Endometriozisin Belirtilerini ve Nedenlerini Bilin

Endometriozis, rahim duvarının iç astarını oluşturan bir dokunun rahim boşluğunun dışında büyümesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Rahminizin astarına endometriyum denir. Endometriozis, endometriyal doku yumurtalıklarda, bağırsaklarda ve pelvisi kaplayan dokuda büyüdüğünde ortaya çıkar.

Endometriozisin Belirtilerini ve Nedenlerini Bilin

Temel olarak, endometriyal dokunun pelvik bölgenin ötesine yayılması nadir değildir, ancak imkansız değildir. Rahim dışında büyüyen endometriyal doku, endometriyal implant olarak bilinir.

 

Adet döngüsündeki hormonal değişiklikler, yanlış yerleştirilmiş endometriyal dokuyu etkileyerek bölgenin iltihaplanmasına ve ağrılı hale gelmesine neden olur. Bu, dokunun büyüyeceği, kalınlaşacağı ve parçalanacağı anlamına gelir. Zamanla, hasarlı dokunun gidecek yeri kalmaz ve pelvisinizde sıkışıp kalır. Pelviste sıkışan bu doku aşağıdaki durumlara neden olabilir:

 

– tahriş 

 

– yara oluşumu 

 

– dokular pelvik organları birbirine bağladığında yapışıklıklar 

 

– adet sırasında şiddetli ağrı 

 

– doğurganlık sorunları 

 

– Endometriozis, kadınların yüzde 10’unu etkileyen yaygın bir jinekolojik durumdur.

 

Endometriozis belirtileri 

 

Endometriozis belirtileri değişir.

 

Bazı kadınlar hafif semptomlar yaşarken, diğerleri orta ila şiddetli semptomlara sahip olabilir. Ağrının şiddeti, durumun kapsamını veya aşamasını göstermez. Hastalığın hafif bir formuna sahip olabilirsiniz, ancak dayanılmaz bir ağrı hissedebilirsiniz. Ayrıca şiddetli bir şekle sahip olabilir ve çok az rahatsızlık verebilir.

 

Pelvik ağrı, endometriozisin en sık görülen semptomudur.

 

Ek olarak, aşağıdaki belirtilere de sahip olabilirsiniz:

 

– ağrılı adet

 

– adet öncesi ve sırasında alt karında ağrı

 

– menstrüasyon etrafında bir veya iki hafta kramplar

 

– ağır adet kanaması

 

– kısırlık

 

– seks sonrası ağrı

 

– bağırsak hareketlerinde rahatsızlık

 

– adet döngüsü sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilecek bel ağrısı

 

Ayrıca hiçbir semptomunuz olmayabilir. Bu nedenle düzenli jinekolojik muayene yaptırmanız önemlidir.

 

Endometriozis nedenleri 

Düzenli bir adet döngüsü sırasında, vücut rahmin astarını tutar. Bu, adet kanının rahim ağzındaki küçük bir açıklıktan ve vajinadan dışarı akmasına izin verir.

 

Bu durumun kesin nedeni hala araştırılmaktadır ve bilinmemektedir. Bununla birlikte, bu durumun nedeni ile ilgili birçok teori vardır. En eski teorilerden biri, endometriozisin retrograd menstrüasyon adı verilen bir süreç nedeniyle ortaya çıkmasıdır.

 

Bu durum, adet kanının vücudu vajinadan terk etmek yerine fallop tüplerinden pelvik boşluğa geri akmasıyla oluşur. Başka bir teori, hormonların uterus dışındaki hücreleri, endometriyal hücreler olarak bilinen uterusun içini kaplayan hücrelere benzer hücrelere dönüştürmesidir. Ayrıca karında küçük bir bölgenin endometriyal dokuya dönüşmesi durumunda bu durumun oluşabileceğine inananlar da vardır.

 

Bunun nedeni, midenizdeki hücrelerin şekil değiştirebilen ve endometriyal hücreler gibi davranabilen embriyonik hücrelerden büyümesi olabilir. Bunun neden olduğu bilinmiyor. Aktarılan bu endometriyal hücreler, pelvisinizin duvarlarında ve mesane, yumurtalıklar ve rektum gibi pelvik organlarınızın yüzeylerinde bulunabilir. Bu hücreler, döngüsel hormonlara yanıt olarak adet döngüsü sırasında büyümeye, kalınlaşmaya ve kanamaya devam eder.

 

Ayrıca adet kanının sezaryen sonrası gibi ameliyat izleri yoluyla pelvik boşluğa sızması da mümkündür. Başka bir teori, endometriyal hücrelerin lenfatik sistem yoluyla uterustan taşınmasıdır.

 

Hatalı endometriyal hücreleri yok etmeyen hatalı bir bağışıklık sisteminden kaynaklanabileceğini öne süren başka bir teori daha var. Bazıları, endometriozisin, genellikle Mullerian teorisi olarak adlandırılan pubertal hormonlara yanıt vermeye başlayan yanlış yerleştirilmiş bir hücre ağı ile fetal dönemde başlayabileceğine inanıyor. Endometriozisin gelişimi, genetik ve hatta çevresel toksinlerle de bağlantılı olabilir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.