Hamileyken ne zaman cinsel ilişki yapabilirim?
Cenin gelişimi sırasında yaklaşık 9 aylık cinsel aktivitenin azalmasından sonra, bir çift hamilelikten kısa bir süre sonra cinsel ilişkiyi sürdürmeye hazır olabilir. Doğum sonrası hangi noktada cinsel ilişki yapmaya devam etmek güvenli hale gelir?
Genellikle vajinal veya sezaryen doğumunu takiben ilk 4 ila 6 haftada cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir. Bununla birlikte, seks yapmaya devam etmeden önce sağlık uzmanınızla konuşmanız önemlidir. Çoğunlukla, özellikle sezeryan doğum, perineal yırtığı veya epizyotomi vakalarında, cinsel aktiviteyi sürdürmek için bir sağlık uzmanından onay almak üzere 6 haftalık doğum sonrası ziyaretinizi beklemeniz önerilir.
Doğum sonrası, vücudunuz kanamanın durduğu, gözyaşlarının iyileştiği ve serviksin kapanacağı bir iyileşme evresindedir. Doğum sonu kanama veya uterus enfeksiyonu riski nedeniyle, özellikle ilk iki hafta içinde çok erken cinsel ilişkide bulunulması önerilmez.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, bir bebeğin doğumundan sonra cinsel ilişkiye yeniden başlamaya hazır olmanın çeşitli faktörleri:
- Ağrı seviyeleri
- Yorgunluk
- Stres
- Cinsel dürtü
- Seks veya hamilelik korkusu
- Vajinal kuruluk
- Doğum sonrası depresyon
Doğumdan sonra cinsel ilişki zararlı mı?
Postpartum dönemde yaşanan hormonal değişiklikler nedeniyle, birçok kadın, eğer anne sütüyle besleniyorsa, tipik 4 ila 6 haftalık bir zaman dilimini geçebilen vajinal kuruluk yaşarlar. Bu, dolaşımdaki östrojenin düşük seviyelerine bağlıdır .
Emzirme ayrıca cinsel sürücünüzü de azaltabilir. Dolaşımdaki hormonların daha düşük seviyelerine ek olarak, ağrılı cinsiyet perineal yırtığı veya epizyotomiye eşlik edebilir ve bir bebeğin doğumunu takip eden birkaç ay sürebilir.
Gebelikten sonra cinsel ilişki sırasında ağrıyı azaltan adımlar şunlardır:
- Çeşitli cinsel pozisyonlarda penetrasyon derinliğinin kontrol edilmesi
- Artan vajinal yağlama
- Ağrı kesici ilaç
- Mesanenin boşaltılması
- Sıcak bir banyo yapmak
- Over-the-counter (OTC) kremler veya jeller gibi vajinal yağlama, vajinal kuruluk semptomlarının giderilmesinde yararlı olabilir.
Bariyer yöntemi doğum kontrolü kullanıyorsanız, lateksi zayıflatmaktan kaçınmak için su bazlı bir yağlayıcı kullanılması önerilir. Alternatif olarak, iyileşme sürecinde oral veya manuel uyarım bir seçenek olabilir. Bazı insanlar için, ağrılı postpartum cinsiyet değerlendirmek ve tedavi etmek için bir pelvik taban rehabilitasyon uzmanı ile randevu tavsiye edilebilir.
Doğum sonrası cinsel ilişki farklı hissedebilir. Bunun nedeni vajinal kas tonusunun azalması ve gerilme kapasitesinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, vajinal tondaki bu gevşeklik genellikle geçicidir ve genetik, bebeğin büyüklüğü, önceki doğum sayısı ve Kegel egzersizlerinin kullanımı gibi bir dizi faktörden etkilenmektedir.
Hormonlar çeşitli ilginç – ve bazen de uygunsuz – semptomlara neden olabilir. Örneğin, cinsel ilişki sırasında, göğüsleriniz orgazmaya karşı hormonal tepkiye bağlı olarak sütü sızdırabilir. Bu semptomu azaltmak için seks yapmadan önce pompalamayı deneyin.
Hormonlar, çeşitli sıra dışı semptomlara neden olabilir. Örneğin, hormonlar orgazma tepki verdiği için göğüsleriniz cinsel ilişki sırasında sütü sızdırabilir. Bu semptomu önlemek veya azaltmak için seks yapmadan önce pompalamayı deneyin.
Kegel Egzersizleri
Pelvik taban kaslarının kegel egzersizleri, bir bebeğin doğumunu takiben vajinal bölgeye güç ve stabilite sağlamaya yardımcı olabilir. Onlar basit ve neredeyse her yerde gerçekleştirilebilir.
İlk adım pelvik taban kaslarınızı bulmaktır. Bunlar, bir dahaki sefere banyoyu ziyaret ettiğinizde idrar akışını durdurarak kolayca bulunabilir. Suşu hissettiğiniz noktalar pelvik taban kaslarıdır.
Kegel’i doğru bir şekilde gerçekleştirmek için şu adımları izleyin:
- Göğüs, karın, uyluk ve kalça kaslarınızı gevşetin.
- Pelvik kasları, ilk bulunanda kasların bulunma şekline benzer şekilde sıkın. Hatasız bir idrar akışını durdurmaya çalışın.
- Bunu 5 ila 10 saniye arasında tutun.
- Anüs, mesane veya vajinanın sıkılaştığını ve yukarı doğru hareket ettiğini hissedebilmelisiniz. Bu, bir Kegel’i başarıyla tamamladığınız anlamına gelir.
- 5 ila 10 saniye arası kırın ve bu 10 kez tekrarlayın.
- Bunu günde 3 kez tekrarlayın.
- Pelvik taban kasları daha güçlü hale geldikçe, her bir sıkma süresini ve takım sayısını arttırabilmelisiniz.
- Zamanla, bu, cinsel ilişkiyi daha az ağrılı ve daha keyifli hale getirmeye yardımcı olmalıdır.
Doğum Sonrası Doğum Kontrol
Doğumdan sonra güvenilir bir doğum kontrol yöntemine sahip olmak, istenmeyen hamileliği önlemek için önemlidir. Acil kontrasepsiyon ile ilgileniyorsanız, prezervatif gibi engelleyici seçenekleri veya Depo-Provera veya mini hap gibi sadece progestin içeren kontraseptifleri düşünün.
Bakır veya intrauterin hormonal bir cihaz için zamanlama veya diyafram veya servikal kapak gibi kontrasepsiyona uygun bariyer yöntemini kullanmanız sağlık uzmanınızla görüşülmelidir.
Eğer hap veya vajinal halka gibi hem östrojen hem de progesteron içeren doğum kontrol yöntemleri ile ilgileniyorsanız, bu seçeneğin size uygun olup olmadığını görmek için sağlık uzmanınızla görüşün.
Çocuğun doğumunu takiben cinsel ilişkiye tekrar başlama zamanlaması kişisel bir karardır. Kadınlar, mevcut olabilecek herhangi bir endişe hakkında eşleri ve sağlık ekibi ile konuşmalıdır.