Hamilelik sırasında haftalara göre bebeğin ağırlığı ve büyüklüğü
Hamilelik sırasında bebeğin ağırlığı ve boyu bebeğin nasıl geliştiğinin en iyi göstergesidir.
Bebeğin kilosu doğal seyrinde artmalıdır ve esas olan, obeziteye veya yetersiz beslenmeye yol açmamasıdır. Metnin geri kalanında, hamilelik sırasında bebeğin ağırlığının nasıl ve ne kadar olması gerektiğini öğrenin.
1. hafta
Hamileliğin ilk haftası aslında hala bir adet döngüsüdür. Hamilelik henüz gerçekleşmedi. Yaklaşık gebe kalma günü, gebe kalmanın son adet döneminizin ilk gününe dayandığı anlamına gelir.
2. hafta
Döllenme gebeliğin 2. haftasının sonunda gerçekleşir. Döllenmiş yumurta hücresi, döllenmeden 30 saat sonra iki parçaya ayrılır. Fallop tüpü yoluyla rahme doğru hareket eder ve 32 parçaya bölündüğünde bu hücreye morula adı verilir.
3. hafta
Henüz başka bir durumda olduğunun farkında değilsin. Bölünen yumurta hücresi rahim duvarına yapışır, buna blastosit denir. Çok küçüktür, 0,1 – 0,2 mm çapındadır.
4. hafta
Embriyo oluşumu gerçekleşir. Embriyo, hormonlar, koryonik gonadotropin (HCG) üretmeye hizmet eder. Bu, hamilelik testi yaparsanız olumlu bir sonuç alacağınız anlamına gelir.
5. hafta
Gebeliğin beşinci haftasında fetüsün boyutu yaklaşık 1,27 mm’dir. Kemik, kas ve sinir sistemi yavaş yavaş oluşmaya başlıyor.
6. hafta
Embriyo artık tepeden kalçalara kadar yaklaşık 2-4 mm boyutundadır. Hamileliğin altıncı haftasında bebeğin kalbi yavaş atmaya başlar. Solunum ve sindirim sistemleri oluşur, kolları ve bacakları oluşturacak kısımlar görülür.
7. hafta
Haftanın sonunda, bezelye gibi, boyutu 5 ila 13 mm ve ağırlığı yaklaşık 0,8 g’dır. Kollar ve omuzlar oluşmuş, kalp sol ve sağ odacıklara bölünmüştür. Ayrıca akciğerler de bölünmüştür.
8. hafta
Büyüme açıktır, şimdi boyut 14 ila 20 mm’dir (uzunluk). Göz kapakları ve kulaklar gibi pek çok değişikliğin gerçekleştiği dönemdir. Boğaz ile burnu birbirine bağlayan kanallar çalışmaya başlar. Eller biraz daha büyüktür, bu hamilelik sırasında bebeğin ne kadar hızlı geliştiğinin en iyi örneğidir.
9. hafta
Hamilelikte 9. hafta kulak kepçesinin oluşmaya başladığı dönemdir . Ayrıca, el ve ayak parmakları görünmeye başlıyor. Bebekler hareket etmeye başlıyor ama henüz hissedemeyeceksiniz. Doppler kullanıyorsanız kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bebeğin boyutu 22-30 mm ve ağırlığı yaklaşık 4 gr’dır.
10. hafta
Hayati organlar birlikte çalışmaya başladı. Beyin inanılmaz derecede hızlı gelişir, her dakika 250.000 kadar nöron oluşturulur. Etkileyici, değil mi? Bu haftada gebelikte bebekler insan şeklini almaya başlar. Boyutları 32 ila 44 mm, ağırlıkları ise yaklaşık 7 gr.
11. hafta
Bu haftadan itibaren bebek çok hızlı gelişmeye başlar. Bu haftada bebek sadece 8 gr ağırlığında olacak, zaten 20. haftada ise 260 gr ağırlığında olacak. Dış genital organları gelişmiş olmasına rağmen çocuğun cinsiyetini öğrenmek henüz mümkün değildir.
12. hafta
Bebeğin yüzü oluşur. Şimdi burun ve yanak var. Parmaklar tamamen ayrıldı ve kalbi çok daha hızlı atıyor. Bebeğin boyu yaklaşık 63 mm ve ağırlığı 14 gr.
13. hafta
İlk üç aylık dönemin sonu geldi. Plasenta gelişmiştir ve gerekli tüm maddelerin yanı sıra oksijen sağlar. Göz kapakları gelişmiştir ancak gelişene kadar gözleri korudukları için hala kapalıdırlar. Bebeğin boyu yaklaşık 76 mm, ağırlığı 19 gr.
14. hafta
Gebeliğin üzerinden üç ay geçti, boyut 80 ila 110 mm, ortalama ağırlık ise 25 gr. Boyun güçlenmeye başlar ve bebeğin cildini koruyan tüyler çıkmaya başlar.
15. hafta
İskelet sistemi ve kemik iliği büyük ölçüde gelişmektedir. Dişi ise yumurtalık bu hafta içinde milyonlarca yumurta üretmeye başlar. Ağırlık 49g ve boyut 113mm’dir.
16. hafta
Bebek hareket etmeye başlıyor ama hissetmiyorsanız endişelenmeyin. Bebek şimdi 116 mm ve 80 gr ağırlığında.
17. hafta
Bebeğin boyu 12 cm, ağırlığı 100 gr, hala küçük. Artık doğumdan sonra vücut ısısını koruyacak olan deri altı yağ dokusu gelişmektedir.
