ICMR, Nipah’a karşı aşı

Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR), bir dizi temel aşı geliştirmeye yönelik daha büyük bir planın parçası olarak Nipah virüsüne karşı bir aşı geliştirmeyi düşünüyor.

ICMR, Nipah’a karşı aşı

Özellikle Nipah aşısı, virüsün Kerala’da neden olduğu hastalığın tekrarlayan salgınları göz önüne alındığında kullanışlı olabilir.

Dünyanın yakından takip ettiği Nipah virüsü ile ilgili olarak Hindistan’da Nipah virüsünden sevindirici haber geldi. ICMR direktörü Rajiv Bahl yaptığı açıklamada,

Nipah’a karşı aşı gibi yeni aşılar düşünüyoruz. Ancak bu iş kolay olmayacak çünkü iş, bunu yapabilecek ortaklar aramayı gerektirecek ve şu anda Kovid’e karşı aşılar için kullanılan çok sayıda platformun mevcut olduğu göz önüne alındığında hangi platformda çalışacak” dedi.

 

“Şu anda en büyük varlığımız, DNA aşısı, mRNA aşısı, adenoviral vektör aşısı, protein alt birim aşısı ve nazal aşı gibi çeşitli platformlarda aşılar geliştirmiş olmamızdır ve bu çeşitli platformları daha yeni aşılar geliştirmek için de kullanabiliriz. Nipah gibi gerekli olan hastalıklara karşı” diye ekledi.

 

Bahl ayrıca Nipah’a karşı bir aşı geliştirmenin ticari uygulanabilirlik de dahil olmak üzere ortaya çıkaracağı zorlukların altını çizdi.

 

“Nipah’a karşı bir aşının geliştirilmesinde engeller olacaktır ve bunun büyük bir pazara sahip olacağı için dang humması gibi bir hastalığa karşı aşı geliştirmede mevcut olmayacağını çok iyi biliyoruz. Herkes dang hummasına karşı bir aşı geliştirmek için bizimle işbirliği yapmaya istekli olacaktır, ancak örneğin Nipah veya Kyasanur orman hastalığı için (gerekli) dozların hacmi çok fazla alıcı olmayacağından daha az olacaktır. KFD için bu rakam iki lakh’tan fazla olmayacak ve Nipah için daha da az olacak ve bu da onu pek uygulanabilir kılmayacaktır. Tamamen ulusal çıkarlara uygun olarak üretilecek” diye açıkladı.

 

Adını Karnataka’nın bir bölgesinden alan Kyasanur orman hastalığı, keneler tarafından bulaşan, insanları ve maymunları etkileyen viral hemorajik bir hastalıktır.

 

Bahl, her şeyin hâlâ planlama aşamasında olduğunu, bu nedenle teknik detaylar üzerinde durmanın erken olduğunu ekledi.

 

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) geçen yıl mRNA Nipah virüsü aşısının erken aşama klinik denemesini başlattığını duyurdu.

Anthony S Fauci, “Nipah virüsü önemli bir pandemik tehdit oluşturuyor çünkü nispeten kolay mutasyona uğruyor, çok çeşitli memelilerde hastalığa neden oluyor, kişiden kişiye bulaşabiliyor ve enfekte ettiği insanların büyük bir yüzdesini öldürüyor” dedi. NIAID direktörü açıklamada. “Önleyici bir Nipah virüsü aşısına duyulan ihtiyaç önemlidir.”

 

Nipah virüsü enfeksiyonu hayvanlar ve insanlar arasında yayılan zoonotik bir hastalıktır. Meyve yarasaları virüsün doğal konakçısıdır.

 

Virüs, solunum yolu enfeksiyonu semptomlarından komaya veya ölüme yol açan ensefalite (beyin şişmesi) kadar hızla ilerleyen hafif ila şiddetli hastalığa neden olabilir. Nipah virüsüyle enfekte olan kişilerin tahmini olarak %40-75’i ölüyor.

 

Vakaların çoğu hayvanlar aracılığıyla bulaşsa da kişiden kişiye bulaşma da gerçekleşebilir.

 

Şu anda Nipah virüsü enfeksiyonuna yönelik lisanslı bir aşı veya tedavi mevcut değildir.

ICMR’nin Pune’daki Ulusal Viroloji Enstitüsü, Kerala’da hangi varyantın dolaşımda olduğunu bilmek için virüsün tüm genom dizilimini yürütüyor. “İlk test 12 Eylül’de yapıldı; bu nedenle sıralama sonuçlarının geri dönmesi biraz zaman alacak.” 

 

Bahl, Nipah’a karşı aşının bulunmaması, bulaşıcılık ve ölüm oranlarının yüksek olması nedeniyle önlem almanın en iyi seçenek olduğunu söyledi. Vatandaşlara sosyal mesafeye uymalarını ve maske takmalarını tavsiye etti.

 

“Enfeksiyondan kaçınmanın yolları, Kovid salgını sırasında izlenenle aynı. Maskeleme önemlidir. Ellerinizi yıkayın ve kişisel hijyeninizi sağlayın.

 

Ayrıca enfekte bir hastanın vücut sıvılarına maruz kalmaktan kaçınmak ve biyogüvenlik veya hastane güvenliği önlemlerine uymak çok önemlidir.

Ve belirtiler tespit edilirse izole edin. Yarasalara maruz kalabilecek çiğ yiyeceklerden uzak durun. Yarasa kolonilerinden de uzak durun” diye ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.