Genital herpes ve oral herpes nedir?
Herpes, cinsel organlarınızda ve/veya ağzınızda yaralara neden olan yaygın bir virüstür.
Can sıkıcı ve acı verici olabilir ancak genellikle genital herpes ve oral herpes ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz.
Burada genital ve oral herpesin ne olduğu, belirtileri, nasıl tedavi edileceği ve önleneceği hakkında bilgi bulacaksınız.
Herpes yaygın bir enfeksiyon mu?
Herpes, vücudunuzda ömür boyu kalan çok yaygın bir enfeksiyondur.
Herpes’e iki farklı fakat benzer virüs neden olur: herpes simpleks tip 1 (HSV-1) ve herpes simpleks tip 2 (HSV-2). Her ikisi de vulva, vajina, rahim ağzı, anüs, penis, skrotum, kalça, iç uyluk, dudak, ağız, boğaz ve nadiren gözlerinizde yaraların oluşmasına neden olabilir.
Herpes, enfekte bölgelerle cilt-cilt temasıyla yayılır. Çoğunlukla vajinal, oral, anal ilişki sırasında ve öpüşme sırasında ortaya çıkar.
Herpes, gelip giden ağrılı, kaşıntılı kabarcıklara veya yaralara neden olur. Uçuğu olan pek çok kişi yaraları fark etmez veya onları başka bir şeyle karıştırır, dolayısıyla enfekte olduklarını bilmezler.
Yaralarınız veya semptomlarınız olmasa bile onu yayabilirsiniz. Bu nedenle uçuğun ne olduğunu, nasıl bulaştığını, nasıl tedavi edilip önlenebileceğini bilmek önemlidir.
Herpes’in tedavisi yoktur, ancak belirtilerinizi hafifletebilecek ve virüsün diğer insanlara yayılma olasılığını azaltabilecek ilaçlar (kremler, merhemler veya haplar) vardır.
İşin iyi tarafı, zaman geçtikçe salgınların sıklığı azalıyor ve herpes bazen rahatsız edici ve acı verici olsa da tehlikeli değil.
Uçuğu olan insanlar ilişkiler kurar, cinsel ilişki yapar ve tamamen sağlıklı bir yaşam sürerler.
Genital herpes ile oral herpes arasındaki fark nedir?
Kaç türlü herpes virüsü var;
Herpes simpleks tip 1 (HSV-1) ve herpes simpleks tip 2 (HSV-2). Bu iki tür herpes virüsü vücudunuzun birçok yerinde yaşayabildiğinden, birçok kişi her birinin adının ne olduğundan emin değildir. Ancak çok basit:
- HSV-1 veya HSV-2 genital bölgenizi ( vulva, vajina, serviks, anüs, penis, skrotum veya yakın bölgeler) enfekte ettiğinde buna genital herpes denir.
- HSV-1 veya HSV-2 dudaklarınızı, ağzınızı, dilinizi ve boğazınızı veya yakındaki bölgeleri enfekte ettiğinde buna oral uçuk (veya uçuk) denir. Oral herpes yaraları bazen uçuk veya ateşli zona olarak bilinir.
HSV-1 genellikle oral herpese ve HSV-2 genital herpes’e neden olur:
Her suşun (virüs tipi) yaşamayı tercih ettiği bir alanı vardır. Ancak virüsün her iki türü de her iki bölgeye de bulaşabilir.
Örneğin, uçuğu (pamuk yarası) olan biri size oral seks yaparsa cinsel organlarınızdan HSV-1 alabilirsiniz.
Genital bölgesinde (peniste, vajinada veya vulvada, anüste veya cinsel organınızın diğer bölgelerinde herpes) HSV-2 bulunan biriyle oral seks yaparsanız, ağzınıza HSV-2 bulaşabilir.Genital ve oral herpes nasıl yayılır işte cevapları..
Genital ve oral herpes nasıl yayılır?
Genital ve oral herpes, virüsü taşıyan biriyle cilt teması yoluyla kolayca yayılır.
Cinsel organlarınız ve/veya ağzınız uçuklu bir kişinin cinsel organlarına ve/veya ağzına dokunduğunda bu hastalığı alabilirsiniz. Tipik olarak bu, oral, anal veya vajinal seks sırasında meydana gelir.
Herpes, penis veya dil vajinaya, anüse veya ağza tam olarak girmediğinde bile bulaşabilir. Hızlı bir ten tene temas yeterlidir. Ayrıca ağızda uçuk olan birini öperek de alabilirsiniz.
Cinsel organlarınızın, ağzınızın ve gözlerinizin derisi kolayca enfeksiyon kapabilir. Ayrıca, herpes virüsü deriye girmenin bir yolunu bulursa, örneğin kesikler, yanıklar, döküntüler veya diğer yaralar yoluyla cildin başka yerleri de enfekte olabilir.
Herpes sadece cinsel ilişki yaparak yayılmaz. Bazen uçuk cinsel olmayan bir şekilde de bulaşabilir. Örneğin uçuklu bir baba veya anne çocuğunu dudaklarından öptüğünde de yaya bilir.
Yaygın olmasa da, bir kişi vajinal doğum sırasında (doğum yaparken) genital herpes’i bebeğine geçirebilir.
Ayrıca, bir yaraya dokunduğunuzda ve ardından ellerinizi yıkamadan ağzınıza, cinsel organlarınıza veya gözlerinize dokunduğunuzda, herpes’i vücudunuzun diğer bölgelerine de bulaştırabilirsiniz.
Ayrıca herpes’i bu şekilde başka bir kişiye de aktarabilirsiniz.
Herpes, açık, nemli yaralar olduğunda en bulaşıcıdır çünkü virüs, kabarcıklardaki sıvı tarafından kolayca bulaşır.
Ancak herhangi bir yara olmadığında ve cilt tamamen normal göründüğünde uçuğun başkalarına da bulaşabileceğini ve geçebileceğini bilmekte fayda var.
Çoğu insan uçuğu yarası olmayan kişilerden kapar. Herpes, hiçbir belirti göstermeden vücudunuzda yıllarca yaşayabilir. Bu nedenle ne zaman ve nasıl enfekte olduğunuzu kesin olarak bilmek çok zordur. Bu yüzden pek çok insanda uçuk var.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.