Emzirirken çiğ et yenir mi?
Emzirme döneminde çiğ veya az pişmiş et tüketilmesi önerilmez. İşte emzirme döneminde neden çiğ et yememiz gerektiği konusunda faydalı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz..
Bunun nedeni çiğ etin sizde ve bebeğinizde hastalığa neden olabilecek zararlı bakteriler içerebilmesidir.
Emzirirken çiğ et yenir mi?
Toksoplasma gondii: Bu bakteri, hamile kadınlar ve bebekleri için ciddi olabilecek bir enfeksiyon olan Toksoplasma gondii neden olabilir.
Hamilelik sırasında toksoplazmoz ile enfekte olan bebekler görme, duyma veya öğrenme sorunlarıyla doğabilir, hatta ölebilir.
Escherichia coli (E. coli): Bu bakteri ishale, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir. Ağır vakalarda E. coli dehidrasyona ve hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Salmonella: Bu bakteri ateşe, ishale, titremeye ve kusmaya neden olabilir. Salmonelloz özellikle bebekler ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilir.
Sizi ve bebeğinizi bu bakterilerden korumak için tüm etleri güvenli bir iç sıcaklıkta pişirmek önemlidir. Kıyma için güvenli iç sıcaklık 71°C (160°F) ve biftek ve pirzola gibi dilimlenmiş etler için 63°C (145°F)’dir.
Eti iyice pişirmenin yanı sıra aşağıdaki önlemlere de uymalısınız:
Özellikle çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın. Toksoplasma gondii parazitini taşıyabilecekleri için çiftlik hayvanları, özellikle de kedilerle temastan kaçının.
Tüm meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkayın. Artan etleri piştikten sonraki iki saat içinde soğutun veya dondurun.
Emzirme döneminde gıda güvenliği konusunda sorularınız varsa doktorunuzla veya bir beslenme uzmanıyla konuşun.
Kısacası sizi ve bebeğinizi zararlı bakterilerden korumak için emzirme döneminde çiğ veya az pişmiş etlerden kaçınmak en doğrusudur.
Eti güvenli bir şekilde pişirmek ve işlemek için yukarıdaki ipuçlarını izleyin. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla konuşun.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.