Kalp krizi dışında göğüs ağrısının nedeni
Göğüs ağrısının tanımını ve kalp krizi dışındaki tüm olası nedenleri öğrenin.
Göğsünüzde alışılmadık bir ağrı veya rahatsızlık hissettiğinizde ne yapmalısınız? Kalp krizleri ciddi ve tehlikeli olsa da, neyse ki kalp krizinden daha az acil olan göğüs ağrısının birkaç tıbbi nedeni vardır.
Her şeyden önce, “göğüs ağrısı“, boynunuz ile üst karın bölgeniz arasındaki herhangi bir organdaki herhangi bir fiziksel ağrıya işaret edebilir. Göğüs ağrısını kalple ilişkilendirmek kolaydır, ancak aynı zamanda akciğerler, kaburgalar, kaburgaların etrafındaki kaslar, yemek borusu veya sinirler de olabilir.
Kalp krizi belirtileri genellikle çeneye veya sol kola yayılan sıkı ve ezici bir ağrı içerir. (Ancak birçok insan, özellikle kadınlar, göğüs ağrısına neden olmayan kalp krizi geçirir. Kadınlarda kalp krizi belirtileri hakkında buradan daha fazla bilgi edinin .)
Bu, çektiğiniz acıya benzemiyorsa, şu diğer nedenlerden biri olabilir:
— Mide ekşimesi: Mide asidi mideden yemek borusuna kadar kaçar. Mide ekşimesi semptomları, göğsün ortasında bir yanma hissini içerir.
— Zona: Bu, vücudun bir tarafında yanan bir döküntü oluşturabilen viral bir enfeksiyondur.
— Pnömoni: Bu, öksürdüğünüzde veya nefes aldığınızda kötüleşen bir ağrıya neden olan akciğerlerde bir enfeksiyondur. Burada pnömoninin daha fazla semptomunu öğrenin.
— Kas yaralanması: Bu ağrı, kaburgalar arasındaki kasları veya tendonları gerdiğinizde ortaya çıkar.
— Safra taşları: Bu, sağ üst karnınızda ağrıya neden olur ve genellikle büyük yemeklerden sonra kötüleşir.
— Panik atak: Bunlar, pek çok insan onları kalp krizi sandığı için her yıl acil servise çok sayıda ziyarete neden olur. Titreme ve nefes darlığı gibi diğer panik atak belirtilerini araştırın.
— Plörezi: Bu enfeksiyon, akciğerlerin astarında bir iltihaplanmadır. Nefes alırken veya öksürürken bıçak saplanır gibi bir ağrıya neden olur. Zatürree eskisi kadar yaygın değil ve eskisi kadar tehlikeli değil.
— Perikardit: Bu, kalbin etrafındaki kesede iltihaplanma anlamına gelir. Bu, birkaç isim vermek gerekirse, bir enfeksiyon, kalp krizi veya kalp ameliyatından sonra ortaya çıkabilir.
Yukarıdaki durumlar genellikle yaşamı tehdit edici olmayabilir, ancak göğüs ağrısının aşağıdaki iki nedeni ciddi tıbbi acil durumlar olabilir:
Pulmoner emboli: Bu, akciğerlerde nefes almakla kötüleşen keskin bir ağrıya neden olan bir kan pıhtısıdır. Hayatı tehdit edici olabileceğinden acil tedavi gerektirir.
Çöken akciğer: Tıbbi olarak pnömotoraks olarak bilinen bu durum, havanın akciğerlerden kaçmasıdır (örneğin, bir kurşun deliği veya kaburga kırılması nedeniyle) ve göğüs boşluğunda basınç oluşturur. Akciğerler havayı düzgün bir şekilde alamazlar, bu da bunu acil bir tıbbi acil durum haline getirir.
Göğüs ağrısı acil bir durum olmasa bile yine de bir doktora görünmelisiniz. Koşulların çoğu tedavi edilebilir ve ilgilenilmezse daha ciddi bir duruma dönüşebilir. Göğüs ağrısı varsa hemen doktorunuza görünün:
— şiddetli
— Yutma güçlüğüne neden olur
— Veya üç ila beş günden uzun sürer.