Hipertiroidizm, tiroid hormonu seviyesi
Hipertiroidizm, tiroid hormonu seviyesinin arttığı sistemik bir durumdur. Bu hastalık ayrıca tiroid hormonunun aşırı salgılanmasından veya tiroid bezinin aşırı aktivitesinden kaynaklanan metabolik bir bozukluk olarak da tanımlanır.
Klinik tablosunun çok karakteristik bir özelliği Basedow hastalığıdır (MORBUS GRAVES-BASEDOW). Hipertiroidizmin klinik durumuna tirotoksikoz da denir. Hipertiroidizm veya tirotoksikoz, vücuttaki aşırı tiroid hormonundan kaynaklanır.
frekans
Ağırlıklı olarak 30 ila 50 yaşları arasında en yüksek insidansa sahip yetişkin kadınların bir hastalığıdır.
Oluşma nedeni
Hipertiroidizmin etiyolojisi bilinmemektedir. Birçok çalışma Graves hastalığının gelişiminde güçlü bir kalıtsal faktör olduğunu göstermektedir. Otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Tiroid, hipofiz, testis veya yumurtalık tümörleri, viral bir enfeksiyon veya diğer iltihaplanma nedeniyle tiroid bezinin iltihabı, aşırı tiroid hormonu alımı ve çok fazla iyot alımı da hipertiroidizmin nedeni olarak kabul edilir.
Klinik tablo
Bu hastalığın karakteristik belirtileri şunlardır: ekzoftalmus (şişkin göz küreleri), genişlemiş tiroid bezi, çarpıntı, aşırı terleme, dayanılmaz ısı, kilo kaybı, efor, sıcak ve nemli cilt, genişlemiş dalak, periferik şişlik, kırılgan saç, genişlemiş yaprak biti, sinirlilik, huzursuzluk, yorgunluk, kas krampları, sık dışkı, kadınlarda adet düzensizlikleri. Hipertiroidizmli hastaların metabolizması son derece hızlanır, bu da artan fiziksel aktiviteye yanıt olarak tüm vücut süreçlerinin ve duygusal stresin hızlanmasına yol açar. Hastanın sıklıkla aşırı duygusal atakları, ağlama ve depresyon atakları, ardından yoğun fiziksel aktivite ve zihinsel öfori ve histeri vardır.
tanı
Tanı klinik sunum ve laboratuvar analizi temelinde yapılır. Laboratuvar tiroid hormonları artar. Fizik muayenede tiroid bezinin genişlemesi görülür. Serum TSH azalır, serumdaki T3, T4 genellikle yükselir.
komplikasyonlar
Bu hastalığın karakteristik bir komplikasyonu sözde. Bazedov hastalığının semptom ve bulgularının akut ve son derece şiddetli bir alevlenmesi olan ve ardından ateş, çarpıntı olan ve uzmanlaşmış yatan hastalarda tedavi gerektiren bir tirotoksik kriz.
tedavi
Hipertiroidizm antitiroid ilaçlar, radyoaktif iyot veya cerrahi olarak tedavi edilir. Hastayı sakinleştirmek için bir yatıştırıcı reçete edilebilir.
Titreme, huzursuzluk ve taşikardi semptomlarını kontrol etmek için adrenerjik blokerler reçete edilir. Ek ilaç ve cerrahi seçimi hastanın yaşına, boğulma büyüklüğüne ve hastanın seçilen tedaviye yanıtına bağlı olacaktır. Radyoaktif iyot, orta yaşlı ve hamile olmayan kadınlar için tercih edilen ilaçtır. Oral olarak, genellikle küçük bir dozda verilir ve hasta eve dönebilir. Çocuklar, genç yetişkinler ve hamile kadınlar için ilk tedavi olarak reçete edilen antitiroid ilaçlar. Bu tedavinin ana adayları küçük guatr hastaları, hastalığın yakın zamanda başlangıcı ve hafif semptomları olan hastalar.
Tiroidektomi, tiroid bezinin bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması ve antitiroid ilaçlara cevap vermeyen veya yan etkileri olmayan çocuklarda, uzun süreli ilaç tedavisine girebilecek veya girmeyebilecek erişkinlerde, ciddi tiroid bezleri olan hastalarda veya büyük olasılıkla kanser geliştirmek.
Makale güncelleme 28.04.2020
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.