Hamilelikte en sık sorulan sorular

Hamile kadınlar için ipuçlarının neler olduğunu okuyun. Hamilelik sırasında en sık sorulan soruları ve cevapları..

16.04.2024
Hamilelikte en sık sorulan sorular

Hamilelik sırasında orta derecede, çeşitli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Herhangi bir diyet rejimi önermiyoruz, ancak gıda tüketiminde abartı da önermiyoruz.

Size ve çocuğunuza büyüme ve gelişme için gerekli tüm besinleri sağlamak amacıyla diyetiniz yeterli miktarda protein, sağlıklı yağlar, kompleks karbonhidratlar, lif, vitamin ve mineralleri içermelidir.

 

Meyve ve sebze, tam tahıl, nohut, yumurta, yağsız et, süt ürünleri, kuruyemiş ve tohum alımınızı artırın.

 

Egzersiz yapmama izin veriliyor mu?

 

Düşük riskli hamileliği olan sağlıklı hamile kadınlar için yürüyüş, pilates, yoga, yüzme ve benzeri gibi orta düzeyde fiziksel aktivite önerilir.

 

Hamileliğin belirli aşamalarına uyarlanmış çeşitli egzersiz türleri vardır ve bu tür programları uygulayan uzman merkezlere danışmak en iyisidir. Sakatlanma riski taşıyan ağır ve ani fiziksel aktivitelerden, sıçrama hareketlerinden ve temas sporlarından kesinlikle kaçınılmalıdır.

 

Yüksek riskli hamileliği olan ve dinlenmesi tavsiye edilen hamile kadınlar, doktorun tavsiyesine bağlı olarak daha hafif egzersizler yapmalı.

 

Cinsel ilişki yapmama izin veriliyor mu?

 

Hamilelik sırasında, son tarihten hemen önce hariç, seks yapmak genellikle güvenlidir. Cinsel aktivite, yaygın inanışın aksine, rahimdeki bebeğe zarar veremez veya kendiliğinden düşüğe neden olamaz.

 

Ancak bazı durumlarda, özellikle de yüksek riskli bir hamileliğiniz varsa doktorunuz size uzak durmanızı tavsiye edebilir.

 

Seyahat etmeme izin veriliyor mu?

 

Çoğu durumda, tıbbi durumunuz veya hamileliğin riskleri nedeniyle doktorunuz size aksini söylemediği sürece, hamilelik sırasında seyahat güvenlidir.

 

Hamileliğin 36. haftasından sonra uçakla uçmanız önerilmez. Ayrıca, hamileliği tehlikeye atabilecek enfeksiyon ve hastalıklara yakalanma riskinin bulunduğu egzotik yerlerden de kaçınmalısınız.

 

Kahve ve çay içebilir miyim?

 

Kahve içmeyi tamamen bırakmanıza gerek yok ama mutlaka azaltmalısınız ve her gün içmemelisiniz. Yüksek dozda kafein, çocuklarda büyüme geriliği ve düşük doğum ağırlığı ile ilişkilidir.

 

 

Yeşil çay gibi bazı çayların da kafein içerdiğini unutmamalı, bu yüzden de aşırıya kaçmamalısınız. Kafeinsiz kahve ve beyaz veya bitki çayları tavsiye edilir.

 

Papatya, nane veya zencefil çayı gibi bazı çay türleri mide bulantısı ve uykusuzluk gibi rahatsız edici hamilelik semptomlarını hafifletebilir.

 

Alkol tüketebilir miyim?

 

Hamilelik sırasında alkol tüketilmemelidir. Alkol tüketimi, hamileliğin birçok komplikasyonu, bozuklukları ve çocuk gelişimindeki anormallikler ile ilişkilidir.

 

Ancak doktorunuzun onay vermesi durumunda ara sıra bir bardak kırmızı şarap içebilirsiniz, bu da basınç sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.

 

Sigara içebilir miyim?

 

Hamilelik sırasında sigaradan tamamen kaçınılmalıdır. Aktif ve pasif içicilikten bahsediyoruz. Sigara dumanındaki maddeler hamileliğinize zarar verebilir ve çocuğun gelişiminde sorunlara neden olabilir.

 

İlaç kullanabilir miyim?

