Hamilelik kanaması neden olur?

Hamileliği yaşayan ve özellikle hamileliğin başlangıcında kanamanın keşfiyle ilişkili endişe ve stresi bilmeyen bir kadın yoktur.

09.06.2023
Hamilelik kanaması neden olur?

Kısaca hamilelik kanaması neden olur…Bu sizin ilk veya dördüncü hamileliğiniz olsun – erken hamilelik kanaması, dünyadaki hamile kadınların gözünde uyuyan bir konudur. Ancak endişe için herhangi bir kanama nedeni var mı? Ve doktora gitmek ne zaman gereklidir?

 

Gebelikte kanamanın nedenleri?

 

 

İstatistiklere göre, hamileliklerin % 25’ine kadar ilk trimesterde kanama ile karakterizedir.

 

İlk trimesterde küçük kanamanın teşhis edildiği çoğu gebelik normal olarak devam eder ve sağlıklı bir bebeğin doğumuyla sona erer.

 

Bununla birlikte, kanama bazen bir problemi gösterebilir, bu nedenle hafif olsa bile, özellikle hamileliğin ilk üç ayında kanama göz ardı edilmemelidir. Şüpheniz varsa, doktorunuza danışın.

 

Gebeliğe bağlı kanamanın nedenleri çoktur ve çeşitlidir – hamilelik teşhisi konmadan önce başlayan kanamadan, rahim duvarının köküne ve gelişmeyi bırakan hamileliğe kadar.

 

Kadının vücudundaki çeşitli kaynaklardan gelen kanama da olabilir – serviks, vajina veya uterusun kendisi, idrar yolu, sindirim sistemi ve anüs.

 

Kanama başlangıçta veya hamilelik boyunca ortaya çıkabilir. Bu yazıda hamileliğin erken döneminde kanama nedenlerine bakacağız.

 


 

VİDEO

 

 

 

Gebelikte Kanama Neden Olur? Birçok gebe kadında ilk 12 haftada vajinal lekelenme ya da gebelikte kanama olabilir. Cinsel ilişki sonrası rahim ağzı kanaması görülebilir. Aynı zamanda rahim ağzı enfeksiyonu da kanama nedeni olabilir. Halk arasında rahim ağzında yara olarak adlandırılan, servikal erozyon, gebelikte kanama yapabilir. Hafif gebelik kanamaları çoğunlukla kendiliğinden durur. Ancak bazı durumlarda kanama düşük tehdidi ya da erken doğum habercisi olabilir.

 


 

Gebeliklerin yaklaşık% 15’i ilk trimesterde doğal düşükle sonuçlanır, bu nedenle kanamanın başlamasının hamile kadını neden endişelendirebileceği açıktır.

 

Bu% 15’e ek olarak, uterusta kök salmış ancak düzgün gitmeyen ve doğal olarak düşmeyen (kimyasal gebelikler) hamileliklerin olduğunu ve bu durumlarda kadının hamile olduğunu bile bilmediğini belirtmek önemlidir.

 

Kadının yaşı arttıkça gebelik yüzdesi de artar.

 

Kök Kanaması Nedir?

 

 

Diğer kanama türlerinin aksine, köklenme patolojik bir kanama değildir.

 

Döllenmiş bir yumurta (embriyo) uterus boşluğuna göç ettiğinde ve kahverengi (kukla) sekresyonuna neden olduğunda ortaya çıkan bir kanamadır.

 

Bazı durumlarda ortaya çıkan ve endometriyumun köklenmesini önleyen fizyolojik bir süreçtir.

 

Endometrium veya tıbbi adı ile endometriyum, uterusun iç kısmını yastıklayan ve adet döngüsünün ikinci yarısında yavaş yavaş kalınlaşan bir hücre tabakasıdır.

 

Hücre tabakası kan damarları ve döllenmiş yumurtayı emme işlevi bakımından zengindir.

 

Döllenmiş bir yumurtanın döllenmesi veya implantasyonu olmadığında, endometriyum düşer ve vücuttan atılır.

 

Bu aslında adet kanamasıdır.

 

Yumurtanın döllenmesi meydana gelirse, döllenmiş yumurta uterusa doğru göç eder ve endometriuma yerleşir.

 

Döllenmiş yumurtayı uterus duvarına daldırma işlemi bazen mukoza tabakasından hafif kanama üretir.

 

Olguyu “kanama” olarak adlandırmamıza rağmen, aslında genellikle bir kez görünen ve kısa bir süre süren çok hafif kırmızımsı kahverengi bir salgıdır.

 

Bu bilinen adet döngüsünün gücü değildir.

 

Kanamanın zamanlaması açısından bile, döngü ve kanama arasındaki farklar ayırt edilebilir – köklenme, yumurtlamadan yaklaşık bir hafta sonra, genellikle döngünün 21. günü civarında gerçekleşir.

 

Rahimde gerçekleşen ancak çeşitli nedenlerle gelişmeyen ve doğal olarak düşmeyen oldukça hamilelik olduğunu ve her halükarda hamileliğin bir göstergesi olarak söz konusu kanamaya güvenmemesi gerektiğini ve hamilelik testi yapmadan önce döngünün geç saatine kadar beklenmesi tavsiye edilir.

 

Diğer makaleleri buradan okuyabilirsiniz

Adet öncesi sendromunun tedavisi

Adet öncesi sendromunun teşhisi

Adet öncesi sendromu belirtileri

Adet düzensizlikleri

Adet düzensizliği nedir?

Doğumdan sonraki ilk adet kanamasında ne olur?

Makale son güncelleme 28.04.2020

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.