır.

 

Lenf düğümleri ve cilt de incelenir ve kesin bir teşhis ancak kanda Bartonella henselae bakterisine karşı spesifik antikorlar için analiz edilerek yapılabilir.

 

Kedi tırmığı hastalığının tedavisi

Kedi tırmığı hastalığı genellikle ciddi şekilde tedavi edilmez çünkü şişmiş lenf düğümleri genellikle kendiliğinden kaybolur. Ancak 2-4 ay sonra tamamen gerilerler. Buna rağmen, hastalığın şiddetli formları söz konusu değilse veya başka bir kronik hastalık söz konusu değilse, antibiyotik tedavisi genellikle gerekli değildir.

 

Ayrıca bağışıklık sisteminin zarar görmesi durumunda antibiyotikler ( azitromisin ve siprofloksasin) kullanılır.

Kedilerden insanlara bulaşan hastalıklar

Kedi tırmığı hastalığına ek olarak, kedilerin insanlara bulaştırdığı başka hastalıklar da vardır, örneğin:

 

  • tinea ( saçkıran ) –genellikle ciltte kırmızı halkalar şeklinde görülen bir mantar enfeksiyonu,
  • giardiasis – bir bağırsak parazit hastalığı ve kontamine su ile bulaşan insan ve hayvanların en yaygın hastalığı,
  • campylobacteriosis – genellikle hayvan dışkısında bulunan Campylobacter cinsinden bir bakterinin neden olduğu bir hastalık,
  • toksoplazmoz – kedilerden bulaşan ciddi bir hastalık (özellikle hamile kadınlar için), çoğunlukla çiğ av yediklerinde enfekte olurlar.

 

Kedi tırmığı hastalığının önlenmesi – ipuçları

Evcil hayvanlardan bulaşan hastalıkların en yaygın kurbanları, hayvanlara dokunduktan ve onlarla oynadıktan sonra ellerini yıkamaya çoğu zaman özen göstermeyen çocuklardır. Bu nedenle kedi ile oynadıktan sonra el yıkamanın önemini vurgulamak çok önemlidir.

 

Ayrıca, bugün kimsenin ilgilenmediği ve size bulaşabilecek birçok sokak kedisi var, bu nedenle enfeksiyon riski altında olduğunuz için onlara dokunmayın veya evcilleştirmeyin.

 

Cildiniz zarar gördüyse veya daha önce cilt sorunlarınız olduysa, bakteriyel bir enfeksiyon bulaştırabileceğinden kedinin sizi yalamasına izin vermeyin.

 

Evcil hayvan olarak bir kediniz varsa, herhangi bir enfeksiyon olasılığından şüpheleniyorsanız muayene için veterinere götürün.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.