 

Hamilelik sırasında tüm ilaçların kullanılması güvenli değildir. Bu konuda doktorunuza danışmanız en doğrusudur. Bir enfeksiyonu tedavi etmeniz gerekiyorsa, size hamilelik için güvenli olan antibiyotikler reçete edilecektir. Gebeliğin üçüncü trimesterinde ibuprofen gibi bazı analjeziklerden kaçınılmalıdır.

 

Hangi besin takviyelerini kullanmalıyım?

 

Doktorunuz size folik asit ve gerekirse B vitaminleri, C vitamini, demir, magnezyum gibi hamileliği koruyan diğer vitamin ve mineralleri almanızı önerecektir.

 

Piyasada tüm bu maddeleri içeren birçok doğum öncesi preparat bulunmaktadır. Bu takviyelerin doğru ve dengeli beslenmenin yerini alamayacağı, yalnızca onu tamamlayacağı unutulmamalıdır.

 

Doktorunuzun önerdiği besin takviyelerinin günlük olarak alınması gerekmektedir. Bu bileşime sahip ürünleri eczacınıza sorunuz.

 

Havuzda yüzebilir miyim?

 

Suda orta düzeyde fiziksel aktivite hamile bir kadın için iyidir ancak havuzlarda yüzme çok sık yapılmamalıdır.

 

Bunun nedeni, yüzme havuzlarında genellikle çok sayıda insanın bulunması ve bu tür suların enfeksiyon kaynağı olabilmesidir.

 

Ayrıca yüzme havuzu suyunu dezenfekte etmek için yapılan su klorlaması bazı durumlarda hamile bir kadın için zararlı olabilir.

 

Havuzda ara sıra yüzüyorsanız bazı kurallara uymanız kesinlikle önemlidir: Havuz suyunda uzun süre kalmayın, yüzdükten sonra duş alın ve havuzdan çıktıktan hemen sonra mayonuzu değiştirin.

 

Solaryumu kullanabilir miyim?

 

Yüksek sıcaklık ve doğrudan UV radyasyonu nedeniyle fetüse zarar verebileceği için hamilelik sırasında solaryumun kullanılmasından kaçınılması önerilir.

 

Solaryum kullanma alışkanlığınız varsa doktorunuzla konuşun, en iyi çözümü bulacaksınız.

 

Saunaya gidebilir miyim?

 

Yüksek sıcaklık, dehidrasyon ve aşırı ısınma riski nedeniyle hamilelik sırasında saunadan kaçınılması önerilir. Solaryum kullanma alışkanlığınız varsa doktorunuzla konuşun, en iyi çözümü bulacaksınız.

 

Şu ana kadar kullandığım cilt bakım kremlerini kullanmaya devam edebilir miyim?

Hamilelikte hazırlayıcı ve dekoratif kozmetikler mümkün olduğunca doğal kullanılmalıdır.

 

Retinol ve türevlerinin yanı sıra paraben, yapay boya ve koku gibi maddeler içeren kremlerden, agresif kimyasallardan kesinlikle uzak durmalısınız. Doğal ve organik içerikli hafif kremleri seçin.

 

Saçımı boyayabilir miyim?

 

Hamilelikte saçlarınızı çok sık boyamaktan kaçınmanız tavsiye edilir ancak yasak değildir. Mümkünse ilk üç aylık dönemde saçınızı boyamaktan kaçının çünkü bu dönem çocuğun gelişiminin dış etkenlere karşı en duyarlı olduğu dönemdir.

 

Hamilelikte saçınızı boyamaya karar verirseniz amonyak içermeyen ve doğal boyalar kullanmanız önerilir.

 

Uyuşturucu ve diğer sarhoş edici maddeleri eğlence amaçlı kullanmama izin veriliyor mu?

 

Fetüse ve hamileliğe ciddi zarar verebileceğinden hamilelik sırasında herhangi bir ilaç ve sarhoş edici madde kullanılmamalıdır.

 

Bazı yiyeceklerden kaçınmalı mıyım?

 

Suşi, az pişmiş veya kavrulmuş et, deniz ürünleri, çiğ yumurta ve benzeri dahil olmak üzere her türlü çiğ veya az pişmiş gıdadan kaçınmak iyi bir fikir olacaktır.

 

Ancak listelenen malzemeleri kanıtlanmış bir yerden (restoran, evde hazırlama) tüketiyorsanız, bunlardan tamamen kaçınmanıza gerek yoktur.

