Göbek deliğinde ağrı: Nedenler ve tedavisi
Göbek ağrısı genellikle kabızlık, bağırsak parazitleri, irritabl kolon ve hatta bağırsak enfeksiyonu gibi bağırsak bozukluklarının bir belirtisidir.
Göbek deliği ağrısı aynı zamanda göbek fıtığı, apandisit veya pankreatit gibi daha ciddi sorunlara da işaret edebilir.
Bu ağrı aynı zamanda ağrının karın bölgesindeki diğer organlardan yayılmasından ve hatta hamileliğin neden olduğu değişikliklerden de kaynaklanabilir.
Ayrıca sürekli olarak kolik, dikiş atması şeklinde kendini gösterebileceği gibi kusma, terleme, solgunluk gibi başka semptomlarla da ilişkilendirilebilir.
Göbek deliğindeki ağrı sık sık yaşanıyorsa, şiddetliyse ve başka belirtiler de eşlik ediyorsa mutlaka bir pratisyen hekime veya gastroenteroloğa başvurmak, değerlendirmenin yapılabilmesi ve en uygun tedavinin başlanabilmesi açısından önemlidir.
Göbek deliği ağrısının ana sebepleri
Göbek deliği veya çevresinde ağrının nedenleri şunlardır:
Göbek fıtığı
Bu fıtık türü, doğrudan göbek deliğinde ortaya çıkan ve yerleşen ağrının ana nedenlerinden biridir ve bağırsağın veya başka bir karın organının bir bölümünün karın duvarından geçip o bölgedeki kaslar ve cilt arasında kalmasıyla ortaya çıkar.
Genellikle ağrı öksürme veya ağırlık taşıma gibi efor sarf edildiğinde ortaya çıkar veya kötüleşir, ancak fıtık içinde yer alan dokuların boğulması meydana geldiğinde bölgede yoğun iltihaplanmaya neden olarak kalıcı olabilir veya şiddetlenebilir.
Ne yapmalı : Fıtığın tedavisi genel cerrah tarafından belirlenir; bu, bazı durumlarda kendi kendine geri çekilebileceğinden gözlem yoluyla veya düzeltilmesi için ameliyatla yapılabilir.
Kabızlık
Kabızlık, göbek deliğinin altındaki ağrının önemli bir nedenidir, çünkü bağırsakta biriken gaz veya dışkıların bölgeden geçen sinirleri uyarması nedeniyle şişmesi yaygındır.
Ne yapmalı : Kabızlığı önlemek için, sebze ve tahılların tüketilmesiyle elde edilen lif açısından zengin bir diyet sürdürmelisiniz;
Dışkıyı nemlendirmeye yardımcı olmak için günde en az 2 litre su ile iyi sıvı alımını sürdürmek, karında iltihaplanmaya neden olmadan dengeli bir bağırsak ritmini sürdürmek için önemli önerilerdir.
Gastroenterit
Gastroenterit veya gıda zehirlenmesinden kaynaklanan ishale, göbek çevresinde ağrı eşlik edebilse de, bu durum sırasında ortaya çıkan iltihaplanma nedeniyle karnın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilmektedir. Ağrıya yaklaşık 3 ila 7 gün süren bulantı, kusma ve ateş de eşlik edebilir.
Ne yapmalı : Su, çay ve meyve suyuyla sıvı alımının yanı sıra, daha hafif, kolay sindirilebilen, az yağlı ve tahıllı bir beslenmeyi tercih etmelisiniz. 1 haftadan uzun sürerse veya kanlı dışkı veya 39°C’nin üzerinde ateş eşlik ediyorsa acil servise başvurmak önemlidir.
Hamilelik
Hamile kadın, hamileliğin herhangi bir döneminde göbek deliğinde ağrı veya rahatsızlık yaşayabilir; bu genellikle normaldir ve göbek büyüdükçe, göbek deliğine yerleştirilen karın lifli bağının gerilmesi, karın duvarını zayıflatan bir durum olması nedeniyle meydana gelir. göbek deliği, göbek fıtığına neden olabilir.
