İnme – bilmeniz gereken her şey
Felç belirtilerini tanımak ve hızlı bir şekilde tedaviye başvurmak daha iyi sonuçlara yol açabilir.
Semptomlar herhangi bir uyarı vermeden ortaya çıkabilir ve yüzde sarkma, güçsüzlük veya felç ve geveleyerek konuşmayı içerebilir.
İnme nedir?
Beyindeki bir kan damarı patlayıp kanadığında veya beyne giden kan akışında bir tıkanıklık olduğunda felç meydana gelir. Bir yırtılma veya tıkanma, kan ve oksijenin beyin dokusuna ulaşmasını engeller.
Oksijen olmayınca beyin hücreleri ve dokusu zarar görür ve birkaç dakika içinde ölmeye başlar.
Üç temel felç türü vardır:
Geçici bir iskemik atak (TIA), genellikle kendi kendine düzelen bir kan pıhtısını içerir. Hemorajik felç, beyne giren kan damarındaki yırtılma veya sızıntıdan kaynaklanır.
İskemik inme, arterdeki pıhtı veya plağın neden olduğu tıkanmayı içerir. İskemik inmenin semptomları ve komplikasyonları, TIA’dan daha uzun sürebilir veya kalıcı olabilir.
İnme belirtileri
Beyne giden kan akışının kaybı beyin dokusuna zarar verir. İnme belirtileri vücudun beynin hasarlı bölgelerini kontrol eden kısımlarında ortaya çıkar.
İnme geçiren bir kişi ne kadar erken tedavi altına alınırsa, sonuçlarının o kadar iyi olması muhtemeldir. Bu nedenle felç belirtilerini bilmek hızlı tepki verebilmek açısından faydalıdır. Felç belirtileri şunları içerebilir:
- Felç
- Kol, yüz ve bacakta, özellikle vücudun bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük
- Başkalarını konuşma veya anlama sorunları
- Konuşma bozukluğu
- Karışıklık, yönelim bozukluğu veya tepkisizlik
- Davranışta ani değişiklikler, özellikle artan ajitasyon
- Soluk veya bulanık görme veya çift görme ile birlikte bir veya her iki gözde görme sorunları gibi görme sorunları
- Yürüme sorunları
- Denge veya koordinasyon kaybı
- Baş dönmesi
- Nedeni bilinmeyen şiddetli, ani baş ağrısı
- Saldırılar
- Mide bulantısı ya da kusma
- İnme acil tıbbi müdahale gerektirir.
Kendinizin veya bir başkasının felç geçirdiğini düşünüyorsanız hemen 112’yi arayın. Zamanında tedavi, aşağıdaki sonuçları önlemenin anahtarıdır:
- Beyin hasarı
- Uzun süreli sakatlık
- Ölüm
Felçle uğraşırken dikkatli olmak daha iyidir; bu nedenle felç belirtilerini tanıdığınızı düşünüyorsanız acil tıbbi yardım almaktan korkmayın.
İnmeye ne sebep olur?
İnmenin nedeni felç türüne bağlıdır. Grevler üç ana kategoriye ayrılır:
- Geçici iskemik atak (TIA)
- İskemik felç
- Hemorajik felç
Bu kategoriler ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer vuruş türlerine ayrılabilir:
- Embolik felç
- Trombotik felç
- İntraserebral felç
- Subaraknoid felç
Yaşadığınız felç türü tedavinizi ve iyileşme sürecinizi etkiler.
İskemik felç
İskemik felç sırasında beyne kan sağlayan arterler daralır veya tıkanır. Kan pıhtıları veya beyne giden felç akışının ciddi şekilde azalması bu tıkanıklıklara neden olur. Kırılıp kan damarını tıkayan plak parçaları da bunlara neden olabilir.
İskemik felce yol açabilecek iki tür tıkanıklık vardır: serebral emboli ve serebral tromboz.
Serebral emboli (genellikle embolik inme olarak adlandırılır), vücudun başka bir yerinde (genellikle kalpte veya üst göğüs ve boyundaki arterlerde) bir kan pıhtısı oluştuğunda ve çok dar bir artere çarpana kadar kan dolaşımında dolaştığında meydana gelir. geçmek.
Pıhtı sıkışıp kan akışını durdurur ve felce neden olur.
Serebral tromboz (genellikle trombotik vuruş olarak adlandırılır), bir kan damarı içindeki yağlı plak üzerinde bir kan pıhtısı oluştuğunda ortaya çıkar.
CDC’ye göre güvenilir felç kaynaklarının yüzde 87’si iskemik felçtir.
Geçici iskemik atak (TIA)
Genellikle TIA veya mini vuruş olarak adlandırılan geçici bir iskemik atak, beyne kan akışı geçici olarak engellendiğinde meydana gelir.
Semptomlar tam felçtekine benzer. Ancak bunlar genellikle geçicidir ve tıkanıklığın ortadan kalkması ve kan akışının yeniden sağlanmasıyla birkaç dakika veya saat sonra kaybolur.
Bir kan pıhtısı genellikle TIA’ya neden olur. Teknik olarak tam gelişmiş felç olarak sınıflandırılmasa da TIA, gerçek bir felç olabileceğine dair bir uyarı görevi görür. Bu nedenle görmezden gelmemek en iyisidir. Büyük bir felçle aynı tedaviyi alın ve acil tıbbi yardım isteyin.
