Granocyte yan etkileri nedir? Granocyte nedir?
GRANOCYTE kemik iliğinizin daha fazla sayıda “kan kök hücre” adı verilen hücreler üretmesini sağlamaktadır
GRANOCYTE 34 MU enjeksiyonluk/infüzyonluk liyofilize toz içeren flakon
Deri altına enjeksiyon veya damar içine infüzyon yoluyla uygulanır.
Steril
- Etkin madde: Sulandırıldıktan sonra her 1 mL çözelti, 33.6 milyon Uluslararası Ünite (263 mikrograma eşdeğer) lenograstim (rHuG-CSF) içerir.
- Yardımcı maddeler: Enjeksiyonluk/infüzyonluk toz: arjinin, fenilalanin, metiyonin, mannitol (E421), polisorbat 20 ve seyreltilmiş hidroklorik asit içerir.
- Önceden doldurulmuş şırınga enjeksiyonluk su içerir.
GRANOCYTE nedir?
GRANOCYTE 33.6 milyon Uluslararası Ünite (263 mikrograma eşdeğer) enjeksiyonluk/infüzyonluk toz içeren cam flakon ve çözücü su içeren enjektör olarak ambalajlanmıştır.
GRANOCYTE lenograstim adı verilen bir ilaç içermektedir. Bu ilaç sitokinler adı verilen bir ilaç grubuna dahildir.
GRANOCYTE vücudunuzun enfeksiyonla savaşan daha fazla sayıda beyaz kan hücresi (akyuvar) üretmesine yardımcı olarak etkisini göstermektedir.
- Bu kan hücreleri kemik iliğinizde üretilmektedir.
- GRANOCYTE kemik iliğinizin daha fazla sayıda “kan kök hücre” adı verilen hücreler üretmesini sağlamaktadır.
- Ardından bu genç kan hücrelerinin tam olarak etki gösteren kan hücrelerine dönüşmesine yardım eder.
Özellikle de nötrofil adı verilen beyaz kan hücrelerinin daha fazla miktarda üretilmesine yardımcı olur. Nötrofiller enfeksiyonlara karşı savaşmada önemli role sahiptir.
GRANOCYTE’ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
- Lenograstim veya GRANOCYTE bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığınız (alerjiniz) varsa. Alerjik reaksiyon belirtileri deride döküntü, yutma ve nefes almada zorlanma, dudaklar, yüz, boğaz veya dilde şişmeyi içermektedir.
- “Miyeloid kanser” adında bir tip (tür) kanseriniz varsa. Ancak 55 yaş üstü olmanız şartı ile yeni tanı konmuş “Akut Miyeloid Lösemi” hastası iseniz, belli durumlarda
GRANOCYTE kullanabilirsiniz.
- Aynı gün kanser hastalığınıziçin kemoterapi almışsanız. Eğer emin değilseniz GRANOCYTE kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza
danışınız
Çocuklarda ve ergenlerde:
- “Akut lenfoblastik lösemi” denilen kanser çeşidi hastasıysanız ve 18 yaşından küçükseniz.
Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
“Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız”
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
GRANOCYTE hamile kadınlarda test edilmemiştir. Doktorunuz gerekli olduğunu söylemediği sürece hamileyseniz veya hamile kalma ihtimaliniz varsa bu ilacı kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
GRANOCYTE emziren kadınlarda test edilmemiştir. Doktorunuz gerekli olduğunu söylemediği sürece emziriyorsanız bu ilacı kullanmayınız.
GRANOCYTE nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Kemik iliği nakli ya da kemoterapiden sonra veya kemoterapi sonrasında kan kök hücrelerinin mobilizasyonu için
- Doktorunuz vücudunuzun yüzey alanına bağlı olarak size ne kadar ilaç verileceğini kararlaştıracaktır. Bu boy ve kilonuz kullanılarak hesaplanır, metre kare olarak ölçülür ve m2 şeklinde yazılır.
- GRANOCYTE’ın normal dozu vücut yüzey alanının her bir m²’si için günde 150 mikrogramdır (19,2 milyon Uluslararası Ünite’dir). 2 yaşından büyük çocuklarda ve ergenlerde doz erişkinlerdeki ile aynıdır.
- GRANOCYTE alacağınız gün sayısına doktorunuz karar verecektir. 28 güne kadar ilacı kullanmanız gerekebilir.
- GRANOCYTE kemoterapi sonrasında kan kök hücrelerinin mobilizasyonu için verildiğinde, doktorunuz kan kök hücrelerinizin ne zaman alınacağını size bildirecektir.
Yan Etkiler Nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi GRANOCYTE’ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Çok yaygın yan etkiler:
(10 kişiden 1’den fazlasını etkileyebilir)
- Kemikler, kaslar, eklem, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, baş ağrısı, ateş ve kendini hasta hissetme (bulantı). Bu etkileri yaşarsanız normal ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
- Karaciğer fonksiyonları ile ilişkili olanlar dahil olmak üzere kan testlerinizde geçici değişiklikler olabilir ve genellikle herhangi bir ek önleme gerek olmadan ilacın kesilmesinden sonra normale döner.
- Kan kök hücre bağışından sonra kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Kanınızdaki kırmızı kan hücreleri sayısındaki azalma buna neden olmaktadır. Bu azalma kök hücre bağışından sonraki günlerde normale dönecektir.
Ayrıca; trombosit (kan pulcuğu) sayınızdaki azalma nedeniyle normale göre daha kolay kanama veya morluk oluşabilir.