Endoxan nedir? Endoxan yan etkileri nelerdir?
ENDOXAN sitotoksik (hücre öldürücü) bir ilaçtır. Etkisini kanser hücrelerini öldürerek gösterir.
ENDOXAN 1 g IV infüzyonluk çözelti tozu içeren flakon
Damar içine uygulanır.
Steril, sitotoksik
Etkin madde: Her flakon 1000 miligram siklofosfamid içerir.
Yardımcı maddeler: IV flakonun içeriğinde yardımcı madde bulunmamaktadır.
ENDOXAN nedir?
- ENDOXAN sitotoksik (hücre öldürücü) bir ilaçtır. Etkisini kanser hücrelerini öldürerek gösterir. Bu etki “kemoterapi” olarak da adlandırılır.
- ENDOXAN, sulandırıldıktan sonra kullanılmak üzere kuru toz olarak sunulan bir ilaçtır. Her kutu içinde kuru toz şeklinde ilaç içeren bir flakon bulunur.
- ENDOXAN’ın size damardan uygulanabilmesi için tuzlu suyla sulandırılır. Sulandırıldıktan sonra her mililitre çözelti 20 miligram siklofosfamid içerir.
- ENDOXAN bir dizi değişik kanser durumunda kullanılır. Sıklıkla diğer kanser ilaçları ya da ışın tedavisiyle (radyoterapi) bir arada kullanılmaktadır. Bazen doktorlarınız kanser dışındaki diğer bazı durumlarda da ENDOXAN kullanmanızı isteyebilir. Eğer sizde kullanılmasının amacı böyle bir hastalıksa, bu durum size doktorunuz tarafından açıklanacaktır.
ENDOXAN’ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
- Daha önce ENDOXAN ya da içerdiği etkin madde olan siklofosfamidaldığınızda alerjik bir tepki gösterdiyseniz. Alerjik tepkilerin belirtileriarasında soluk kesilmesi, hırıltılı solunum, derinizde döküntüler ile yüz ve dudaklarınızda kaşıntı ya da şişme gibi belirtiler olabilir.
- Hamileyseniz.
- Kemik iliğiniz işlevlerini tam olarak gerçekleştiremiyorsa (özellikle daha önceden kemoterapi ya da ışın tedavisi görmüşseniz). Kemik iliğinizin tam olarak çalışıp çalışmadığını belirlemek için size testler yapılacaktır.
- İdrar yollarınızda, idrarınızı yaparken ağrı hissetmenizşeklinde görülen bir iltihaplanmanız (sistit) varsa.
- Daha önceden görmüş olduğunuz kemoterapi ya da ışın tedavilerine bağlı böbrek ya da mesane sorunları yaşıyorsanız.
- İdrar yapabilmenizi zorlaştıran (idrar akış yolunda tıkanıklık) bir durumunuz varsa
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Düşüğe ya da doğmamış bebeğinize zarar verebileceğinden ENDOXAN alırken gebe kalmayınız. Gebeyseniz, gebe olabileceğinizi düşünüyorsanız ya da gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz.
- Siklofosfamid ile tedavi gören hastalar (kadın veya erkek) tedavi sonrası en az 6 ila 12 ay kadar bekledikten sonra çocuk sahibi olmak için girişimde bulunmaya başlamalıdır.
- ENDOXAN ileride çocuk sahibi olabilme yeteneğinizi etkileyebilir. İleride çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanızyumurta ve sperm saklama konusunda doktorunuza danışınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
ENDOXAN tedavisi almaktayken bebeğinizi emzirmemelisiniz. Emzirme konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz. İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız
ENDOXAN nasıl kullanılır?
- Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
ENDOXAN’ın dozu doktor tarafından belirlenecektir. Bunu belirlerken doktorunuz aşağıdaki durumları dikkate alacaktır:
- Sizdeki hastalığın tipi
- Vücut ağırlığınız ve boyunuz
- Genel sağlık durumunuz
- Diğer kanser ilaçları veya ışın tedavisi görüp görmediğiniz ENDOXAN genelde dönemler halinde verilir.Her tedavi döneminden sonra bir ara verilir (siklofosfamid kullanmadığınız dönem) ve ilacınızı bir süre sonra alırsınız.