CDCT Güvenilir Kaynağına göre, TIA yaşayan ve tedavi görmeyen kişilerin üçte birinden fazlası bir yıl içinde büyük bir felç geçiriyor. TIA yaşayan kişilerin yüzde 10 ila 15’i 3 ay içinde büyük bir felç geçirir.
Hemorajik felç
Beyindeki bir arter patladığında veya kan sızdırdığında hemorajik felç meydana gelir. Bu arterden gelen kan, kafatasında aşırı basınç oluşturarak beyni şişirerek beyin hücrelerine ve dokularına zarar verir.
İntraserebral hemorajik inme, en sık görülen hemorajik inme türüdür. Bu, bir arterin patlamasından sonra beyni çevreleyen dokular kanla dolduğunda meydana gelir.
Subaraknoid hemorajik inme daha az yaygındır. Beyin ile onu kaplayan doku arasındaki bölgede kanamaya neden olur.
Felç için risk faktörleri
Bazı risk faktörleri sizi felce karşı daha duyarlı hale getirir.
Diyet
Dengesiz beslenme felç riskini artırabilir. Bu tür bir diyet aşağıdakiler açısından zengindir:
- Bu yüzden
- Doymuş yağlar
- Trans yağ
- Kolesterol
Hareketsizlik
Hareketsizlik veya egzersiz eksikliği de felç riskini artırabilir.
Düzenli egzersizin sağlığa çok sayıda faydası vardır. CDC, yetişkinlerin her hafta en az 2,5 saat aerobik egzersiz yapmasını önermektedir. Bu, haftada birkaç kez tempolu bir yürüyüşe çıkmak anlamına gelebilir.
Ağır alkol kullanımı
Ağır alkol kullanımıyla birlikte felç riski de artıyor.
İçiyorsanız ölçülü olarak için. Bu, kadınlar için günde bir, erkekler için ise ikiden fazla içki içilmemesi anlamına geliyor.
Ağır alkol kullanımı kan basıncı düzeylerini artırabilir. Ayrıca ateroskleroza neden olabilecek trigliserit düzeylerini de artırabilir. Bu, kan damarlarını daraltan arterlerde plak birikmesidir.
Tütün kullanımı
Tütünün herhangi bir biçimde kullanılması, kan damarlarına ve kalbe zarar verebileceğinden felç riskini de artırır. Nikotin aynı zamanda kan basıncını da yükseltir.
İnme nasıl önlenir?
Yaşam tarzı değişiklikleri tüm felçleri önleyemez. Ancak bu değişikliklerin çoğu, felç riskinin azaltılması konusunda radikal bir fark yaratabilir.
Bu değişiklikler aşağıdakileri içerir:
- Sigarayı bırakmak. Sigara içiyorsanız, sigarayı hemen bırakırsanız felç riskini azaltacaksınız. Sigarayı bırakma planı hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.
- Alkol kullanımını sınırlayın. Ağır alkol tüketimi kan basıncınızı artırabilir ve bu da felç riskinizi artırır. Alımı azaltmak zor geliyorsa doktorunuzdan yardım isteyin.
- Orta derecede bir kiloyu koruyun. Aşırı kilo ve obezite felç riskini artırıyor. Kilonuzu yönetmenize yardımcı olmak için dengeli bir diyet yapın ve fiziksel olarak daha sık aktif kalın. Her iki adım da kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürebilir.
- Düzenli kontrollere gidin. Kan basıncını, kolesterolü ve sahip olduğunuz herhangi bir durumu ne sıklıkta kontrol ettirmeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. Ayrıca bu yaşam tarzı değişikliklerinde sizi destekleyebilir ve rehberlik sunabilirler.
Tüm bu önlemleri almak, felci önlemek için daha iyi bir şekle girmenize yardımcı olacaktır.
Felç tanısı
Doktorunuz size veya bir aile üyenize semptomlarınız ve başladığında ne yaptığınız hakkında sorular soracaktır. İnme risk faktörlerini araştırmak için tıbbi geçmişinizi alacaklar. Ayrıca:
- Hangi ilaçları aldığını sor
- Kan basıncınızı kontrol edin
- Kalbini dinle
Ayrıca doktorunuzun sizi aşağıdaki açılardan değerlendireceği bir fizik muayeneden geçeceksiniz:
- Denge
- Koordinasyon
- Zayıflık
- Kollarda, yüzde veya bacaklarda uyuşma
- Karışıklık belirtileri
- Görme sorunu
Doktorunuz daha sonra felç tanısını doğrulamak için bazı testler yapacaktır. Bu testler felç geçirip geçirmediğinizi belirlemenize yardımcı olabilir ve:
- Buna ne sebep olmuş olabilir
- Beynin hangi kısmı etkilenir
- Beyinde kanama var mı?
İnme tanısına yönelik testler
Doktorunuz felç geçirip geçirmediğinizi belirlemesine veya başka bir durumu dışlamasına yardımcı olmak için çeşitli testler isteyebilir. Bu testler şunları içerir:
Kan testleri
Doktorunuz birkaç kan testi için kan alabilir. Kan testleri şunları belirleyebilir:
- Kan şekeri düzeyi
- Enfeksiyonun var mı
- Trombosit sayımı
- Kanınızın ne kadar çabuk pıhtılaştığını
- Kolesterol seviyesi
MRI ve CT taraması
Doktorunuz MRI taraması, CT taraması veya her ikisini de isteyebilir.
MR, herhangi bir beyin dokusunun veya beyin hücresinin hasar görüp görmediğini görmenize yardımcı olabilir.