Kas sertliğinin diğer olası nedenleri
Kas sertliği genellikle egzersizden, yorucu fiziksel işler yaptıktan veya ağır ağırlık kaldırdıktan sonra ortaya çıkar. Sabah yataktan kalktığınızda veya uzun süre oturduktan sonra sandalyeden kalktığınızda olduğu gibi hareketsizlik dönemlerinden sonra da sertlik hissedebilirsiniz.
Burkulmalar, kas sertliğinin en yaygın nedenidir. Kas sertliğinin yanı sıra burkulma ile ortaya çıkabilecek diğer semptomlar şunları içerir:
– Ağrı
– kırmızılık
– şişme
– çürük
– Sınırlı hareket
Kas sertliğine neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:
– böcek ısırıkları veya sokmaları
– enfeksiyon
– aşırı sıcak veya soğuktan kaynaklanan yaralanmalar
– anestezi veya ameliyat sırasında kullanılan ilaçlar
Semptomlardan bazıları evde tedavi edilebilir, ancak burkulma semptomları şiddetli ağrıya neden oluyorsa veya ek semptomlardan herhangi biri geçmezse bir doktora görünmeniz önerilir.
Kas sertliğinin diğer olası nedenleri
Burkulmaların yanı sıra, kas sertliğine neden olabilecek başka durumlar da vardır:
Tetanoz
Clostridium tetani bakterisi ile enfeksiyonun neden olduğu bir durumdur. Tetanoza neden olan bakteriler genellikle topraktan veya diğer kirli nesnelerden gelir, tetanoz genellikle aşağıdaki gibi semptomlara neden olur:
– yutma güçlüğü
– mide ağrısı veya krampları
– artan kan basıncı
– hızlı kalp atış hızı
Menenjit
Beyin ve omurilik korumak zarın iltihabı olan kabloyu. Menenjit aşağıdaki gibi semptomlara sahiptir:
– Boyun tutulması
– aniden ortaya çıkan yüksek ateş
– baş ağrısı
– mide bulantısı ve kusma
HIV enfeksiyonu
Aşağıdakileri içeren ek semptomlar üretebilir:
– Mide bulantısı
– ateş
– boğaz ağrısı
– döküntü
Enfeksiyon
Lejyoner hastalığı ve çocuk felci gibi genellikle aşağıdaki semptomlara neden olur:
– ateş
– öksürük
– baş ağrısı
– göğüs ağrısı
– titreme
– boğaz ağrısı
Enfeksiyöz mononükleoz
Ergenlerde yaygın olan (mono), aşağıdaki gibi semptomlara da neden olabilir:
– yorgunluk
– şişmiş lenf düğümleri
– bademciklerin şişmesi
Sistemik lupus eritematozus (lupus) ve polimiyalji romatika da bu semptomların çoğuna neden olabilir. Lupus, vücuttaki çeşitli organları etkileyen bir otoimmün bozukluktur.
Polimiyalji romatika, çoğunlukla yaşlı yetişkinlerde görülür ve ayrıca yorgunluk, depresyon ve kilo kaybına neden olabilir .
Bu hastalık listesi, kas sertliğine neden olabilecek durumların yalnızca bir özetidir. Doktorunuza sahip olduğunuz tüm semptomları anlattığınızdan emin olun.
Kas sertliğini teşhis etmek
Kas sertliğini kontrol etmek için doktora gittiğinizde, doktor tıbbi geçmişinizi ve yaşayabileceğiniz diğer semptomları soracaktır. Doktor ayrıca ilk önce hangi semptomların ortaya çıktığını sorabilir.
Yukarıdaki gibi bilgi toplamak, altta yatan nedeni belirlemeye yardımcı olabilir.
Doktor ayrıca, yaşadığınız ağrı ve sertliğin konumunu belirlemek için fizik muayene yapacaktır. Ayrıca X-ışınları, BT taramaları veya MRI dahil olmak üzere kan testleri veya diğer laboratuar testleri yaptırmanız gerekebilir.
Kas sertliğinin üstesinden gelmek
Doktorunuz kas sertliğinizin nedenini belirledikten sonra, doktorunuz birkaç tedavi önerebilir. Uygulayacağınız tedavi, nedene bağlı olarak değişecektir. Doktorunuz ağrı ve rahatsızlığı azaltmak için ibuprofen gibi antiinflamatuar ilaçlar önerebilir .
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez