Hematolojik Hastalıklar
Hematoloji; lösemi, lenfoma, multipl miyelom ve benzerleri; dolaşım sistemi, lenfatik sistem ve kemik iliği ile ilgili hastalıklar. Hematolojik hastalıkların büyük bir kısmı insan yaşamı için ciddi bir tehdittir.
Bu hastalıkların tedavisi için profesyonel bir ekip çalışması ve deneyim gereklidir. Hematoloji, son yıllarda çok önemli gelişmelerin ortaya çıktığı, klinik araştırmaların en fazla yapıldığı ve hastalıklarda tedavi olanaklarının arttığı alanlardan biridir. Hematolojik kanserlerin başarılı tedavi oranı hızla artmaktadır.
Hematolojik Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Hızlı yorgunluk, çarpıntı, sık enfeksiyon, basit travma sonucu oluşan kanama, durdurulamayan kanama, boyunda, koltuk altından veya kasıktan ağrısız şişlik ve diz boyunca veya dizin altında ağrılı ödem kan hastalıklarında gözlenen ana semptomlardır. .
Teşhis etmek için kullanılan yöntemler nelerdir?
Elektroforez ile hemoglobin alt tiplerinin analizi, mikroskop altında kanın incelenmesi (periferik yayılma), kemik iliği (kemik iliği aspirasyonu ve biyopsi), demir, B12 vitamini ve kan üretimi için gerekli folik asit (kan sayımı), kan hücrelerinin ölçümü kan pıhtılaşma faktörlerinin kan seviyelerinin hemoglobin analizi, kan hücresi işlevi ve yaşam süresi testleri, bağışıklık sistemi hücreleri tarafından üretilen proteinlerin incelenmesi, kromozomların analizi ve kan hücrelerinin veya diğer yapı taşları ve kemik iliği hücrelerinin yapı taşları ve radyolojik muayeneleri en sık görülenlerdir. gerekli testler.
Kemik İliği Nakli
Kemik iliği nakli, sağlıklı bir vericiden alıcıya (hastaya) kemik iliği damar yoluyla iletme işlemidir. Günümüzde, çağdaş kemoterapi rejimleri ve lösemi çocuklarının tedavisi ülkemizde ve Avrupa ve Amerika’da risk gruplarına göre% 90 başarı ile tedavi edilebilir.
Transfüzyonlar, diğer lösemi ve hastalık türleri için uluslararası standartlarla belirlenen kriterlere göre gerçekleştirilir. Kemik iliği / kök hücresinin transplantasyona giremediği veya reddetme gibi nedenlerle transplantasyonu başarısız olduğu durumlarda ikinci bir transplant gerekli olabilir. Bugün içinde’ Bilgi ışığında, aynı vericiye birden fazla kemik iliği / kök hücre vermede sorun yoktur.