Hangi hastalıklar erkekleri daha çok etkiliyor?
Erkeklerin ortalama yaşam süresi kadınlara göre 5 yıl daha azdır. İster biyolojik özellikler ister günlük alışkanlıklar olsun, erkekleri belirli hastalık türlerine yakalanmaya daha yatkın hale getiren farklı faktörler vardır.
Erkeklerde görülen hastalıklardan bazıları şunlardır; prostat kanseri. cinsel yolla bulaşan hastalıklar, testis kanseri, akciğer kanseri, kalp hastalığı ve akıl sağlığı rahatsızlığıdır. Hangi hastalıklar erkekleri daha çok etkiliyor? İşte cevapları..
Erkeklerde en sık görülen hastalıklar
Erkeklerde en sık görülen kanseri türü prostat kanserdir.
Prostat kanseri ilerleyip yerel olarak yayılana kadar genellikle hiçbir belirti görülmez. Aile öyküsü veya idrar şikayetleriniz varsa 45 yaşından itibaren daha erken bir zamanda ürolojik kontrol yaptırmanız önerilir.
İyi huylu prostat hiperplazisi 50 yaşın üzerindeki her 10 erkekten birini etkiler ve yaşlandıkça görülme sıklığı artar.
Prostat bezinin üretrayı tıkayarak idrar akışını engelleyen ve hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen rahatsızlığa neden olan iyi huylu bir büyümesidir.
Ürolojik muayene sırasında uzman prostatın durumunu kontrol edebilecek ve gerekiyorsa en uygun tedavi seçeneklerini önerebilecektir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) CYBH, cinsel ilişki yoluyla bulaşan enfeksiyonlardır.
Bunlar arasında, bel soğukluğu, klamidya, frengi ve HIV/AIDS en yaygın CYBH’lerdendir.
Testis kanseri, 15 ila 34 yaşları arasındaki erkekleri etkiler.Görülme sıklığı düşüktür. Hastalık genellikle testislerden birinde ele gelen bir kitle ile başlar.
Testis kanseri teşhisi periyodik olarak kendi kendine muayene, bir kitlenin ortaya çıkması, iltihaplanma, kalınlaşma, boyut değişikliği veya testislerin dokusunda değişiklik gibi değişikliklere karşı uyanık kalmamıza yardımcı olur.
Genç erkeklerde bu tür bakımın teşvik edilmesi önemlidir.
Akciğer kanseri, kanserden ölümlerin önde gelen nedenidir. Son yıllarda sigara kullanımı nedeniyle kadınlarda görülme sıklığı artmasına rağmen vakaların %77’si erkeklerde görülmektedir. Hastaların yüzde 80’ine, 5 yıllık sağkalımın yüzde 20’nin altında olduğu ileri evrelerde tanı konuluyor.
İlk aşamalarda akciğer kanserinin belirtileri fark edilmez. Sigara içiyorsanız veya sigarayı bırakmışsanız, 45 yaşından itibaren akciğer muayenesi olmada önemli ölçüde azaltır.
Kalp hastalıkları, kalp hastalığı önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Hem erkekleri hem de kadınları etkilese de erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır.
Beslenmemize dikkat ederek, egzersiz yaparak ve tütün veya alkol gibi alışkanlıklardan kaçınarak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek , kalp hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.
Kontroller, kalp sağlığımızı etkileyebilecek değişiklikler konusunda bizi uyarmak için kan seviyelerimizi izlememize yardımcı olur.
Kalbimizi daha iyi kontrol edebilmek için risk faktörlerimizi bilmeli ve bir uzmana başvurmalıyız.
Gerekirse kalbimizin detaylı olarak değerlendirilebilmesi için kardiyak MR gibi görüntüleme tetkiklerini talep edebilirsiniz.
Akıl sağlığı, erkeklerin büyük bir yüzdesi genellikle düşünceleri hakkında konuşmak bir zayıflık sembolü oldu ve büyük bir tabu yarattı. Ancak bazen bu sessizlik daha da kötüleşerek depresyona, kaygıya veya diğer zihinsel sağlık sorunlarına yol açan iç çatışmalara neden olur.
Bu nedenle, duygusal olarak kendimizi iyi hissetmediğimizde veya iç çatışmalarımız olduğunda, kafamızı düzenlememize yardımcı olması ve kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayacak araçlar vermesi için bir uzmana gitmemiz tavsiye edilir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.