 

Balık etinin hamilelik için toksik olan cıva ile kirlenme olasılığı nedeniyle haftada ikiden fazla balık tüketilmemesi tavsiye edilir. Ayrıca pastörize edilmemiş süt ve bazı peynir türlerinden de kaçınmalısınız.

 

Manikür ve pedikür yaptırabilir miyim?

 

Yapabilirsiniz ancak tüm hijyen koşullarının karşılandığından emin olun (aletlerin uygun şekilde dezenfeksiyonu, onaylı salonlara gitme vb.).

 

Hamilelikte sırt üstü uyumak güvenli midir?

 

İkinci ve üçüncü trimesterde rahim önemli ölçüde büyümeye başladığında sırt üstü yatmak, rahim ve fetüsün annenin büyük kan damarlarına baskı yapmasına neden olarak çocuğun ve annenin dolaşımını tehlikeye atabilir.

 

Hamileliğin ilerleyen aşamalarında yan yatmanız önerilir.

 

Başım ağrıyorsa ne yapmalıyım?

 

Hamilelik sırasında analjezik kullanmaktan kaçının.

 

Baş ağrısını şakaklara hafif bir masajla, kompreslerle, dinlenerek hafifletmeye çalışın. Parasetamol ve magnezyumu doktorun önerdiği şekilde günde birkaç doz halinde 400 mg alabilirsiniz.

 

Evcil hayvan besleyebilir miyim?

 

Hamilelik sırasında evcil hayvan beslemenizde sakınca yoktur ancak evcil hayvan dışkılarıyla (özellikle kedilerle) temastan veya başıboş hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır. Hayvanlarla oynadıktan sonra ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.

 

Topuklu ayakkabı giyebilir miyim?

 

Yapabilirsiniz ancak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yüksek topuklu ayakkabı giymek muhtemelen omurganıza yük olacaktır, bu nedenle biraz daha rahat ayakkabılar seçmenizi öneririz.

 

Güneş kremi kullanabilir miyim?

 

Agresif kimyasallar içermeyen ancak çinko oksit veya titanyum dioksit gibi UV ışınlarına karşı koruma sağlayan doğal maddeler içeren güneş kremlerinin kullanılması tavsiye edilir. Bu bileşime sahip ürünleri eczacınıza sorunuz.

 

Ağır yük taşımama izin verilir mi?

 

Hamilelik sırasında, özellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ağır yük taşımaktan kaçınılması önerilir. Bir şeyi kaldırmanız gerekiyorsa ve kimse size yardım edemiyorsa sırtınızın düz olduğundan ve dizlerinizin bükülü olduğundan emin olun.

 

Çatlak izlerini nasıl önleyebilirim?

 

Çatlak izlerinin ortaya çıkışı cilt durumu, genetik, hamilelik sırasında aldığınız kilo, sıvı alımı vb. gibi birçok faktöre bağlıdır.

 

Günlük olarak yeterli miktarda su alarak, uygun cilt bakımı yaparak ve nemlendirici kullanarak çatlakların ortaya çıkmasını engellemeye çalışabilirsiniz. E vitamini içeren kremler ve vücut yağları.

 

Şu ana kadar kullandığım makyajı kullanmaya devam edebilir miyim?

 

Cildinize yumuşak ve nazik gelecek makyajı, yani mümkün olduğunca doğal bileşime sahip kozmetik ürünlerini kullanmaya çalışın.

 

Röntgen (RTG) tanı testlerine gidebilir miyim?

 

Gebeliğin ilk üç ayında iyonlaştırıcı radyasyon kullanan tanı testlerinden zorunlu olmadıkça kaçınılması önerilir.

 

Daha sonra fetüsün maruz kaldığı dozu en aza indirmek için karın üzerinde koruyucu bir önlük kullanılabilir.

 

Ultrason ve manyetik rezonans gibi taramalar zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz, bu nedenle bunların hamilelik sırasında kullanılması tercih edilir. Ancak röntgen çekilmesi gerekiyorsa ve bunu yapmak zorundaysanız endişelenmeyin çünkü radyasyon dozları çok küçüktür ve çocuğunuza zarar vermez.

 

Size verebileceğimiz genel tavsiye her şeyde ölçülü olmanızdır, hamilelik bir hastalık değildir o yüzden bu şekilde yaşamayın.

 

Hamilelik normalse hayatınızı tamamen değiştirmeniz gerekmez, uyum sağlamanız ve her şeyde bir denge bulmanız gerekir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.