Divertiküler hastalık nedir?
Divertiküler hastalık veya divertiküloz, lif bakımından zengin gıdaların yetersiz tüketimi ile ilişkili gelişmiş ülkelerde yaygın bir hastalıktır ve 80 yaşın üzerindeki insanların yüzde 70’inden fazlasında divertiküloz vardır. Bununla birlikte, Batı diyetinin kabulü nedeniyle, divertiküloz gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın hale gelmektedir.
Divertikülozun sadece yaşlı bir hastalık olmadığı ve vakaların yüzde 10’undan azında 40 yaşın altındaki kişilerde meydana geldiğine dikkat edilmelidir. Tabii ki, divertiküler hastalık insidansı yaşla birlikte artar. Divertikülozun ortalama başlangıç yaşı 59’dur ve gençlerde gelişme eğilimi vardır. Her iki cinsiyette eşit olarak görülür, ancak daha genç yaştaki erkeklerde.
Divertiküloz, tüm sindirim tüpü boyunca daha fazla divertikül oluşumunu gösterir, ancak divertikül ayrı ayrı da ortaya çıkabilir. Klinik olarak en önemlisi kalın bağırsağın divertikülüdür ve ince bağırsağın divertikülü arasında, omfalomezenterikus duktusunun tamamen yok edilmesinin bir sonucu olan Meckel divertikülü öne çıkar.
Aksi takdirde, divertikül sindirim tüpü duvarının patolojik, çoğunlukla edinilmiş, kese benzeri bir projeksiyonudur. Lümenden duvardan en sık periton boşluğuna çıkıntı yapan serosaya yayılır. Divertikül genellikle zayıflığın noktasında, arterin kolonun kas tabakasına girdiği noktada çıkıntı yapar. Bağırsak sıkılıklarının kolondaki basıncı arttırdığı ve böylece daha fazla divertikül oluşturduğu düşünülürken, mevcut olanlar artar.
İki tip divertikül vardır, genellikle duvarın tüm kısımlarından oluşan gerçek divertikül ve kas tabakasından yoksun sahte divertikül veya psödodivertikulum. Psödodivertikulus kolonda en yaygın olanıdır, sol ve sigmoid kolon en çok ekilir.