Hamileliğin ilk belirtilerini nasıl anlarız?
Hamileliğin ilk döneminde, diğer bazı durumların bir belirtisi olabilen belirsiz, olası hamilelik belirtileri vardır, bu nedenle bunlara çok fazla güvenmemelisiniz, ancak özellikle çok sayıda varsa, hamilelik şüphesini uyandırabilirler. .
Hamileliğin ilk belirtileri kadınlar için farklıdır.
Adetin olmaması/gecikmesi, çoğu kadında hamilelik şüphesini uyandıracak olası bir hamilelik belirtisidir. Hamilelikle ilgili şüpheler en iyi hamilelik testi (idrarda veya kanda betaHCG belirlenerek) ve jinekolojik muayeneye gidilerek çözülür.
Hamilelik ile ilgiliyse, adet görmeme durumunda idrar testi pozitif çıkarken, kan testi daha erken, döllenmeden birkaç gün sonra pozitif olacaktır.
Yerleşme kanaması, döllenmiş bir yumurtanın rahme “yerleşmesi” ile ilişkilidir. Bazen bu kanama beklenen adet tarihi ile çakışabilir ve bu durum bazı kadınlarda şüpheye neden olabilir.
Çoğu zaman, implantasyon kanaması adet kanamasına kıyasla daha az bol ve daha kısa sürelidir, bazen sadece belirtilir.
Erken gebelikte kanamanın da bazı komplikasyonların bir işareti olabileceği göz önüne alındığında, bir jinekoloğa gitmek en iyisidir.
Döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine bağlı olarak kadının alt karın bölgesinde kramp şeklinde hissettiği kasılmalar meydana gelebilir.
Belli sayıda kadında hem PMS sırasında hem de adet sırasında kramplar meydana gelir, ancak implantasyona bağlı kramplar daha yoğundur. Bazen kramplarla birlikte sırtta (omurganın bel kısmında) olur.
Bulantı, hamileliğin yaygın bir olası belirtisidir. Bazıları için, bütün gün sürebildiği için haksız yere “sabah bulantısı ” olarak adlandırılır.
Bulantıyı değişen yoğunlukta kusma takip edebilir. Daha hafif formlar tedavi gerektirmezken, daha şiddetli formlar hastaneye yatış gerektirir.
Bulantı ve kusmanın ortaya çıkmasıyla ilgili çeşitli teoriler olmasına rağmen, en çok kabul gören teori, bu semptomların yeni bir hormonal durumda, özellikle hamilelik sırasında salgılanan hormon olan betaHCG’den kaynaklandığına inanmaktadır.
Salgı zirvesinin 10-12 arasında olduğu göz önüne alındığında. gebelik haftasından sonra değerler düşer ve gebeliğin sonuna kadar düşük kalır ve gebeliğin ilk üç aylık dönemini terk ettikten sonra mide bulantısı ve kusma kadınların büyük çoğunluğu için azalır.
Belli bir besine karşı tahammülsüzlük ve belli bir besine olan istek, çok erken yaşta hamilelik şüphesini uyandırabilecek belirtilerdir.
Hamileliğin erken bir belirtisi olarak, hamilelik sırasında artan östrojen miktarının bir sonucu olarak, normalde hamileliğe kadar tolere edilen kokulara (örneğin sabah kahvesi, diş macunu, parfüm vb.) tahammül edememe mevcut olabilir.
Kabızlık ve şişkinlik hamilelik sırasında hormonal değişikliklerin sonucudur. Ana görevi anne karnındaki bebeğin büyümesi ve gelişmesi için en uygun koşulları yaratmak olan progesteron, rahmin kas liflerini gevşetir.
Bazı hamile kadınlarda, sindirimi yavaşlatan ve yukarıdaki semptomlara yol açan bağırsakların kas lifleri üzerinde yatıştırıcı etkisi daha belirgindir.
Hamilelik sırasında hormonal etki nedeniyle meme dokusu değişir, yavaş yavaş emzirmeye hazırlanır.
Hamileliğin erken döneminde, belirsiz, olası bir işaret olarak, göğüslerde sıcaklık hissi, gerginlik, artan hassasiyet ve bazen daha belirgin göğüs ağrısı vardır.
Bu semptomlar bazı kadınlarda PMS’nin bir parçası olarak ortaya çıksa da, erken gebelikte daha belirgindir. Bazen meme areolasının hızla kararması da gözlemlenebilir.
Gündüzleri daha sık idrara çıkma ve geceleri idrara çıkma hamileliği gösterebilir. Hamile kadının böbrekleri “artan bir şekilde” çalışmaya başlar ve uterusun büyümesi mesaneye baskı yapar. Mesane enfeksiyonunu dışlamak önemlidir.
Yüksek bazal sıcaklık, progesteronun etkisinden kaynaklanır. Adet döngüsünde yumurtlamadan sonra progesteron seviyesindeki artışa bağlı olarak bazal sıcaklıkta da artış olur.
Hamilelik oluşmazsa, bazal sıcaklıkla birlikte progesteron seviyesi düşer. Hamilelik meydana gelirse, progesteron yükselir ve hamile bir kadının sıcaklığı 37,5’e kadar çıkabilir.
Kadınlar ayrıca hormonal ve nöro-vejetatif değişikliklerin bir sonucu olarak yorgunluk, uyuşukluk, baş dönmesi ve nadiren bayılma yaşayabilir.
Ruh hali değişiklikleri ve baş ağrıları da yaygındır. Kaçınılmazsa, hamilelik sırasında baş ağrısı için parasetamol kullanılabilir.