Kabakulak: belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
Kabakulak , ağrılı ve şişmiş tükürük bezleri ile tanınabilen bulaşıcı bir viral hastalıktır .
Bu hastalık kızamık ve su çiçeğine göre daha az bulaşıcıdır ve hem çocuklara hem de yetişkinlere bulaşabilir.
Kabakulak nedir?
Parotit veya kabakulak olarak da bilinen kabakulak, çoğunlukla hastanın hapşırması veya öksürmesi yoluyla damlacıklar yoluyla veya hastanın tükürüğüyle kontamine olmuş nesneler aracılığıyla bulaşan viral bir hastalıktır.
Kabakulak hastalığının ilk belirtisi tükürük bezlerinin şişmesidir ve bu çok acı verici olabilir. Kabakulak, kızamık virüsüyle ilişkili bir paramiksovirüsten kaynaklanır.
Kabakulak yıl boyunca ortaya çıkabilse de, genellikle yeterli havalandırmanın olmadığı kapalı alanlarda kaldığımız için virüsün yayılmasının daha hızlı ve daha kolay olduğu kış sonlarında ve ilkbahar başlarında meydana gelir.
Kabakulak herkese bulaşabilse de, çoğunlukla 3 ila 10 yaş arasındaki çocukları etkiler ve tedavi edildikten sonra ömür boyu bağışıklık bırakırlar.
Kabakulak kuluçka dönemi, yani enfeksiyondan ilk semptomlara kadar geçen süre üç hafta kadar sürebilir ve çocuk genellikle semptomların ortaya çıkmasından birkaç gün önce ve açık semptomların ortaya çıkmasından sonraki ilk 10 gün boyunca bulaşıcıdır.
Kabakulak belirtileri
Kabakulak belirtileri genellikle enfeksiyondan on gün sonra ortaya çıkar ve çocuğa ve bağışıklığına bağlı olarak on ila yirmi gün sürebilir. Kabakulakların kolaylıkla tanınabileceği en yaygın belirtileri:
- Kulak memelerinin önünde ve altında yer alan ana tükürük bezlerinin şişmesi (her iki tarafın aynı anda şişmemesi de mümkündür)
- Yutulduğunda şiddetli ağrı
- Ateş
- İştah kaybı (ağrılı yutkunma sonucu)
- Baş ağrısı
- keyifsizlik
- Hafif veya orta derecede yüksek vücut ısısı
- Küçük azı dişlerinin etrafındaki ağız boşluğunda olası kızarıklık
- Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde testislerde veya yumurtalıklarda ve pankreasta ikincil iltihaplanma mümkündür.
Kabakulak tedavisi
Viral bir hastalık olduğundan tedavisine yardımcı olabilecek hiçbir antibiyotik yoktur. Bu nedenle çocuğunuzun işini kolaylaştırmak için tek seferde tek bir semptomu tedavi etmek önemlidir.
Kabakulak olan bir kişinin vücut ısısı yüksek olduğu sürece dinlenmek önemlidir. Kabakulak olduğundan şüpheleniyorsanız, enfeksiyonun yayılma ihtimali göz önüne alındığında, öncelikle telefonla bir doktora danışın.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.