Doğal Candida Tedavisi
Doğal Candida Tedavisi.. Candida, organizmalarımıza giderek artan bir şekilde saldıran ve yaşam kalitemizi büyük ölçüde etkileyen bir mantardır. Candida’nın neden olduğu bir mantar enfeksiyonu bazı organlara yayılabilir ve ciddi sorunlara neden olabilir.
Candida, organizmamızın doğal bir sakini olan mantar grubuna aittir.
Yaşam alanı, sağlığımız için sonuçları olmadan çoğaldığı ve yaşadığı bağırsak sistemidir.
Bu üreme kontrolsüz ve doğal olmayan bir şekilde gerçekleşmeye başladığında, ince bağırsağın duvarı, kan dolaşımına ve daha sonra diğer organlara engelsiz geçebileceği yerden zayıflar.
Candida kaynaklı bir mantar enfeksiyonu, bağışıklık ve alerjik reaksiyonların zayıflamasına neden olur, çünkü birçok yabancı ve istenmeyen parçacık kan dolaşımına girmiştir.
CANDİDA NEDİR?
Normal şartlar altında, candida mantarı bağırsaklarda, ciltte ve kadınlarda, vajinada az miktarda bulunur.
Bağışıklık güçlü olduğunda, iyi bakteriler vücudu candida aşırı çoğalmasından korur. Bu mantarın az bir kısmı rahatsız etmez ve sağlığımızı tehlikeye atmaz.
Antibiyotik kullanımından sonra ortaya çıkabilecek rahatsız bağırsak florası, candida çoğalmasına, yani mantar enfeksiyonuna yol açar.
Tüm hastaların ¾’si bile kadındır ve adayların yaklaşık% 10’unda daha ciddi sonuçlara neden olmaktadır.
Bu mantarın 20’den fazla türü vardır, ancak insanlarda en sık Candida albicans neden olur .
Bu mantarın neden olduğu enfeksiyona kandidiyaz denir.
Mantarın çoğaldığına bağlı olarak belirtiler farklıdır.
Enfeksiyon ciltte, ağızda, genital ve gastrointestinal sistemde ortaya çıkabilir.
Kana ulaşır ve vücuda yayılırsa, sistemik kandidiyazdır.
CANDİDA’NIN NEDENİ NEDİR?
En yaygın, uyuşturucu bağımlılığı ve zayıf bağışıklığa ek olarak, candida’nın tipik olarak meydana geldiği başka durumlar da vardır.
• Madde bağımlılığı
Antibiyotikler genellikle bağırsak florasını değiştirir, ancak organizma da onlara karşı dirençli hale gelir, bu da bağışıklığın zayıflamasına ve daha yüksek bir candida enfeksiyonu riskine yol açar.
• Gebelik
Candida, değişen hormon konsantrasyonları nedeniyle hamile kadınlarda çok yaygındır.
• Adet
Rahim derisinin maruz kalması nedeniyle, candida’nın etkisi ve zararlılığına karşı daha hassas hale gelir.
• Oral kontrasepsiyon
Hormon haplarının kullanımı, vücuttaki hormon oranını değiştirir, bu da candida enfeksiyonuna daha duyarlı hale getirir.
• Diyabet
Hastalık nedeniyle, savunma sistemi zayıftır ve kandaki şeker konsantrasyonunun artması candida için değil, aynı zamanda diğer mikroorganizmalar için de mükemmel bir besindir.
• Şişmanlık
Obez insanlarda, candida yağın ıslak olduğu kıvrımlarında oluşur ve oksijen yoktur, bu da onu mikroorganizmaların gelişimi için ideal bir ortam yapar. Bu tür enfeksiyonlar şişme ve kızarıklık ile karakterizedir.
• Aşırı samimi hijyen
Cinsel organların sabun veya banyolarla sık sık yıkanması, neredeyse her zaman candida görünümü ile sonuçlanan doğal floranın bozulmasına yol açar.
CANDİDA NE ZAMAN GELİŞİR?