Bunun yanı sıra rahmin sıkışması, genişlemesi ve karın içi organların yeniden düzenlenmesi bölgedeki sinirleri uyararak hamileliğin sonlarında daha da şiddetli olan göbek deliğinde ağrı hissine neden olabilir.
Ne yapılmalı : Ağrı hafif veya dayanılabilir düzeyde ise kendi kendine kaybolma eğiliminde olduğundan ancak gözlem altında tutulması mümkündür ancak ağrı dayanılması zor ise kadın doğum uzmanı ağrı kesici kullanımını önerebilir.
Buna ek olarak göbek deliğinde kızarıklık, şişlik, akıntı gibi enfeksiyona işaret edebilecek veya ağrının daha da şiddetleneceğine dair belirtilere dikkat etmelisiniz.
Apandisit
Apandisit, kalın bağırsağa bağlı, başlangıçta göbek çevresinde ağrıya neden olan ve karnın sağ alt bölgesine yerleşen ve birkaç saat sonra daha da yoğunlaşan küçük bir ek olan apendiksin iltihaplanmasıdır.
Ne yapılmalı : Bu hastalığa işaret eden semptomların varlığında doktorun değerlendirme yapıp tanıyı doğrulayabilmesi için acil servise gitmek gerekir.
Onaylandığı takdirde bu hastalığın tedavisi, apendiksin cerrahi olarak çıkarılması ve antibiyotik kullanımı ile gerçekleştirilir.
İrritabl bağırsak sendromu
Bu hastalık, tahliye sonrası iyileşen karın ağrısı ile karakterizedir ve en sık göbeğin alt kısmında görülür, ancak karnın herhangi bir bölgesinde değişiklik gösterip ortaya çıkabilir.
Bu hastalık genellikle karın şişkinliği, bağırsak gazı ve ishal veya kabızlık dönemleri gibi diğer semptomlarla ilişkilidir.
Ne yapmalı : Bu sendromun doğrulanması, ağrıyı hafifletmek için analjezik ve antispazmodik kullanımından oluşan tıbbi tedaviyi önerebilecek gastroenterolog tarafından yapılır.
Pankreatit
Pankreatit, bağırsaktaki besinlerin sindiriminden sorumlu ana organ olan pankreasın ciddi bir iltihabıdır ve karnın göbek deliğinin üzerindeki orta bölgesinde “kemer” şeklinde arkaya yayılabilen ve buna eşlik edebilen şiddetli ağrıya neden olur. bulantı, kusma ve ateş ile.
Bu hastalık, bu semptomların daha belirgin olduğu akut veya ağrının daha hafif, kalıcı olduğu ve gıdanın emiliminde değişiklikler olduğu durumlarda kronik olabilir.
Pankreatit kötüleşebileceğinden, bu semptomların mevcut olması durumunda derhal tıbbi yardıma başvurulmalıdır.
Ne yapmalı : Olası pankreatiti işaret eden bu semptomları gösteriyorsanız, doktora giderek değerlendirme yapmak ve bu hastalığın varlığını veya olmadığını doğrulamak gerekir. Belirtilen tedavi genellikle diyet kısıtlamaları, intravenöz hidrasyon ve antibiyotik ve analjeziklerin reçete edilmesi yoluyla yapılır.
Yalnızca ciddi vakalarda ve perforasyon gibi komplikasyonları olan durumlarda cerrahi işlem endike olabilir.
Kolesistit
Genellikle safranın dışarı çıkışını engelleyen taşların birikmesi sonucu oluşan ve yemeklerden sonra kötüleşen karın ağrısı ve kusmaya neden olan safra kesesi iltihabıdır.
Çoğu zaman ağrı, karnın sağ üst kısmında meydana gelir, ancak aynı zamanda göbek deliğinde de hissedilebilir ve orta sırta yayılabilir.
Ne yapılmalı : Bu inflamasyona işaret eden semptomların varlığında hastanenin acil servisine gitmek, doktorun değerlendirme yapıp tanıyı doğrulayabilmesi açısından önemlidir.
Tedavi doktor tarafından belirtilir ve antibiyotik alımı, diyet değişiklikleri, intravenöz hidrasyon ve safra kesesinin alınması için ameliyat yoluyla yapılabilir.
İnflamatuar barsak hastalığı
İnflamatuar bağırsak hastalığına Crohn hastalığı veya ülseratif rektokolit neden olabilir ; bu hastalıkta bağırsak astarında kronik inflamasyon meydana gelir ve bunun nedeni otoimmündir.
Bu hastalıkların neden olabileceği semptomlardan bazıları, her ne kadar her yerde ortaya çıkabilen karın ağrısı, daha çok alt karın bölgesinde, göbeğin altında görülse de, ishal ve bağırsak kanamasıdır.
Ne yapılmalı : Bu hastalığın tedavisi gastroenterolog tarafından ağrıyı hafifletecek, iltihabı dindirecek ve ishali durduracak ilaçlarla belirtilir.
Daha ciddi vakalarda, hastalıktan etkilenmiş ve hasar görmüş olabilecek bağırsağın bazı kısımlarını çıkarmak için cerrahi müdahale de gerekebilir.
Aynı şekilde diyet de bu durumlarda önemlidir ve yağ, baharatlı yiyecekler ve kafein açısından düşük olmalıdır.
Bağırsak iskemisi
Akut veya kronik iskemik hastalık veya venöz tromboz gibi hastalıkların neden olduğu bağırsağa kan akışındaki değişiklikler, kan yokluğu nedeniyle dokunun iltihaplanması ve ölmesi nedeniyle göbek deliğinde yerleşebilecek karın ağrısına neden olur ve bu da karın ağrısına neden olur.
Sebebe ve etkilenen kan damarına bağlı olarak ani veya kalıcı olabilir.
Bu durum bağırsak damarlarındaki ateroskleroz nedeniyle ya da damar spazmı, kan basıncının ani düşmesi, kalp yetmezliği, bağırsak kanseri gibi durumlardan ya da ilaç kullanımının yan etkisinden dolayı ortaya çıkabilir.
Ne yapılmalı : Bağırsak iskemisinin tedavisi, nedenine bağlıdır ve gastroenterolog tarafından belirtilir.
Genellikle diyet ve analjezik ilaçların kullanımı yoluyla yapılır ve pıhtıyı eritmek, kan akışını iyileştirmek için ilaçların kullanılması veya kan pıhtısını veya iltihaplı bağırsağın bir kısmını çıkarmak için ameliyat önerilebilir.
Göbek deliğinde ağrının diğer olası nedenleri
Ana nedenlerin yanı sıra, göbek deliği ağrısı daha az yaygın olan aşağıdaki gibi durumlardan da kaynaklanabilir:
- Göbek bölgesinde veya karnın herhangi bir yerinde ağrıya neden olabilen iltihaplanma ve karın şişkinliğine neden olabilen parazit istilası ;
- Bölgedeki organları genişletebilen veya sıkıştırabilen karın tümörü ;
- Göbeğe yayılabilen, aynı zamanda mide rahatsızlığına da neden olan yoğun ağrıya neden olan mide veya duodenum ülseri ;
- Normalde alt karın bölgesinde ağrıya neden olmasına rağmen idrar yolu enfeksiyonu , özellikle idrar yapma sırasında göbek çevresindeki sinirlerin tahriş olmasına neden olabilir;
- Karın kaslarının darbesi veya enfeksiyonu nedeniyle iltihaplanma ;
- Yoğun dışkı, nörolojik hastalıklar veya tümör nedeniyle bağırsak tıkanıklığı ;
- Bağırsak duvarının zayıflaması sonucu oluşan keseler olan divertiküllerin iltihabı olan divertikülit , karnın sol alt bölgesinde daha sık görülmesine rağmen göbek deliğinin alt kısmında ağrıya neden olabilir.
- Karın ve göbeğe yayılan ağrıya neden olabilen bel fıtığı gibi omurga hastalıkları
Göbek bölgesinde ağrıya neden olabilecek olasılıkların çokluğu nedeniyle en iyi çözüm, ağrının türünü, ona eşlik eden semptomları, kişinin kişisel geçmişini belirlemekle görevli doktora gitmektir. ve göbek ağrısının nedenini teşhis etmek için genel bir muayene yapılması.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.