Jinekomasti hakkında ne yapılmalı?
Jinekomasti, bir erkeğin göğüslerinde tek taraflı veya iki taraflı bir artıştır, genellikle yenidoğan döneminde görülür ve ergenlik çağındaki erkeklerin yaklaşık% 70’inde bulunur. Regresyon 1-2 yıl içinde ortaya çıkar.
Jinekomasti hakkında ne yapılmalı?
Nedenleri şunlar olabilir:
- endokrin (Leydig hücre hasarı ile primer hipogonadizm, hiperprolaktinemi, hipo ve hipertiroidizm)
- tümörler (Leydig hücreleri, adenom veya östrojen sekresyonlu adrenal karsinom)
- sistemik hastalıklar ( karaciğer sirozu , üremi, yetersiz beslenme sonrası iyileşme)
- lekovi (androgeni, hCG, simetidin, digitalis, östrojen, metildopa, respin, spironolakton)
- idiyopatik (bilinmeyen neden).
Özellikleri
Gerçek jinekomasti şunlardan ayırt edilmelidir: lipom, nörofibroma ve kanser. Bu değişiklikler genellikle tek taraflı, ağrılı ve eksantriktir, jinekomasti tipik olarak subareolar bölgede başlar ve eşmerkezli olarak artar. Ayrıca, jinekomasti, meme bezlerinin dokusunun palpe edilmediği obez insanlarda meme genişlemesinden ayırt edilmelidir – psödojinekomasti. Jinekomasti hastalarında malignite riski artar.
tedavi
Bu değişikliğin nedeni ilaçsa, kesilirler. Bazı hastalarda antiöstrojenler (tamoksifen ve klomifen sitrat) yardımcı olabilir. Mammoplasti, belirgin göğüsleri olan hastalarda, kozmetik nedenlerle ve malign değişiklik olasılığı nedeniyle uzun süreli jinekomastiye bağlı fibrotik değişikliklere sahip hastalarda bir tedavi olarak önerilmektedir.
Makale güncelleme 24.05.2020
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez