Kordon bağlatma ameliyatı kaç saat sürer?
Kordon bağlatma ameliyatı kaç dakika sürer? Laparoskopik, açık ve histeroskopik yöntemlerin süreleri üzerine bilimsel araştırma ve uzman görüşleri.

Kalıcı doğum kontrol yöntemi olarak yaygın şekilde uygulanan kordon bağlatma (tüp ligasyonu) ameliyatının süresi, kullanılan cerrahi tekniğe ve hastanın bireysel özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Ancak, bilimsel çalışmalar ve uzman görüşleri bu sürenin genellikle kısa olduğunu ortaya koymaktadır.
Kordon bağlatma ameliyatı
Günümüzde kordon bağlatma ameliyatı sıklıkla laparoskopik yöntemle gerçekleştirilmektedir. Bu minimal invaziv teknikte, karın bölgesinde küçük kesiler açılarak özel bir kamera (laparoskop) ve cerrahi aletler yardımıyla fallop tüplerine ulaşılır. Yapılan bilimsel araştırmalar, laparoskopik tüp ligasyonu işleminin ortalama olarak 15 ila 30 dakika sürdüğünü göstermektedir. Bazı durumlarda, cerrahın deneyimi ve hastanın anatomik yapısı gibi faktörlere bağlı olarak bu süre biraz uzayabilir.
Açık Cerrahi Daha Uzun Sürebilir
Nadiren de olsa, bazı özel durumlarda veya sezaryen doğum sırasında açık cerrahi yöntemle kordon bağlatma işlemi yapılabilir. Bu yöntemde karında daha büyük bir kesi açılır. Açık cerrahi ile yapılan tüp ligasyonunun süresi laparoskopik yönteme göre biraz daha uzun olabilir ve genellikle 30 ila 60 dakika arasında değişir. Eğer işlem sezaryen sırasında gerçekleştiriliyorsa, ek bir kesi ihtiyacı olmadığı için süre daha kısa olabilir, yaklaşık 10-15 dakika kadar bir ek süreye neden olabilir.
Histeroskopik Yöntem Farklı Bir Yaklaşım Sunuyor
Kordona bağlatmada kullanılan bir diğer yöntem ise histeroskopik tüp bağlamadır. Bu yöntemde herhangi bir karın kesisi yapılmaz. Rahim ağzından rahime bir kamera ile girilerek fallop tüplerinin rahime açıldığı noktalara tıkayıcı özel cihazlar (örneğin Essure koilleri) yerleştirilir. Bu işlemin süresi de genellikle 20-30 dakika civarındadır. Ancak, bu yöntemin koruyuculuğu hemen başlamaz ve tüplerin tıkandığından emin olmak için yaklaşık 3 ay sonra rahim filmi çekilmesi gerekir.
Anestezi ve Hastanede Kalış Süresi
Kordon bağlatma ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılır, bu da işlem sırasında hastanın uyuduğu anlamına gelir. Ameliyatın süresi kısa olmasına rağmen, anestezi verilmesi ve hastanın uyanma süreci de hesaba katıldığında hastanede kalış süresi birkaç saati bulabilir. Laparoskopik yöntemle yapılan operasyonlarda çoğu hasta aynı gün taburcu olabilirken, açık cerrahi geçirenlerin 1 gün kadar hastanede kalması gerekebilir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.