En yaygın 6 kist türü
Kistler, gaz, sıvı veya katı veya yarı katı olabilecek diğer bazı maddeler içeren kese benzeri bir oluşumdur.İşte en yaygın türü ve özellikleri
Hem içeride hem de dışarıda bulunabilirler ve vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler. Cildin yüzeyi, göğüsler, yumurtalıklar, böbrekler, pankreas ve karaciğer genellikle kistlerin oluştuğu yaygın alanlardan bazılarıdır.
Çoğu durumda, bu kistler kanserli veya iyi huylu değildir, ancak bazı durumlarda kötü huylu olabilirler.
Sıvı akışındaki engel, hatalı genler, hormonal bozukluklar, tümörler ve enfeksiyonlar kistlerin en yaygın nedenlerinden bazılarıdır.
Yüzden fazla kist türü vardır. Hepimizin farkında olması gereken en yaygın kist türlerinden bazılarını tartışalım.
En yaygın 6 kist türü
Ganglion Kisti ( El bileği)
Gangliyon kistleri çok yaygın olarak bileklerde ve ellerde, özellikle eklemlere veya tendonlara yakın bölgelerde oluşur.
Eklem veya tendon tahrişi genellikle gangliyon kistlerine neden olur. Kadınlarda erkeklere kıyasla daha yaygındırlar. Bu kistler doğası gereği iyi huyludur ve diğer bölgelere daha fazla yayılma şansı yoktur. Görünüşe göre şeffaftırlar ve içlerinde berrak sulu maddeler bulunur.
Meme Kisti
Göğüslerde görünen kistler, doğası gereği kötü huylu olabileceğinden ne pahasına olursa olsun göz ardı edilmemelidir.
Bununla birlikte, çoğu durumda iyi huyludurlar ve süt kanallarının tıkanması, hormonal dengesizlik veya menopoz öncesi nedeniyle ortaya çıkarlar.
35 ila 50 yaşları arasındaki kadınlar arasında çok yaygındırlar, ancak bu kistler her an ortaya çıkabilir. Ağrılı olabilirler, ardından adet dönemlerinden önce göğüslerin hassasiyeti gelir.
Şalazyon
Göz kapaklarımız, üst ve alt göz kapaklarının her birinde 30 ila 40 göz kapağı bezi veya meibomian bezinden oluşur.
Bu bezler, sebumdan oluşan ve gözlerimizin gözyaşı filmine akan kalın bir sıvı salgılar. Bu bezlerin açıklıkları bazen açıklık daralırsa veya yağ sıvısı sertleşirse tıkanabilir.
Bu tıkanma iltihaplanmaya neden olabilir ve chalazia oluşumuna neden olabilir. Şalazyon oluştuğunda tekrarlayabilir.
Bunu önlemenin en iyi yolu, etkilenen bölgeye sıcak kompres uygulamak veya gözleri düzenli olarak gül suyuyla yıkamaktır.
Yağ Kısti
Sebum kistleri genellikle yüz, boyun, sırt vb. Ancak bazen ayaklarda da oluşabilirler. Doğası gereği iyi huyludurlar ve “sebum” olarak bilinen cildin altındaki yağ bezleri tarafından salgılanan yağla doludurlar.
Oluşumları genellikle saç köklerinin etrafında gerçekleşir. Her zaman tekrarlamaları veya daha fazla yayılmaları muhtemeldir.
Yumurtalık Kisti
Yumurtalık kistleri, yumurtalıklar içinde kese benzeri bir görünüme sahip diğer herhangi bir kist gibi görünür. Genellikle sıvı, gaz veya yarı sıvı maddelerle doldurulurlar.
Yumurtalık kisti oluşumuna atfedilebilecek çeşitli nedenler vardır. Foliküllerin büyümesi, yumurtlamada bir yumurtanın yığmaması, dokuların anormal büyümesi vb. yumurtalık kistinin en canlı nedenleridir.
Tespit edildikten sonra, malignite olasılığını bulmak için daha fazla değerlendirilmeleri gerekir.
Pilonidal Kist ( Kıl dönmesi)
Pilonidal kistler genellikle kalçaların üst kısmına, kuyruk kemiğinin yakınında oluşur ve genellikle irin, cilt kalıntıları, saç kökleri vb. ile doldurulur.
Kadınlara kıyasla erkeklerde daha fazla görülürler. Bu kistlerin oluşmasının ana nedeni batık saçlardır.
Pilonidal kistler, etkilenen bölgede hassasiyet ve ağrı, iltihap, kaşıntı, ağrı ve hatta ateş gibi hislere neden olabilir.
Çalışırken veya araba kullanırken tek bir duruşta daha uzun saatler oturmak, pilonid kist riskini artırır.