Doktorunuz size uygulayacağı dozu ve tedavi dönemleri arasındaki süreyi değiştirebilir. Bunun için sizdeki şu durumları dikkate alacaktır:
- Karaciğer ve böbreklerinizde olan sorunlar.
- Yaşınız.
Endoxan yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi ENDOXAN’ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Yan etkiler bazen tedaviniz bittikten sonra da görülebilir.
ENDOXAN’a bağlı aşağıdaki yan etkiler görülebilir.
Aşağıdakilerden biri olursa ENDOXAN’ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Belirtileri arasında soluk kesilmesi, hırıltılı solunum, ciltte döküntü ile yüzde ve dudaklarda kaşıntı veya şişmebulunan alerjik reaksiyonlar.
- Herhangi bir darbeye maruzkalmadığınız halde vücudunuzda morarmalar ya da diş eti kanamaları olması. Bunlar kanınızdaki pulcukların sayısının çok azalmış olabileceğini gösterir.
- Tedaviniz sırasında takip edilmekte olan akyuvar sayısında size söylenenden fazla bir düşme olması. Normalde bu durum herhangi bir belirtiye nedenolmaz ancak enfeksiyon hastalıklarınakarşı yatkınlığınız artar. Kendinizde herhangi bir enfeksiyon belirtisi (yüksek ateş, üşüme, titreme, terleme ya da soğuk soğuk terleme ya da öksürük veya idrarınızı yaparken yanma, sızlama gibi herhangi bir iltihaplanma belirtisi) hissederseniz, enfeksiyonlarla başedebilmeniz için doktorunuz size antibiyotik vermek isteyebilir.
- Renginizin soluklaşması, kendinizi çok halsiz ve yorgunhissetmeniz. Bu durumda alyuvar sayınız azalmış olabilir (anemi). Vücudunuz alyuvarlarınızı hızla yeniden üreteceğinden genellikle bir tedavi gerekmemesine rağmen anemi durumunuz çok fazlaysa size kan
verilmesi gerekebilir.
Çok yaygın:
- Kemik iliği baskılanması. Klinik olarak kemik iliğinin tümüyle ya da kısmen görevini yapamamasına bağlı kan hücrelerinin bağışıklıkla ilgili olanları beyaz kürelerin azalmasına (nötropeni, agranülositoz, granülositopeni) bağlı enfeksiyonlara yatkınlığın artması, pıhtılaşmayla ilgili pulcukların azalmasına (trombositopeni) bağlı kanamaya yatkınlık, oksijen taşıyan alyuvarların azalmasına bağlı anemi ya da bu hücrelerin tümünün azalmasına (pansitopeni) bağlı olarak bu durumların hepsi görülebilir.
- Hemolitik üremik sendrom (kılcal damar kanaması sonucu anemi, akut böbrek yetmezliği ve trombositopeni ile seyreden bir hastalıklar kümesi).
- Yaygın damar içi pıhtılaşma hastalığı.
- Bağışıklık sisteminde baskılanma.
- Saçlı deride saçlarda dökülmeye bağlı açılmalar, kelleşme (alopesi).
- İdrar yolunun enfeksiyonları (sistit).
- İdrarda gözle görülemeyen ve ancak idrar tetkikiyle anlaşılabilen kanama (mikrohematuri).
- Ateş yükselmesi.
Yaygın:
- Bakteri, mantar, virüs, protozoa ve parazitlere bağlı çeşitli enfeksiyon durumları ve eski bir enfeksiyonun alevlenmesi.
- Karaciğer işlevlerini gösteren kan testlerinde bozukluklar.
- İdrar yollarında kanamalı bir enfeksiyon durumu (hemorajik sistit).
- İdrarda kan görülmesi (makrohematüri).
- Erkeklerde sperm üretiminde (spermatogenezde) bozukluk.
- Genel anlamda vücutta bir zayıflık ve güç kaybı (asteni).
- Ağız içi gibi ıslak derinin (mukoza) iltihabi durumu.