Doğurganlığı artırmak için on en iyi yolu
Gebe kalmaya çalışmak hem erkekler hem de kadınlar için heyecan verici ama stresli bir zaman olabilir. Bazıları hemen hamile kalabilirler, ama bazıları için sonsuza kadar olanı alır. Doğurganlığınızı artırmak için yapabileceğiniz bazı basit şeyler vardır.
Medyada, belirli gıda türleri veya takviyelerinin doğurganlığı artırabileceği konusunda birçok iddia olmasına rağmen, çoğu bilim tarafından desteklenmemektedir. Aşağıda, erkek ve kadınların gebe kalma şanslarını artırabilecekleri on bilim temelli yolu özetliyoruz.
1: Sağlıklı bir kiloyu koruyun
İdeal olarak, çoğu kadın “mükemmel” olmak ister ama ideal kilo her birey için doğurganlık için ideal kilo olmayabilir.
Spektrumun her iki tarafında, aşırı kilolu ya da düşük kilolu kişilerde gebe kalmayı zor bulabilirler.
Ağırlık hormonal düzenlemeyi etkileyebilir ve bu nedenle yumurtlamayı etkileyebilir. Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak, normal ovülasyonu düzenlemeye ve gebe kalma olasılığını artırmaya yardımcı olabilir.
2: Spermi sağlıklı tutun
Boksör şortlarının y-cephelerini ayırması sperm sağlığını teşvik edebilir.
- Kadınların çoğu yumurtalarının sağlığı, yumurtlama zamanlaması ve yumurta kalitesi üzerinde yoğunlaşır; bununla birlikte, sperm sağlığı da önemlidir.
- Miktar, hareket ve yapı, sperm sağlığının tüm önemli bileşenleridir ve erkeklerin sağlıklı spermi korumaya yardımcı olmak için yapabileceği çeşitli şeyler vardır.
- Spermi sağlıklı tutmak için, erkeklerin sağlıklı bir vücut ağırlığı tutmaları, sağlıklı bir diyet yapmaları, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme, stresleri yönetmeleri ve düzenli egzersiz yapmaları teşvik edilir.
- Sigara içmekten kaçınma, alkol tüketimini sınırlama, pestisitler ve kimyasallar gibi toksinlerden kaçınmak, sperm sağlığını geliştirmek için atılabilecek tüm adımlardır.
- Skrotumun serin tutulması bir tartışma konusudur ve araştırma, ısı ve sperm üretiminin etkisi konusunda kesin değildir; Ancak, testislerin fazla ısınmayacağından (örneğin sıkı iç çamaşırlarda) emin olunabilir.
Gevşek iç çamaşırı giymeyi düşünün, oturma için daha az zaman harcayın ve saunalar ve sıcak küvetler gibi ısı kaynaklarından kaçının. Dizüstü bilgisayarları ve cep telefonlarını skrotumdan uzak tutmak da mantıklı olabilir.
3: Cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (STD) kaçınmak, sadece genel sağlığı değil, aynı zamanda doğurganlığı korumak için tavsiye edilir. Gonore (Bel Soğukluğu) ve klamidya, özellikle kadınlarda ve erkeklerde doğurganlık sorunlarına neden olur.
Bir STD’ye yakalanma riskini azaltmak için atılabilecek adımlar var. Her şeyden önce, her zaman prezervatif kullanmak iyi bir fikirdir. Tek eşli ilişkilerdeki bireyler, eşlerinin test edildiğini ve bir STD’nin bulunmadığından emin olmalıdır.
4: Cinsel ilişki
Eğer heteroseksüel bir ilişki içinde iseniz ve gebe kalmaya çalışıyorsanız, özellikle bir kadının ayın doğurgan döneminde, vajinal cinsel ilişkiye sahip olmak en iyisidir .
Ortalama olarak, bir kadının adet döngüsünün en bereketli günleri yumurtlamayı izleyen 5 gün (yumurtanın salınması), yumurtlamadan sonraki 2-3 gün ve günü kapsar. Döngü normalde 28 gün ise, bu süre 10-16 gün sonra olur. Her gün ya da iki gün seks yapmak o bereketli zamanı yakalama şansını arttırır.
5: Yağlamayı seçme
Bazı çiftler cinsel ilişki için yağlama gerektirebilir, ancak tüm yağlar eşit değildir.
Yağlayıcılar mağazadan satın alınabilir veya kendi mutfaklarımızda bulunabilir. Bir “ev çare” arıyorsanız, bebek yağı, kanola yağı veya yumurta akı kullanmayı düşünün.
6: akıllıca alkol
Hem erkek hem de kadınların, daha yüksek doğurganlık şanslarını arttırmak için içecek seçiminde dikkatli olmaları gerekmektedir.
Erkeklerde, aşırı alkol, testosteron üretimini azaltabilir, iktidarsızlığa neden olabilir ve vücut tarafından üretilen spermin azalmasına katkıda bulunabilir. Kadınlarda aşırı alkol tüketimi belirli ovülasyon bozukluklarına yol açabilir ve bu da gebe kalma kabiliyetlerini etkiler.
7: Kahve tüketimini en aza indirin
Alkol tüketimine ek olarak, kafein günde 500 miligram veya daha fazla tüketirken infertilitede rol oynayabilir ; Bu yaklaşık 5 fincan kahve anlamına gelir .
8: sigara içmeyin
Hepimiz sigara içmenin genel sağlık için kötü olduğunu biliyoruz, ama aynı zamanda bir kadının hamile kalma yeteneğini de etkileyebilir . Hamile kadınların sigarayı bırakması gerekir .
Erkeklerde sigara içmek sperm üretiminin azalmasına, motilitenin azalmasına ve DNA hasarına neden olabilir; Kadınlarda, erken yumurtalıkların da yaşlanabilir.
9: Aşırı egzersizi durdurun
Egzersiz genel sağlık için iyi iken, gebe kalmaya çalışırken, güçlü egzersiz iyi olmaktan daha zararlı olabilir.
Aşırı (haftada 5 saatten fazla), şiddetli egzersiz, hem yumurtlama hem de hormon progesteronunun bastırılması nedeniyle doğurganlık sorunlarına yol açabilir. Herkesin farklı fitness beklentileri ve fiziksel aktivite düzeyleri vardır, bu yüzden bir doktorla konuşmak, her bir birey için ne kadar fiziksel aktivitenin en iyi olduğunu belirlemek için önemlidir.
10: Toksinlere dikkat edin
Bazı kimyasallar erkek ve dişi infertiliteye katkıda bulunabilir.
Pestisitlere, kurşunlara ve organik çözücülere maruz kalan kadın ve erkekler, doğurganlık problemleri yaşayabilir. Yazıcılar, kuru temizleyiciler, endüstriyel veya tarım işçileri, saç stilistleri ve diş asistanları gibi belirli meslekler, iş ile ilgili bazı kimyasallara maruz kalmaktan dolayı infertilite risklerini artırabilir. Doğurganlık ve kişisel risk faktörleri hakkında endişe duyan herkes kendi doktorlarıyla konuşmalıdır.