Kandida- Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Kadınlarda mantar enfeksiyonları çok yaygındır ve bazı çalışmalar 4 kadından 3’ünün bu tür enfeksiyonlardan muzdarip olduğunu söylüyor. Çoğu durumda, kandidiyaza neden olan kandida bakterileri enfeksiyondan sorumlu olacaktır.
Kandida nedir?
Kandida mantarı normal olarak bulunur: ağız boşluğunda, farenkste, dilde, burunda, balgamda, bronşlarda, akciğerlerde, sindirim sisteminde, idrarda, kulaklarda, vajinal olarak, derinin üzerinde, tırnaklarda, kanda. sistemik kandidiyaz. Enfeksiyona kadar yani. mantarın aşırı büyümesi, bağışıklık dengesi bir nedenden dolayı ve bazı dış etkilerden dolayı bozulduğunda ortaya çıkar.
En yaygın kandida suşları kandida albicans, kandida glabrata ve kandida tropicalis’dir.
Kandida nasıl alınır?
Kandidiyaz neredeyse her zaman otoenfeksiyonun bir sonucudur. normalde insan vücudunda yaşayan ve bir nedenden dolayı bir noktada yoğun bir şekilde çoğalmaya başlayan mantarlı enfeksiyonlar.
Kandiyanın en yaygın nedenler:
- geniş spektrumlu antibiyotiklerin aşırı kullanımı,
- kortikosteroidler,
- immunobaskılayıcılar
- doğum kontrol haplarının kullanımı,
- normal mukoza florasını yok eden alkalin sabunlar kullanarak genital organların aşırı hijyeni,
- hamilelik,
- adet görme,
Düzensiz diyabet. Diyabetin zayıf düzenlenmesi, vücudun enfeksiyona karşı direncini azaltır. Diyabet iyi düzenlendiğinde, enfeksiyona karşı savunma diyabetik olmayan insanlarla aynıdır. Kötü düzenlenmiş diyabetli kişilerde, kan ve vücut sıvıları daha fazla glikoza sahiptir, bu da onları Kandida da dahil olmak üzere mikroorganizmaların gelişimi için daha iyi bir destek haline getirir ve bu da enfeksiyona neden olur.
Kandida – belirtiler
İnsan vücudundaki yaygın dağılımı nedeniyle, kandida enfeksiyonunun olası semptomları çok sayıda, çeşitlidir ve spesifik değildir:
- Ağız – dil ve ağızda beyaz plak, öksürük tahrişi, kuru öksürük, boğaz ağrısı hissi, boğaz ağrısı tahrişi, nefes darlığı, kuru bronşiyal öksürük, kronik burun tıkanıklığı, horlama, nefes darlığı, kronik, sürekli tekrarlayan soğuk algınlığı ve kırmızı boğaz,
- Sindirim sistemi – şişkinlik, iştah kaybı, bağırsak fonksiyon bozukluğu, dışkı sıvıdan sertleşmeye, zayıf sindirim, iştah azalması, fissür, dil, ishal, mukoza dışkı, anal kaşıntı,
- depresyon, duygusal kırılganlık, sinirlilik, sıvı tutma, bulantı, baş ağrısı, düzensiz döngüler, kaba kuru veya çatlak cilt, kronik ve sık mantar cilt ve tırnak enfeksiyonları , uyuşma, zayıf hafıza, baş dönmesi, uykusuzluk, konsantrasyon kaybı, zehirlenme hissi, anksiyete, psikoz, kulaklarda çınlama, kulaklarda kaşıntı,
- kas zayıflığı, eklem şişmesi, kas ağrısı, bozulmuş koku alma duyusu, tat, görme ve işitme, ağızda tuzlu veya metalik tat, bulanık bakış
- negatif laboratuvar ve endoskopik bulguların yanı sıra normal laboratuvar bulgularına ek olarak alternatif kabızlık ve ishal; bazı karaciğer hastalıklarını gösteren artmış hepatogram değerleri; ciltte açıklanamayan lekeler; acele açlık, özellikle tatlılar için büyük bir ezici arzu; alkol intoleransı, açıklanamayan eklem problemleri; açıklanamayan düşük demir veya çinko değerleri; kronik olarak düşük lökosit sayısı; ağızda aftöz değişiklikler; bakteriyel üriner enfeksiyonlar ;
- Genital kandidiyaz – kadınlarda genital karıncalanma ve kaşıntı görülür ve genellikle beyaz renkli olan artan sekresyon sevimsizdir. Kızarıklık iltihap belirtisidir ve vajina mantarın beyaz peynirli kolonileri ile kaplıdır.
- Erkekler genellikle semptom göstermezler (asemptomatik taşıyıcılar olarak adlandırılır). Penisin ve sünnet derisinin glansında beyaz birikintiler oluşabilir. Üriner tüp sekresyonları da görülebilir. Semptomlar özellikle cinsel ilişkiden sonra telaffuz edilir, çünkü sürtünme yanma hissini ve kaşıntıyı daha da geliştirir. Cinsel ilişkiden sonra kadınlarda ağrı oluşabilir. Kaşıntı ayrıca anal açıklığın (çarpmaların) etrafındaki alana da uzanabilir.
- Bebek mavisi – Genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda, nadiren yetişkinlerde, ağız ve dilin mukoza zarlarında, pıhtılaşmış süt görünümü olan yuvarlak beyazımsı tortular şeklinde oluşur. Bu birikintilerin altında ağrılı olan ve çocukların beslenmesini zorlaştıran yaralar vardır.
- Kandidiyaz deri – kandidiyaz deri cerrahi genellikle üçüncü ve dördüncü parmaklar arasında parmaklar arasında, genellikle boşluk. Açıkça sınırlı kızarıklık, beyazımsı tortular, nem ve kaşıntı şeklinde görülür. Hastalık genellikle ev hanımlarında, pasta şeflerinde ve sık sık suda elleri ile çalışan insanlarda görülür. Deri kandidiyazı , iki cilt yüzeyinin dokunduğu ve daralandığı veya kadınlarda memenin altında bulunan esnek olmayan yüzeylerde obezite teşhisi konan kişilerde de sık görülür . Bu bölgelerde açıkça sınırlanmış, kırmızı ve nemli plakalar görünür ve yüzeylerde kabarcıklar ve bulamaçlar gösterilir.
Kandida nasıl teşhis edilir?
Bu mantar hastalığının teşhisi, etkilenen bölgeden alınan malzeme smearlarının mikroskobik incelemesi, laboratuvar testleri ve dışkı muayenesi ile yapılır.
Kandida tedavisi
Terapi antifungallerle uygulanabilir. Mantar enfeksiyonunun tedavisinde seçilen ilaçlar imidazol türevleridir: klotrimazol ve nistatin, amfoterisin ve natamisin gibi polien antibiyotikler. Ek olarak, semptomlara bağlı olarak ve bağırsak kandidiyazı ve hidrokolonoterapi için semptomatik tedavi kullanılır.
Diyetin dışarıda bırakılması tavsiye edilir: beyaz undan yapılmış hamur ve pasta, tüm gazlı içecekler, bira mayası, tatlı süt, B vitamini kompleksi, yüksek asidik gıdalar (esanslar ve yapay koruyucularla) kullanmayın, çikolataları, kekleri, Daha hızlı iyileşme için kek, alkol, nikotin ve kahveyi dışarı atın.
Kepekli ekmek ve hamur işleri, sadece doğal meyve suları (kalın veya berrak), mümkün olduğunca sarımsak, yoğurt ve ekşi süt (probiyotik), doğal multivitaminler ve mineraller kullanın,selenyum ve C vitamini , elma sirkesi, doğal bal ve koruyucu reçeller.
Makale güncelleme 29.04.2020
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.