Hangi virüs dermatite neden olur?
Çocuklarda alerjinin en sık görülen belirtilerinden biri atopik dermatitir. Peki, hangi virüs dermatite neden olur?
Bu yazıda alerji konsültasyonlarının yaygın bir nedeni olan atopik dermatitten kaynaklanan egzamanın süperenfeksiyonuna odaklanacağız.
Hangi virüs dermatite neden olur? işte cevapları…
Atopik Dermatitin nedeni..
Egzama, kuruluk ve kaşıntı olan, salgınlar şeklinde kendini gösteren, alerjik çocuklarda görülen kronik inflamatuar bir cilt hastalığıdır.
Kuru soğuk gibi bazı çevresel faktörler atopik dermatit salgınlarını tetikleyebilir, bu nedenle görülme sıklığı genellikle kış aylarında artar.
Atopik deri egzamalarının farklı ajanlar (bakteriler, virüsler ve mantarlar) tarafından süperenfeksiyonu çok yaygındır ve lezyonların uyuşuk bir şekilde gelişmesine yol açar.
Bu gerçek, hem atopik cildin cilt bariyer özelliğindeki değişiklikten hem de cildin bağışıklığındaki değişiklikten kaynaklanmaktadır.
Egzama enfeksiyonuna üç tip mikroorganizma neden olur:
BAKTERİLER:
Atopik deri egzamalarında en sık süper enfeksiyona neden olan bakteri Staphylococcus aureus’tur.
Aslında atopik ciltte bu bakterinin varlığı oldukça yaygındır. Likenifiye egzamaların %90’ının stafilokoklar tarafından kolonize olduğu düşünülmektedir.
Kazıma, stafilokokların cilde nüfuz etmesini kolaylaştırır ve ürettiği toksinler cilt bariyerinin değişmesine katkıda bulunur.
Bütün bunlar yaralanmaların daha da kötüleşmesine ve kronikleşmesine yol açmaktadır. Atopik dermatitli hastaların çoğunda, bu stafilokokal toksinlere karşı “süperantijenler” olarak adlandırılan IgE antikorları (alerji antikorları) bulunur.
Staphylococcus aureus tarafından süper enfekte olmuş egzamaların özelliği, sarımsı kabuklu (impetigo) eksüdalardan ve bölgesel lenfadenopatinin varlığından oluşur.
Tercih edilen tedavi topikal mupirosindir. Bazen cilt iltihabı ve enfeksiyonu üzerinde aynı anda etki gösteren topikal bir kortikosteroid ile ilişkisini belirtiyoruz.
Daha geniş lezyonlar sefalosporinler, amoksisilin-klavulanat, eritromisin veya kloksasilin gibi oral antibiyotiklerle tedavi gerektirebilir.
VİRÜS:
Atopik cildi en sık süperenfekte eden virüs Moluskum contagiosum, Atopik dermatitte görülme sıklığı %40 civarındadır.
En sık bulaşma vektörü sudur, dolayısıyla yüzme havuzlarında yıkanan çocuklarda tipiktir.
Karakteristik lezyon merkezi bir invaginasyona sahip inci gibi bir papül veya nodüldür. Genellikle avuç içi ve ayak tabanlarını etkilemesine rağmen vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.
Yüksek derecede bulaşması ona “bulaşıcı” adını verir, ancak iyi huylu bir varlıktır ve tedavisi kolaydır.
Lezyonlarla doğrudan temastan kaçınmak önemlidir. Lezyona dokunurken veya kaşınırken hastanın kendisi tarafından virüsün kendi kendine aşılanması çok yaygındır.
Bu nedenle çocuğun küçük olması durumunda bunların kapatılması, çocuğun tek başına yıkanması, sünger ve havluların paylaşılmaması önerilir.
Hangi virüs dermatite neden olur?
Tedavi basittir. En etkili olanı kürtaj, kriyoterapi, lazer tedavisi vb. yoluyla yıkıcı yöntemdir.
Lezyonların derecesine bağlı olarak benzoil peroksit, hidrojen peroksit, gümüş nitrat, salisilik asit vb. farklı ürünlerle topikal tedaviler kullanılabilir.
Atopik cildi enfekte edebilen diğer virüsler Herpes virüsleri 1 ve 2 ile papilloma virüsüdür (yaygın siğiller).
MANTAR:
Ayrıca derinin daha fazla maserasyona sahip nemli bölgelerinde yer alan atopik egzamaların mantarlar (kasık bölgesi, bebek bezi bölgesi vb.) tarafından süperenfekte olması da çok yaygındır.
Atopik ciltte en sık kolonize olan mantarlar şunlardır:
– Trichophyton rubrum : Atopik dermatitte görülme sıklığı sağlıklı deriye göre 3 kat daha fazladır.
– Pityrosporum orbiculare : Tipik olarak baş ve boyun bölgelerini etkiler.
Bu enfeksiyonların tedavisi Ketokonazol gibi topikal antifungallerle gerçekleştirilir.
Özetle, atopik dermatitte egzamanın zayıf gelişimi veya kalıcılığı, yukarıda belirtilen ajanların bir veya daha fazlasının neden olduğu süperenfeksiyondan şüphelenmemize neden olmalı ve bu nedenle spesifik tedavi için uzman tarafından değerlendirilmelidir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.