Holoxan 2 g IV İnfüzyonluk Çözelti nedir?
HOLOXAN bir dizi değişik kanser durumunda kullanılır. Sıklıkla diğer kanser ilaçları ya da ışın tedavisiyle (radyoterapi) bir arada kullanılmaktadır.
HOLOXAN 2 g IV infüzyonluk çözelti tozu içeren flakon
Damar içine uygulanır.
Steril-sitotoksik
Etkin madde: Her flakon 2 gram ifosfamid içerir.
Yardımcı maddeler: IV flakonun içeriğinde yardımcı madde bulunmamaktadır.
Çözücü: 2 adet 25 ml’lik enjeksiyonluk su
Holoxan 2 g IV İnfüzyonluk Çözelti nedir?
HOLOXAN, sulandırıldıktan sonra kullanılmak üzere kuru toz olarak sunulan bir ilaçtır. Her kutu içinde kuru toz şeklinde ilaç içeren bir flakon ve 2 adet 25 ml’lik sulandırıcısı bulunur.
HOLOXAN’ın size damardan uygulanabilmesi için sulandırılır. Sulandırıldıktan sonra her 100 ml çözelti 4 gram ifosfamid içerir.
HOLOXAN sitotoksik (hücre öldürücü) bir ilaçtır. Etkisini kanser hücrelerini öldürerek gösterir. Bu etki “kemoterapi” olarak da adlandırılır.
HOLOXAN bir dizi değişik kanser durumunda kullanılır. Sıklıkla diğer kanser ilaçları ya da ışın tedavisiyle (radyoterapi) bir arada kullanılmaktadır.
HOLOXAN’ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
- Daha önce HOLOXAN ya da içerdiği etkin madde olan ifosfamid aldığınızda alerjik bir tepki gösterdiyseniz (soluk kesilmesi, hırıltılı solunum, derinizde döküntüler, kaşıntı ya da yüz ve dudaklarınızda şişme gibi belirtiler oluştuysa);
- Kemik iliğiniz yeteri kadar çalışmıyorsa (özellikle daha önceden kemoterapi ya da radyoterapi almışsanız);
- İdrar keseniz (mesane) ile ilgili sorunlarınız varsa (mesane iltihabı, kanlı idrar vb);
- Böbreklerinizle ilgili bir sorunuz varsa;
- İdrar yapmakta zorluğunuz varsa.
- Halen ani başlangıçlı bir enfeksiyon (akut enfeksiyon) geçiriyorsanız;
- Hamileyseniz;
- Emzirmekte olan anneyseniz.
Yukarıda belirtilen durumların sizde olması durumunda doktorunuza söyleyiniz; doktorunuz ilacınızı değiştirmeye karar verebilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
HOLOXAN anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Gebeyseniz veya gebe olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza bildiriniz. İlaç kullanırken etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
HOLOXAN’ı almaktayken bebeğinizi emzirmemelisiniz. İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
HOLOXAN, size toplardamarlarınızdan yavaş yavaş enjekte edilerek verilecektir. Bunun için ilacınız serum içinde sulandırılarak verilir. İlaçlı serumunuz el sırtınız ya da kolunuzdaki damara takılan bir tüp aracılığıyla uygulanabilir. Bazı kişilerde toplar damara takılı kalıcı uzun tüpler vardır; HOLOXAN genelde boyun kenarında olan bu tüplerden de uygulanabilir.
İlacınız doktorunuzun size uygun gördüğü doza bağlı olarak bir kaç saat (hatta bir kaç gün) süren uzun bir sürede uygulanacaktır. Uygulama genelde iki ila dört haftada bir kez yapılır.
Size verilecek HOLOXAN miktarı sizdeki kanser tipine, ne kadar kilo ve boyda olduğunuza, genel durumunuza ve diğer kanser ilaçları veya radyoterapi görüp görmediğinize göre değişir.
Olası yan etkiler nelerdir?
HOLOXAN çok güçlü bir kanser ilacı olduğundan bazı yan etkilere neden olabilir.
Bu yan etkiler görülme sıklığına göre şunlardır:
Çok yaygın olarak görülenler (her 10 kişiden birinden fazlasında görülenler):
– Akli durumdaki değişiklikler
Bazı kişilerde HOLOXAN beyni etkileyebilmektedir. Etkilenme bilinçte hafif bulanıklık, sersemlik hissi ya da anormal uyku hali gibi hafif olabilir. Bu etkilenme daha ağır
(ensefalopati adı verilen durum) olduğundaysa bilinç iyice bulanmakta ve bazen ajitasyon görülmektedir.
Çok seyrek olarak HOLOXAN kullanmakta olan kişilerde havaleler görülebilir ve bilinç tamamiyle yitirilerek koma durumu oluşabilir.
Bu etkilerden herhangi biri görüldüğünde HOLOXAN tedavisi durdurulacaktır. Tedavi durduruluktan sonra bu yan etkinin görüldüğü kişilerin çoğu bir kaç günde normale döner.
Bazen HOLOXAN tedavisi alan kişiler bu tür yan etkileri farkedememesine rağmen hastanın arkadaş ya da akrabaları farkedebilir.
Doktorunuz bu sorunlardan haberdardır ve bu yan etkiler ciddi yan etkiler olmasına rağmen, doktorunuz kanserin riski ile yan etkilerin riskine göre karar vererek ilacı
kesmenizi ya da devam etmenizi isteyecektir.
– Akyuvar sayısında azalma
Akyuvar sayınız düştüğünde muhtemelen siz bunu farkedemezseniz, ancak bu durumda enfeksiyonlara yatkınlığınız artar.
– İdrarda kan görülmesi
Bazen idrarda kan gözle görülmeyebilir ve ancak yapılacak idrar tahliliyle bulunabilir. İdrarınızda kan görürseniz hemen doktorunuza bildiriniz.