1. Ağızda Candida (orofaringeal kandidiyaz)
Candida mantarı ağızlarımızın doğal bir sakinidir. Denge bozulduğunda, ağızdaki candida daha sonra semptomlar ve enfeksiyon daha ciddi hale geldiğinde boğaz ve yemek borusuna yayılabilen bir enfeksiyona neden olabilir.
Kandidiyazın karakteristik semptomları, yanakların dilinde veya mukoza zarlarında, damak veya diş etlerinde beyazımsı birikimlerdir.
Ayrıca, diş etleri ve boğazda kızarıklık, enfekte bölgede ağrı, aynı zamanda yutma zorluğu ve tat duygusunu bozma vardır.
2. Bağırsaklarda Candida
Candida ayrıca bağırsaklarda az sayıda doğal olarak bulunur. Kontrolsüz üreme ile bağırsak enfeksiyonuna veya bağırsak kandidiyazına neden olur.
Bozulmuş bağırsak florasının en yaygın nedeni, yani mantarın gelişimi için mükemmel bir temel, uzun süreli antibiyotik kullanımıdır.
Ek olarak, zayıf diyet ve stres, diyabet, kortikosteroidler ve diğer bazı ilaçlar enfeksiyonun meydana gelmesi için bir tetikleyici olabilir.
İnce bağırsağın duvarlarındaki candida, mantar ve sindirilmemiş gıda parçalarının kan dolaşımına ulaştığı çatlaklar yapar.
Gıda intoleranslara ve alerjilere neden olur ve candida vücuttaki diğer organlara kan dolaşımı yoluyla ulaşır.
Candida, kan dolaşımına ulaşan 70’den fazla ürün oluşturur ve bazıları zehirlidir.
3. Genital kandidiyaz
Bu enfeksiyon kadınlarda çok nadir değildir.
Kadınların% 70 kadarı yaşamlarında en az bir kez vajinal kandidiyaz ile karşılaşmıştır ve hamilelik ve menopozda en fazla risk altındadırlar.
Candida doğal olarak vajinada küçük miktarlarda bulunur, ancak örneğin antibiyotiklerin uygulanmasından sonra vajinanın normal florası bozulabilir.
Hormonal dengedeki, hamilelikte, tiroid bezinin yavaşlamış veya hızlandırılmış çalışması nedeniyle, menopozda veya kontraseptif aldıktan sonra değişiklikler vajinal kandidiyaza neden olabilir.
Bir zayıflayan bağışıklık sistemi de kandidiyazis gelişimi için mükemmel bir temel oluşturur.
Vajinal kandidiyaza kaşıntı, karıncalanma, peynirli ve beyazımsı sekresyonlar ve samimi kısmın tahrişi eşlik eder.
Candida erkeklerde sık görülür. Genellikle belirtileri vermez, ancak bazıları olabilir: kızarıklık, şişme, kaşıntı, peniste beyaz lekeler.
Genital kandidiyaz cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir, ancak enfekte olmuş bir eşten enfekte olmayan bir ortağa bulaşabilir.
4. Sistemik kandidiyaz
Sistemik kandidiyaz, candida mantarı kan dolaşımına girdiğinde ortaya çıkar. Hastalığa kandidiyaz denir.
Çoğu zaman zayıflamış bağışıklık sistemlerinde ve zaten bazı hastalıklardan muzdarip insanlarda görülür, bu nedenle semptomlar hastanın neyle hasta olduğu ile ilgili olarak da gelişir.
Daha ciddi bir hastalık türüdür, çünkü kalbe, akciğerlere, gözlere, beyne ve eklemlere saldırabilir.
5. Bebeklerde ve çocuklarda candida
Candida ayrıca yeni doğmuş bebeklerde dilde (tortu) beyaz birikintiler şeklinde çok sık görülür.
Bağırsak kandidiyazı dışkı yapısında (sert veya duygusal dışkı) değişikliklere neden olsa da nadiren farklı şekilde ortaya çıkar.
Çocuklar ve büyük bebeklerde daha fazla belirti görülür.
Bebekler bebek bezi döküntüsü , egzama veya deri döküntüsü, 3 aylıktan sonra bile mide krampları ve ağız boşluğunda birikme ile reaksiyona girebilir .
