Göğüs enfeksiyonu belirtileri ve doğal tedaviler
Göğüs enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Evde doğal yöntemlerle nasıl tedavi edilebilir? Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır? Cevapları sitemizde bulabilirsiniz.
Göğüs enfeksiyonları genellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Her yaş grubundan bireyi etkileyebilir, en duyarlı olanlar yaşlılar ve küçük çocuklardır.
Sigara içenler ve hastalanan kişiler bile göğüs enfeksiyonu kapma riski altındadır. Göğüs enfeksiyonları şiddetli olabilir ve anında tedavi gerektirebilir.
Göğüs enfeksiyonu geçiren ve genel olarak sağlıklı olan bireylerin çoğunda antibiyotik kullanımına gerek kalmayabilir ve yine de oldukça hızlı bir şekilde iyileşme sağlanabilir.
Göğüs enfeksiyonları kişiyi aşırı derecede hasta ederse,tıbbi yardım alınmalıdır. Göğüs enfeksiyonlarının başlıca belirtileri arasında göğüs ağrısı, göğüs öksürüğü ve nefes alma zorlukları bulunur. Kişi ayrıca yüksek ateşle birlikte baş ağrısı da yaşayabilir.
Göğüs Enfeksiyonlarının Başlıca Belirtileri
Erişkinlerde görülen iki ana göğüs enfeksiyonu zatürre ve akut bronşittir.
Akut Bronşit
Mukus ve irin birikmesiyle oluşan ve hava yollarının şişmesine neden olan büyük hava yollarında (bronşit) oluşan göğüs enfeksiyonuna akut bronşit denir.
Akut bronşit (akciğerlerin büyük hava yollarının enfeksiyonu), tıbbi yardıma ihtiyaç duyulmadan kendi kendine düzelen hafif bir durumdur.
Öksürük
Başlıca belirtileri arasında yeşil veya sarı balgam öksürme, ağız kuruluğu, hırıltı, baş ağrısı, sürekli göğüs öksürüğü, efor sarf edildiğinde normal seviyenin üzerinde nefes darlığı ve 38 C veya üzeri yüksek ateş bulunur. Bazı yaşlı bireylerde akut bronşit belirtisi olarak ateş düşmesi olabilir. Öksürük 7 ila 10 gün sürer ve 3 hafta sürebilir.
Baş ağrıları
Akut bronşit, baş ağrısı ve kendini iyi hissetmeme hissine neden olur; ancak bu belirtiler aynı zamanda susuzluğun da sonucu olabilir ve bu nedenle susuzluğun nedenini ortadan kaldırmak için bol sıvı içmek hayati önem taşır.
Akciğer iltihaplanması
Zatürre akciğerlerin ciddi bir enfeksiyonudur ve yaşamı tehdit edici olabilir. İlkbahar ve kış aylarında daha sık görülür ve aniden ortaya çıkabilir veyabirkaç gün içinde belirtiler göstererek yavaşça ortaya çıkabilir.
Belirtiler çoğunlukla nedene, enfeksiyonun hafif, orta veya şiddetli olup olmadığına, daha önce herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına ve yaşa bağlı olarak değişir.
Başlıca İşaretler ve Semptomlar
Zatürrenin başlıca belirtileri arasında hızlı kalp atışı, göğüs ağrısı, nefes alma zorlukları, balgam çıkaran öksürük ve 38 C veya üzeri yüksek ateş bulunur.
Yaşlılarda zatürre belirtileri yönelim bozukluğu ve kafa karışıklığı durumuna neden olabilir.
Daha Az Sıklıkta Görülen Belirtiler
Daha az görülen diğer belirtiler arasında yorgunluk,baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, kanlı öksürük, siyanoz (ciltte mavi renk), kas ve eklem ağrılarıyla birlikte iştahsızlık yer alır.
Akut bronşit ve zatürrenin belirtileri benzer görünebilir, ancak zatürrenin belirtileri daha derin ve şiddetlidir.
Göğüs Enfeksiyonlarının Yayılmasının Kontrol Edilmesi
Göğüs enfeksiyonu belirtileri gösterenler, akut bronşit veya zatürre olup olmadığına bakılmaksızın, başkalarına yayılmasını önlemek için önlemler almalıdır.
Enfeksiyon hapşırma ve öksürme yoluyla kolayca geçebilir ve bu nedenle, hapşırırken veya öksürürken ağzı kapatmak ve her hapşırma veya öksürmeden sonra elleri hemen yıkamak çok önemlidir.
Her seferinde yıkamak mümkün değilse kağıt peçete kullanın. Mendilleri uygun şekilde çöp kutusuna atın.
Göğüs enfeksiyonları geliştirme riski yüksekse, her yıl pnömokok bakterisine ve grip (influenza) virüsüne karşı kendinizi aşılatın.
Sigara alışkanlığınız varsa, hava yollarının astarlarına zarar verdiği ve göğüs enfeksiyonları geliştirme riskini daha da artırdığı için sigarayı mümkün olan en kısa sürede bırakın. Sigarayı bırakmak, bu enfeksiyonların riskini kesinlikle azaltacaktır.