Erkeklerde ve kadınlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Cinsel sağlığınız söz konusu olduğunda bilgi anahtardır. Semptomların farkına varmak başlangıçtır, ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili klamidya, bel soğukluğu, genital herpes ve diğer semptomların semptomlarını her zaman fark etmeyeceksiniz.

17.06.2023
Erkeklerde ve kadınlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Kendinizi ve hatta eşinizi korumak için düzenli olarak test yaptırmanız gerekir.

 

Neyse ki, cinsel yolla bulaşan hastalık zamanında tespit edilirse bugüne kadar çok başarılı olduğu kanıtlanmış yeterli tedavi vardır.

 

HPV (İnsan Papilloma Virüsü)

 

Cinsel olarak aktif neredeyse her kişi bir noktada insan papilloma virüsüne yakalanacaktır. Dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın viral enfeksiyondur.

 

Bu virüsün cinsel yolla bulaşabilen 40’tan fazla türü vardır. Sağlıklı bir insan sadece vajinal ilişki yoluyla değil, anal ve oral ilişki sırasında da enfekte olabilir.

 

Ayrıca söz konusu virüs, sağlıklı bir kişiye doğrudan temas yoluyla (ciltten cilde) bulaşabilir.

 

Birçok HPV virüsü türü belirti ve rahatsızlığa neden olmaz ve vücut bunları bağışıklık yardımı ile yok eder. Ancak bazı türler genital siğillere neden olabilir. Diğerleri ağızda ve boğazda lokalize siğillere neden olabilir.

 

Ancak bazıları rahim ağzıpenisağız mukozası ve boğaz kanserine de neden olabilir. Pap testi sayesinde artık HPV virüsünün neden olduğu rahim ağzı kanseri vakalarını erken aşamada tespit etmek mümkün .

 

Klamidya

 

Klamidya enfeksiyonu da dünyada yaygındır. Enfeksiyon vajinal veya anal ilişki sırasında bulaşır, ancak oral ilişki yoluyla da bulaşabilir. Enfekte kişilerde vajinadan veya penisten garip bir sekresyon fark edilebilir ve söz konusu kişi de idrar yaparken hafif ağrı veya karıncalanma hissedecektir.

 

Ne yazık ki, kadınların sadece yaklaşık% 25’inin ve erkeklerin% 50’sinin bu semptomları gösterdiği tahmin edilmektedir.

 

Bu enfeksiyon, chlamydia trachomatis adlı bir bakteriden kaynaklanır  ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Terapiden sonra hastayı ve cinsel partnerini tekrar test etmek gerekir.

 

Neisseria gonorrhoeae, cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olabilen bir dizi bakteridir.

 

Belsoğukluğu adı verilen bir hastalığa neden olur.

 

İnsanlarda gonore genellikle Chlamydia trachomatis’in neden olduğu bir enfeksiyonla birlikte ortaya çıkar ve semptomlar da benzerdir: vajina veya penisten alışılmadık sekresyonlar, idrar yaparken ağrı ve karıncalanma.

 

Çok sayıda enfekte erkek semptom gösterirken, kadınlarda vakaların% 20’sinde görülürler.

 

Trichomoniasis

 

Trichomoniasis, kadınları erkeklerden çok daha fazla etkileyen bir hastalıktır.

 

Hastalığa trichomoniasis vaginalis adı verilen küçük bir parazit neden olur.

 

Parazit, cinsel ilişki sırasında erkeklere bulaşabilir. Kadınlar, cinsel organları birbirine değerse bunu başka bir kadına da aktarabilir.

 

Vakaların sadece% 30’unda genital bölgede kaşıntı, karıncalanma ve ağrı gibi semptomlar ortaya çıkar. Hoş olmayan bir kokuya sahip sarımsı mukus vajinadan çıkabilir.Tedavi yeterli ilaçla yapılır.

 

İlaç seçimi, hastanın hamile olup olmamasına bağlıdır.

 

Frengi

 

Frengi, dört aşamalı, cinsel yolla bulaşan çok rahatsız edici bir hastalıktır. İlk aşamada ana belirti ağrıdır.

 

Ağrı, sifiliz için oldukça spesifik bir semptom değildir, çünkü örneğin batık kıllarda ortaya çıkabilir.

 

Semptomların bu özelliği göz önüne alındığında, ilk aşamada sifiliz varlığı ancak yeterli sifiliz testleri ile belirlenebilir.

 

İkincil aşama, ciltte bir kızarıklık ile karakterize edilir, ardından vajina veya anüs içinde veya çevresinde ağızda bir yara belirir.

 

Belirtiler genellikle üçüncü veya gizli aşamada kaybolur. Bu aşamalar, hayatınızın geri kalanında bile yıllarca sürebilir.

 

Tedavi edilmeyen vakaların sadece% 15’inde son aşama gelişecektir. Son aşamada, sifilizin nedeni hayati organlara zarar verebilir.

 

Beyinde lokalize problemlere de neden olabilir.

 

Genital herpes

 

Genital herpes‘e neden olabilen iki tür herpes simpleks virüsü vardır, HSV tip 1 ve HSV tip 2, ancak daha yaygın suçlu HSV tip 2’dir.

 

Herpes virüsü enfeksiyonunun ana semptomları penis, vajina veya anüs çevresinde bulunan siğillerdir.

 

Siğiller lokalize olabilir ve vücut yüzeylerinde görülemediklerinde vajina veya anüs içinde görülebilinir. Ayrıca siğil yoksa vücudunuzda herpes virüsü olmadığı anlamına da gelmez.

 

İnsan herpes simpleks virüsü, enfekte bir kişiden sağlıklı bir kişiye çok kolay bir şekilde bulaşabilir virüs için temas ile geçer.

 

Hasta bir kişide siğiller, virüsün sağlıklı bir kişinin cildine kolayca bulaştığı vücuttaki en bulaşıcı bölgelerdir.

 

Herpes, bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır, bu da onu vücuttan atmanın imkansız olduğu anlamına gelir.

 

Ancak enfeksiyonu kontrol altına almak için kullanılabilecek ilaçlar var .

 

HIV nedir ve AIDS nedir?

 

HIV, AIDS neden olan bir virüstür.

 

Enfekte kişilerde virüs kan, meni, vajinal sıvı vanne sütü gibi vücut sıvılarında bulunur.

 

Virüs, enfekte olmuş bir kişiden sağlıklı bir kişiye vajinal veya anal cinsel ilişki yoluyla veya doğrudan kan teması yoluyla bulaşabilir (örneğin, intravenöz olarak narkotik tüketen enfekte bir kişi, bir iş arkadaşıyla bir iğneyi paylaşırken, bir meslektaşın enfekte olma olasılığı yüksektir.).  HIV virüsü  tükürük veya öpüşmeyle bulaşamaz.

 

AIDS semptomları çok spesifik değildir. HIV enfeksiyonu, yaygın grip olarak ortaya çıkabilir. Enfekte kişi kaslarında güçsüzlük veya hafif ateş hissedebilir.

 

Bu hastalığın varlığını belirlemenin tek yolu, kan veya tükürük numunesi almanın gerekli olduğu özel testlerdir.

 

HIV enfeksiyonu yıllarca sürebilir, ancak sonunda enfekte olan kişi bir bağışıklık sistemi bozukluğuna sahip olacaktır.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.