Daha büyük çocuklar güçlü ve sık baş ağrılarına, artan şekerleme arzusuna, hiperaktivite, sinirlilik, konsantrasyon problemlerine sahip olabilirler.
Havasız bir burun, öksürük ve nefes alırken hırıltılı solunum da yaygındır.
Çocuklarda, genellikle antibiyotik ve steroid kullanımından sonra ortaya çıkar.
Kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için astım ilaçları veya antibiyotikler çocuklarda kandidiyazın en yaygın nedenleridir.
Yanlış beslenme ve çoğunlukla şeker açısından zengin gıdalar, mantar enfeksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunur.
Annede hamilelik sırasında vajinal kandidiyaz varsa, bebek doğum kanalından geçerken enfekte olabilir.
Bebekler candida ve emziren anneleri bulaştırabilir. Tersine, enfekte olmuş göğüsler enfeksiyonu bebeğin ağız boşluğuna iletebilir.
Candida daha sonra aynı anda hem anne hem de bebekte tedavi edilir.
Emziren kadınlarda belirtiler şunları içerir: meme uçlarının kaşınması, hassasiyeti ve kızarıklığı, emzirme döneminde veya sırasında ağrı ve emzirme sırasında ağrının giderilmesi.
CANDİDA ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ
Semptomlar lokal ve sistemik olarak ayrılabilir.
Lokal semptomlar, enfeksiyonun geliştiği yerde ortaya çıkar, yani. candida sayısının aşırı büyüdüğü yer.
Bunlar sistematik olarak zayıf bağışıklığın ve candida kan dolaşımına ulaşmanın bir sonucudur.
Candida ile enfekte kişilerde ortaya çıkan en yaygın semptomlar yorgunluk, baş dönmesi, genel halsizlik, uyuşukluk, ruh hali değişimleri, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, libido bozukluğu, tatlılar ve alkol için yüksek istek, depresyon ve uykusuzluk hissidir.
Ek olarak, eklemlerde, kaslarda ve panik ataklarda ağrı hissedebilirsiniz.
Enfeksiyon ciltte meydana geldiğinde, cilt kaşıntıları, egzama, sedef hastalığı, akne, dermatit, mantar tırnak enfeksiyonları, atletik ayak ve hoş olmayan vücut kokusu oluşur.
Candida ağızda çoğalırsa, aşağıdaki belirtiler sıklıkla ortaya çıkar: ağız kokusu, kanama diş etleri, dil üzerinde beyaz birikintiler, şişmiş diş etleri ve alt dudak, tat değişikliği.
Bağırsaklardaki candida enfeksiyonu hazımsızlık, bulantı, ishal ve şişkinliğe neden olur. Bu semptomlara kabızlık, gaz, midede ağrı veya kramp veya mide asidi reflüsü, geğirme, dışkıda mukus ve anüsün kaşıntı eşlik eder.
Candida sıklıkla bazı solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Daha sonra sürekli öksürük, boğaz ağrısı, sinüzit, alerji, astım atakları, soğuk algınlığı ve benzerlerine neden olur.
Gözlerdeki candida, karıncalanma ve kaşıntıya, ışığa aşırı duyarlılığa, beyazların kızarıklığına, bulanık görmeye, çizilmeye neden olur. Kulaklarda çınlama ve enfeksiyonlara neden olur.
Üriner sistemde candida, idrar yolu ve mesanenin sık sık iltihaplanmasına neden olur.
Vajinal kandidiyaza karıncalanma, kaşıntı ve karakteristik bol ve beyaz bir salgı eşlik eder. Diğer bir karakteristik semptom cinsel ilişkiden sonra ağrıdır.
Erkeklerde, enfeksiyon genellikle hiçbir belirti göstermez, ancak peniste beyaz birikintiler görülebilir.
Candida ayrıca gıdalara veya hoşgörüsüzlüğe karşı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Bazı insanlarda Candida obeziteye neden olur, ancak bazıları kilo verir.
Candida çoğunlukla vücutta su birikmesinden sorumludur.