18. hafta
Daha önce tekerlemeler bilmiyorsanız, işte öğrenmek için bir sebep. Bebekler artık duyabilir ve onlara bir şarkı söyleyebilirsiniz. Gözleri gelişmeye başlıyor ve boyu 14 cm, ağırlığı 140 gr.
19. hafta
Bebeğin vücudu koruyucu bir tabaka ile kaplıdır, beyinde ise milyonlarca motor sinir bulunur. Hareket etmesini sağlayan şey tam olarak budur. Boyutu yaklaşık 16 cm, ağırlığı 226 gr.
20. hafta
Hamileliğinizin yarısındasınız, bebeğiniz artık yaklaşık 16 cm boyunda ve 260 gr ağırlığında. Bebeğin dermisi ve epidermisi oluşur. Saç ve tırnaklar bu haftada uzamaya başlar.
21. hafta
Bağırsak sistemi gelişmiştir ve sindirim sistemi yoluyla gelen şekeri emmeye yarar. Bebekler artık büyüdükleri için hızlı hareket edemiyorlar. Şimdi ağırlıkları 340g ve boyutları 20cm.
22. hafta
Duyularını kullanmaya başlar ve gün geçtikçe gelişir. Yüzün konturları giderek daha netleşir ve doğumda sahip olacaklarına benzer.
23. hafta
Bebeğin cildi kırışıktır. Deri hücreleri yağ dokusundan daha hızlı üretilir. El ve ayak parmaklarını çok hareket ettirir ve ağırlığı 450 gr’dır.
24. hafta
Hamilelik sırasında bu hafta, plasenta yoluyla gelmesine rağmen bebeğin akciğerleri oksijen almaya başlar. Akciğerleri, akciğerlerdeki oksijen hacmini koruyan yüzey aktif madde üretir.
25. hafta
Hıçkırık duyuyorsanız, nefes almaya çalışıyor demektir. Bu, amniyotik sıvıyı akciğerlerden uzaklaştırır. Ağırlığı şimdi 560 gr.
26. hafta
Bebeğin ağırlığı artık 850 gram! Gözler yavaş yavaş açılıyor ve saç ve kirpikler hala uzuyor.
27. hafta
Hamilelik sırasında, bu hafta üçüncü trimesterde birinci olarak işaretlenir. Her şey kendi yolunda gelişmeye devam ediyor, boyu 23 cm, ağırlığı 900 gr.
28. hafta
Bebeğin ağırlığı artık 1100 gr ve boyu 25 cm’dir. Bebeğin beyni büyüyor ve daha fazla yağ dokusu var çünkü artıyor.
29. hafta
Androjen ve östrojen hormonları üretilmeye başlar. Anne vücudunda prolaktin oluşumuna katkıda bulunurlar, böylece kolostrum (anne sütü) oluşumunu başlatırlar.
30. hafta
Bebeğin ağırlığı artık 1400 gr, boyu ise 27 cm. Bebek çok daha aktif.
31. hafta
Plasenta bebek için gerekli besinleri sağlar. Bebek her gün 500 ml amniyotik sıvı idrar yapar.
32. hafta
Kaşlar, saçlar, el ve ayak parmakları ile kirpikler oluşur. Koruyucu tabaka yavaş yavaş soyulmaya başlar. Bebeğin 1800 gr ağırlığı ve 29 cm boyunda olması, hamilelik döneminde bebeğin düzgün ve sağlıklı bir şekilde geliştiğini gösterir.
33. hafta
Akciğerler hala biraz ve tamamen oluşmuştur. Bu, hamilelik sırasında bebeğin doğum sırasında olacağı pozisyonu alacağı dönemdir.
34. hafta
Şans eseri bebekler bu hafta doğarsa ciğerleri olgunlaşmış demektir. Aynı zamanda 2250g ağırlığı ve 32cm boyutu, cihazlara güvenmeden de hayatta kalabileceğini gösteriyor.
35. hafta
Hamilelik sırasında bu, bebeğin tam ağırlığına ve boyutuna ulaştığı dönemdir. Her şey iyi düzenlenmiş ve ağırlık fazla hareket etmesini engelliyor.
36. hafta
Doğuma az bir süre kaldı, şimdi bebeğin ağırlığı 2750 gr. Kalsiyum iskeletin gücünü etkiler.
37. hafta
Bebek hala büyüyor ve artık korizol hormonunu üretmeye başlıyor. Akciğerlerin olgunlaşmasına yardımcı olur, böylece normal nefes alabilirler.
38. hafta
Bebeğin ağırlığı 3100 gr, boyu ise 35 cm’dir. Erkek bebek bekliyorsanız testisler testis torbasına doğru iner, kızlarda ise cinsel organlar tamamen oluşmuştur.
39. hafta
Bebek rahim kanalına doğru hareket etmeye başlar. Ağırlığı 3250 gr ve göbek kordonu yaklaşık 50 cm uzunluğunda ve 1,3 mm kalınlığındadır.
40. hafta
Hamilelikte tüm durumları yaşadınız, artık bebeğin doğması gereken an geldi. Bu hafta doğum yapmazsanız, hamile kadınların yalnızca küçük bir yüzdesinin zamanında doğum yaptığını bilin. Bir bebeğin doğumda ortalama ağırlığı 3500 gr ve boyu 48 ile 51 mm arasındadır.