Ertesi gün hapı hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Ertesi gün hapıyla ilgili pek çok söylenti dolaşıyor. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu değerlendiriyoruz .

27.06.2024
Ertesi gün hapı hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Kırık prezervatif, korunmasız veya zorla ilişki, unutulan hap… Her yıl 30 yaşın altındaki yaklaşık on kadından biri, istenmeyen gebelik riskinden korunmak için acil kontrasepsiyon kullanıyor.

 

Ertesi gün hapı” olarak adlandırılan hap hakkında pek çok söylenti dolaşıyor. Ankete katılan her iki kadından biri bunun tehlikeli olduğuna veya kendilerini kısır hale getirebileceğine inanıyor. Bu yanılgılar arasında yan etkilerin abartılması ve bilgi eksikliği de bulunmaktadır.

 

Ertesi günü hapı kürtaj görevi görür mü?

 

Devam eden bir hamileliği sonlandırmayı amaçlayan kürtaj ilaçlarının aksine, acil kontrasepsiyon, yumurtanın sperm tarafından döllenmesini önlemeyi amaçlar.

 

Bu hap, yumurtalık folikülünün (yumurtalıkta oluşan bir yumurta) büyümesini bloke ederek yumurtlama zamanını geciktiren bir hormon içerir. Bu nedenle sperm döllenecek yumurta bulamaz.

 

Bu haplar, döllenmiş yumurta rahme yerleştiğinde ve implantasyon başladıktan sonra etkisizdir: yalnızca hamilelikten önce işe yarayabilirler. Bu nedenle bunlar sonuçsuz ilaçlar değildir.

 

Ertesi günü hapı ilişkiden öncemi, sonra mı kullanılır?

 

Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki üç ila beş gün sonrasına kadar ertesi gün hapını alabilirsiniz.

 

Adının aksine “ertesi gün hapı” korunmasız cinsel ilişkiden sonra 24 saatten daha uzun süre alınabilir.

 

Hapın türüne göre süresi farklı olup 3 ila 5 gün arasında değişmektedir. Ancak daha etkili olduğu için mümkün olan en kısa sürede alınması daha iyidir.

Ertesi gün hapı sizi kısır yapar mı?

“Klasik” hap gibi, acil kontrasepsiyonun da doğurganlığa olumsuz bir etkisi yoktur, gelecekte düşük veya dış gebelik riskini artırmaz.

 

Ertesi günü hapı hemen etki gösterir mi?

 

İstenmeyen bir hamileliği önlemek için herhangi bir soruna yol açmadan acil kontrasepsiyon gerektiği kadar kullanılabilir.

 

İstenmeyen etkiler ortaya çıkabilir, ancak bunlar nadirdir, orta derecelidir ve genellikle 24 saat içinde kaybolur. Regl dönemi bozuklukları (erken veya geç adet görme, tekrarlanan küçük kanamalar, ağır adet dönemleri), mide bulantısı (kadınların %25 ila %50’si bundan muzdariptir), baş ağrısı (altıda biri), alt karın ağrısı, yorgunluk ve hatta karında gerginlik olabilir. göğüsler.

 

Ayrıca acil kontrasepsiyon, östrojen-progestin haplarında, özellikle üçüncü ve dördüncü nesil haplarda olduğu gibi venöz tromboz (flebit, pulmoner emboli) riskini artırmaz.

 

Ertesi gün hapları, belirli kan pıhtılaşma parametrelerini değiştirebilen bir hormon olan östrojen içermez.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği kriterlere göre “acil kontrasepsiyon kullanımının risklerinin faydalarından daha ağır bastığı bir durum yoktur.”

 

Bu nedenle dış gebelik, kalp-damar hastalığı, migren, karaciğer hastalığı veya emzirme öyküsü olan kadınlar ertesi gün hapını alabilirler.

 

Ertesi günü kullanırken prezervatif kullanır mı?

 

Korunmasız cinsel ilişkiden sonra çok çabuk uygulansa bile acil kontrasepsiyon asla %100 etkili değildir.

 

Cinsel ilişkiden sonraki 12 saat içinde alındığında etkinlik yüzdeleri %98 civarında, 3 gün içinde alındığında ise %85 civarındadır. Etkililik zamanla azalır.

 

Bir sonraki döneme kadar prezervatif kullanmanın önemli olduğunu unutmayın çünkü acil kontrasepsiyon adetin sonuna kadar hamilelik riskine karşı koruma sağlamaz.

 

Acil kontrasepsiyonun göreceli güvenilirliği göz önüne alındığında, korunmasız ilişki tarihinden üç hafta sonra gebelik testi yapılması önerilir.

 

Acil kontrasepsiyonun yardımcı olduğu ancak düzenli kontrasepsiyonun yerini almadığı da unutulmamalıdır.

 

Her şeyden önce cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.