CANDİDA ENFEKSİYONU VE DİYET
Doktorunuz bir candida enfeksiyonunuz olduğunu doğruladığında, diyetinizi yeni duruma ayarlamanız gerekir.
Bu, şekeri en aza indireceğiniz ve sinsi mantarın çoğalmasını önleyecek diğer bazı yiyeceklerin alımını artıracağınız anlamına gelir.
Şeker, candida’nın temel gıdasıdır.
Muhtemelen şekeri, yani karbonhidratları tamamen dışlayan birçok diyetle karşılaşacaksınız, ancak bu büyük bir efsanedir.
Karbonhidratları diyetten tamamen çıkararak, vücudunuz yağları parçalayacak ve vücut yağları ketonlara dönüştürecektir.
Glikoz ve ketonlar candida’nın en sevdiği yiyeceklerdir.
Aslında, glikoz her zaman kanımızdan elde edilebilir ve ketonlar, azaltılmış veya tamamen karbonhidrat atılımı ile oluşur.
Bu nedenle, karmaşık karbonhidratları unutun, ancak bal ve meyveden basit şekerler yediğinizden emin olun.
Kolayca sindirilir ve emilirler ve vücudunuza gerekli enerjiyi verirler.
Mantarlar çok sağlıklıdır, bağışıklığı güçlendiren yiyeceklere aittir ve çoğunun antifungal etkisi vardır. Ayrıca, az miktarda karbonhidrat içerirler.
Tıbbi mantarlar bu tür mantar enfeksiyonlarına karşı en etkilidir.
Diyette kullanılmaz, ancak çeşitli gıda takviyeleri ve preparatları hazırlanır.
Kefir büyük bir probiyotiktir ve antifungal olarak sarımsak veya propolis gibi doğal olanları kullanın.
Kızılcık suyu candida ile mücadelede iyi bir müttefik olarak kabul edilir.
Bu, endüstriyel meyve suları, ekşi yiyecekler ve sirke, füme yiyecekler, fermente gıdalar, kurutulmuş et, antep fıstığı, yer fıstığı, ayrıca beyaz ekmek, bisküvi, makarna ve diğer karbonhidratların diyetten çıkarılması gerektiği anlamına gelir.
Bunun yerine, kepekli pirinç, darı ve arpa gibi kepekli tahıllar iyi seçimlerdir.
Yeşil sebzeler, candida, deniz yosunu, taze balık, yoğurt, et, yumurta, mısır patlamış mısır ve ev yapımı çavdar ekmeğine karşı mücadelede mükemmeldir.
Candidaya ve limon tohumu özüne karşı mücadelede sızma zeytinyağı arzu edilir.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için çalışıyorsunuz, bu nedenle C vitamini, B vitamini kompleksi, çinko, magnezyum ve esansiyel yağ asitleri alımını artırın, çünkü vücudun savunmasını arttırırlar.
Kızılcık suyu candida ile mücadelede iyi bir müttefik olarak kabul edilir .
Bağışıklığı arttırır, güçlü bir antioksidandır ve mantarlara karşı mücadelede mükemmeldir. Havuç suyu bağışıklığı artırır ve daha fazla etki için bal veya propolis ekleyebilirsiniz.
Diyetinize zerdeçal eklediğinizden emin olun, çünkü bu baharat mantarların baskılanması ve daha da gelişmesi üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.
Ve tarçın, kaçınmamanız gereken bir baharattır.
Tatlı bir tadı vardır, bu nedenle tatlı arzusunu telafi edebilir ve kullanışlılığı çok daha büyüktür. Her gün az miktarda tarçın bile vücudunuzun kandidiyaza karşı mücadelesinde büyük rol oynar.
Candida tedavisi sırasında tütün, parfümler, böcek öldürücüler, nemli ve küf odaları, oral kontraseptifler ve alerjen olan yiyecekler de sorun olabilir.
Zerdeçal’dan gelen kurkumin, antifungal etkisinden sorumludur. Günlük diyetinizde, yemeklerde veya yoğurtla karıştırın.
Makale güncelleme 20.05.2020
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez