Diyabet için en iyi çaylar
Çaylar tamamen doğal oldukları, şeker içermedikleri, sıvı alımı sağladıkları ve iyi bir antioksidan kaynağı oldukları için diyabet hastaları için mükemmel bir seçimdir.
Diyabet veya diyabet, kandaki glikoz (şeker) seviyelerinin yükseldiği kronik bir hastalıktır.
Antioksidanlar, serbest radikallerle, hücrelere ve genetik materyale zarar verebilecek kimyasallarla savaşmaya yardımcı olan bileşiklerdir. Vücutta çok fazla serbest radikal olduğunda oksidatif stres ortaya çıkar ve bu da tip 2 diyabet ve kalp hastalığı dahil olmak üzere kronik inflamatuar hastalıkların gelişmesine katkıda bulunur.
Günde üç ila dört bardak çay içmek, diyabet geliştirme riskinin azalmasıyla ilişkilidir.
Araştırmalar düzenli çay tüketiminin pankreas hücrelerini koruduğunu ve vücutta insülin salgılanmasını iyileştirdiğini göstermiştir.
Diyabetin önlenmesi ve şeker kontrolü için yeşil çay
Binlerce yıldır insanlar geleneksel tıpta kanamayı kontrol etmek ve yaraları iyileştirmek, sindirime yardımcı olmak, kalp ve zihinsel sağlığı iyileştirmek ve vücut ısısını düzenlemek için yeşil çayı kullandılar.
Son araştırmalar yeşil çayın kilo kaybı, karaciğer bozuklukları, tip 2 diyabet ve Alzheimer hastalığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösteriyor.
Yeşil çayda bulunan epigallokateşin galat (EGCG) gibi bazı bileşikler, glikozun iskelet sistemindeki kas hücrelerine alımını iyileştirerek kan şekeri seviyelerini azaltır.
Çalışmalar ayrıca aç karnına yeşil çay içmenin kan şekeri düzeylerini ve hemoglobin A1C’yi (HbA1C) önemli ölçüde azaltabildiğini göstermiştir.
Yeşil çay ve yeşil çay ekstraktı tip 2 diyabet ve obezitenin önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Tarçın çayı insülin duyarlılığını artırır
Tip 2 diyabet nedeniyle insülin direnci sorunu yaşıyorsanız sağlığınızı doğal yoldan iyileştirecek tarçın çayını öneriyoruz.
Diabetes Care bilimsel dergisinde, 40 gün boyunca diyetlerine bir ila altı gram tarçın ekleyen tip 2 diyabet hastası altı kişiyle ilgili bir çalışma yayınlandı. Tarçın tozu dışında diyetlerini değiştirmediler. Çalışmanın sonunda kan şekeri seviyeleri yüzde 18 ile 29 arasında düştü!
Ayrıca zararlı kolesterol seviyesini yüzde 7’ye kadar düşürürken, bazıları yüzde 27’ye kadar başarı elde etti.
Bir baharat olarak tarçın, şekerin kan dolaşımına salınımını yavaşlatır ve glikozun hücrelere alımını artırır, ancak üç gramdan fazla tüketilmemelidir.
Tarçın çayını evde çok basit bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Suyu kaynatın ve 1 çay kaşığı tarçını ekleyin. 15 dakika bekletin. Su kahverengiye dönecek. İnce bir süzgeçten geçirip içebilirsiniz.
Diyabet için zencefil çayı
Zencefil çayı lezzetli ve baharatlı bir içecektir ve zencefilin etkisi vücuda faydalıdır.
Çay ılık veya soğuk olarak içilebilir. Önerilen günlük doz yarım litre veya günde iki bardaktır. Zencefil, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından zengindir.
Ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, bu da onu diyabetin önlenmesinde mükemmel bir doğal takviye haline getirir.
Araştırmalara göre aç karnına içilen bir fincan zencefil çayı kan şekerini düşürüyor. Ayrı bir çalışma zencefilin kan şekeri kontrolünü etkilediğini ve insülin duyarlılığını artırdığını göstermiştir.
Sonuç olarak, periferik yağ ve iskelet kası dokusunda daha fazla glikoz alımı olur.
2015 yılında yapılan bir araştırma, insülin kullanmayan diyabetli kişilerin, üç aylık bir süre boyunca günlük zencefil tüketimiyle kan şekeri seviyelerinin düzeldiğini gösterdi.
Kan şekeri kontrolü için ısırgan otu çayı
Isırgan otu polifenol adı verilen bitki kimyasalları açısından zengindir. Polifenoller üzerine yapılan araştırmalara bakıldığında, bu güçlü bileşiklerin diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde rol oynayabileceği öne sürülüyor.
Yani bu şifalı bitki pankreasın şekeri düşüren bir hormon olan insülini üretmesine veya salgılamasına yardımcı olur.
2013 yılında yapılan bir araştırmada, ısırgan otu yaprağı ekstraktının tip 2 diyabetli bir grup insanda kan şekerini ve glikolize hemoglobini düşürdüğü, ısırgan otunun ayrıca kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu da gösterilmiştir; bu, genellikle yüksek tansiyonu olan diyabetli kişiler için önemlidir.
Isırgan otu çayı her gün içilebilir. Güçlü bir kan temizleyicidir ve günlük rutininize mükemmel bir katkı sağlar.
Bitkinin antibakteriyel, antifungal, büzücü ve antiinflamatuar özellikleri vardır ve günde bir fincan taze hazırlanmış ısırgan otu çayı tüketmenizi öneririz.
Hibiskus çayı
Hibiskus çayı, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolü üzerinde faydalı etkilere sahip olabilir.
Hibiskus çayı, parlak kırmızı rengini veren yüksek miktarda polifenol ve antosiyanin antioksidanlarına sahiptir.
Hibiskus, insülin duyarlılığını artırabilen ve vücuttaki iltihabı azaltabilen bitki bileşikleri ve maddeleri içerir, bu nedenle genellikle diyabet için çay olarak tavsiye edilir.
Ayrıca diyabetli kişilerde yaygın olan yüksek tansiyon seviyelerinin azaltılmasına ve daha iyi yönetilmesine yardımcı olabilir.
Çalışmalar, ebegümeci çayı içmenin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürebildiğini ve “iyi” kolesterol (HDL) düzeylerini artırabildiğini göstermiştir.
Ancak bu etkilerin kişiden kişiye değişebileceğini ve etkilerinin uzun sürebileceğini unutmamak gerekir. -dönem kullanım Hibiskus çayının diyabet üzerindeki etkileri tam olarak araştırılmamıştır.
Bitki çaylarının reçeteli ilaçların veya tıbbi tedavilerin yerine kullanılmaması gerektiğini unutmamak önemlidir.
Diyabet veya yüksek kan şekeri olan kişiler, herhangi bir doğal ilaç veya takviyeyi kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
Çay gibi tamamen doğal yiyecek ve içecekler bile alerjik reaksiyonlara neden olabilir veya bazı ilaçlarla etkileşime girerek sağlık koşullarını kötüleştirebilir. Bazı şifalı bitkiler ve besin takviyeleri, belirli sağlık sorunları olan kişiler için zararlı olabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde ısırgan otundan kaçınılmalıdır.
Fotoğraf: pexels
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.