Kan sayımı: Kandaki yüksek veya düşük MCHC neyi gösterir?
Kan sayımı kanda MCHC’yi düşük göstermesinin bir başka nedeni de malabsorbsiyondur, yani vücudun yeterli besin ve mineralleri ememediği bir bozukluktur.
Kan testi yapıldığında sonuçlar genellikle İngilizcedeki işaretler nedeniyle insanların kafasını karıştırır: MCHC, kandaki PDW, MPV, PCT, LYM, MCV ve benzeri Çoğu kan analizi sonuçlarında normal düzeyde bir kan testi görebilirsiniz. MCHC sayesinde sizde her şeyin yolunda mı yoksa normalin üstünde mi yoksa altında mı olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Nasıl bir sağlık sorunuyla karşı karşıya olduğunuzu anlayabilmek için kanda hangi MCHC’nin bulunduğunu ve hangi sağlık koşullarının yüksek, hangilerinin düşük düzeylere neden olduğunu bilmeniz gerekir .
Kan testinizin ne gösterdiğini, hangi hastalığa yakalandığınızı öğrenebilmeniz ve tedavi için gerekli önlemleri bir an önce alabilmeniz için burada her şeyi detaylı bir şekilde anlatacağız.
Doktorlar kan hücrelerinin sayısını belirlemek, hayati organların nasıl çalıştığını görmek ve hastalıkları daha kolay teşhis etmek için kan örnekleri alırlar.
Kan testinin gösterdiği önemli faktörlerden biri, kan hücrelerindeki ortalama hemoglobin konsantrasyonu veya MCHC’dir.
Düşük bir MCHC seviyesi, anemik olduğunuz , yorgunluk belirtileri gösterdiğiniz, solgun ve zayıf olduğunuz anlamına gelebilir.
Kandaki MCHC seviyesi çok yüksekse , doktor otoimmün bir hastalıktan muzdarip olup olmadığınızı belirlemek ve böbreklerinizin fonksiyonlarını kontrol etmek için daha ileri testler yapacaktır.
Genellikle normal bir MCHC seviyesi vücudunuzun kanda yeterli miktarda hemoglobin ürettiğini gösterir.
Hemoglobin (Hb veya Hgb), vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde (eritrositler) bulunan bir proteindir.
Bu nedenle, normal bir MCHC seviyesi, kanınızda normal bir oksijen seviyesine sahip olduğunuz ve vücudunuzdaki hücre ve dokuların normal düzeyde tedarik edildiği anlamına gelir.
Kandaki MCHC düzeyi düşükse , doktor muhtemelen diğer bulgulara bağlı olarak kandaki demir, B6 vitamini veya B12 vitamini düzeyini artırmanızı önerecektir çünkü bunlar normal hemoglobin düzeylerini korumak için önemlidir.
Bu yazıda MCHC kan testinin ne anlama geldiğini ve MCHC seviyeniz çok düşük olduğunda artırmak veya yüksek olduğunda düşürmek için neler yapabileceğinizi öğreneceksiniz.
MCHC kan testi nedir ve ne içindir?
MCHC kısaltması İngilizce dilinden gelir ve ortalama korpüsküler hemoglobin konsantrasyonu anlamına gelir.
Başka bir deyişle, belirli bir hacimdeki eritrositlerdeki (kırmızı kan hücreleri) hemoglobin konsantrasyonunun bir ölçüsüdür. Veya daha kesin bir ifadeyle tanım gereği MCHC, kırmızı kan hücrelerinin birim hacmibaşına ortalama hemoglobin ağırlığını ifade eder
Normal/düşük MCHC ne anlama geliyor?
Normal bir MCHC değeri 32 ila 36 g/dl (desilitre kan başına gram) arasındadır. Doktorlar ayrıca kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunu (MCV/ortalama hücre hacmi veya ortalama eritrosit hacmi) ve her kırmızı kan hücresindeki hemoglobin miktarını (MCH/hücre hemoglobini veya bir hücredeki ortalama hemoglobin miktarını) inceleyeceklerdir).
Kırmızı kan hücrelerinin sayısı normal olsa bile, eritrositlerde yeterli miktarda hemoglobin bulunmaması (MCH) veya her bir eritrositteki hemoglobin konsantrasyonunun çok düşük olması (MCHC) durumunda anemi belirtileri hala mümkündür.
Kırmızı kan hücrelerinde düşük hemoglobin konsantrasyonuna ne yol açar?
Düşük MCHC değerleri vakalarının çoğu anemiden kaynaklanmaktadır. Kanda kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobinin eksikliğinin olduğu tıbbi bir durumdur.
Küçük kırmızı kan hücreleri genellikle her eritrositte yetersiz miktarda hemoglobin bulunmasının sonucudur. Bu çoğunlukla vücuttaki demir eksikliğinden kaynaklanır . Ancak nedenler aynı zamanda iç kanama, adet kanaması veya hamilelik de olabilir.
Kan sayımının kanda MCHC’yi düşük göstermesinin bir başka nedeni de malabsorbsiyondur, yani vücudun yeterli besin ve mineralleri ememediği bir bozukluktur.
Malabsorbsiyonun sık görülen bir belirtisi, demir ve B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan anemidir . Bu çölyak hastalığı, Helicobacter pylori enfeksiyonu veya mide ameliyatı nedeniyle ortaya çıkabilir.
Folik asit eksikliği (B9 vitamini folat) da aneminin bir nedeni olabilir. Crohn hastalığı gibi bazı sindirim bozuklukları ve bazı ilaçlar da vücutta folik asit emilimini etkiler.
MCHC düzeyi düşük olan kişiler hangi semptomları yaşar?
Kan örneğindeki düşük MCHC genellikle demir eksikliği anemisinin klasik belirtilerini gösterdiğiniz anlamına gelir . Belirtilerden bazıları yorgunluk, halsizlik veya baş ağrısı hissini içerir.
Düşük MCHC, kendinizi zayıf ve yorgun hissetmenize neden olur. Bunun nedeni vücudun kırmızı kan hücrelerinden yeterince oksijen alamamasıdır.
Kırmızı kan hücrelerindeki düşük hemoglobinin diğer semptomları arasında bayılma, B12 vitamini eksikliğine bağlı sürekli baş ağrısı, çarpıntı (hızlı kalp atışı) ve kilo kaybına yol açan iştah kaybı yer alır.
Düşük MCHC gösteren bir kan testi neredeyse her zaman başka semptomları da doğrular: tüm vücutta karıncalanma, bir veya daha fazla ekstremitede uyuşma, hatta depresyon.
Folat veya B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında yağlı dışkı, üşüme hissi ve vücut ısısı yükselmeden titreme yer alır.
MCHC değeri nasıl artırılır?
Kan testi sonuçları kanda MCHC’nin düşük olduğunu gösteriyorsa demir, B12 veya B6 vitamini eksikliğini düzeltmeniz gerekecektir.
Kandaki demir ve B vitamini düzeylerini artırmanın çeşitli doğal yolları vardır.
Hayvansal kaynaklı demir tüketerek MCHC değerini arttırmak
Kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi en iyi demir kaynakları vücut tarafından kolayca emilir. Bu gıdalar vücut tarafından kolayca emilen hem demiri içerir.
Vücuttaki demir seviyesini artıran, demir açısından zengin en iyi besinlerden bazıları sığır eti, kabuklu deniz ürünleri ve konserve sardalyadır. Ayrıca tavuk, somon, ton balığı ve jambon da iyi demir kaynaklarıdır.
Bitkisel bazlı demir tüketerek MCHC değerini arttırmak
Demir açısından zengin birçok bitki olmasına rağmen vücut demiri iyi bir şekilde ememez. Bitkiler, vücut tarafından zayıf bir şekilde emilen nehem demiri içerir. İyi bitkisel demir kaynakları lahana, ıspanak, kabak çekirdeği, baklagiller ve brokolidir.
Bitki kaynaklarından demir emilimini artırmanın bir yolu, C vitamini takviyesi yapmaktır.
MCHC değerini artırmak için demir takviyeleri
Kan kaybına bağlı olarak MCHC değeriniz düşükse demir takviyeleri vücuttaki bu mineralin seviyesini yükseltebilir. Adet sırasında ağır kanama yaşayan kadınlar için faydalıdırlar.
Folik asit ve diğer vitaminlerle birlikte demir takviyesi aneminin tedavisine yardımcı olabilir. Bu takviyeler hemoglobin seviyelerini yükseltir ve anemi semptomlarını önler.
Demir takviyesi alıyorsanız kabızlık, mide bulantısı, karın rahatsızlığı ve dışkı renginin değişmesi (koyu, siyah) gibi bazı yan etkilerin farkında olmanız gerekir.
Bazı kadınların yan etkileri hafifletmek için ara sıra demir takviyesi alabileceğini bildirmektedir. Bununla birlikte, ara sıra yapılan demir takviyesi, günlük takviyeyle karşılaştırıldığında anemiyi önlemede veya kontrol etmede daha az etkilidir.
B vitamini ve folik asit düzeyini artırarak MCHC değerini arttırmak
Diyetinizin sağlıklı olması ve iyi B vitamini ve folik asit kaynakları içermesi çok önemlidir. İngiliz Ulusal Sağlık Servisi’nden doktorlar, B vitamini kompleksinin zengin kaynaklarının süt, yumurta, pirinç, et ve balık olduğunu söylüyor. İyi folik asit kaynakları brokoli, karaciğer, ıspanak, kuşkonmaz ve bezelyedir.
MCV (ortalama hücre hacmi) – ortalama eritrosit hacmi – eritrositlerin boyutu hakkında bilgi verir ve doktorların kanın sağlığını kontrol etmesine yardımcı olur. MCV analizi,kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunu gösterir; çünkü çok büyük veya küçük eritrositler, altta yatan bir hastalığın göstergesi olabilir.