Bağırsak Kanseri: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bağırsak kanseri türünün tek örneğidir. Kolon kanseri kolon kanseri ve ince bağırsak kanseri olmak üzere ikiye ayrılır.

24.06.2023
Bağırsak Kanseri: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kolon kanseri, kalın bağırsaktan veya kanalın sonundan gelişen bir kanser türüdür. Bu arada ince bağırsak kanseri, besinler emilmeden önceki son sindirim sistemi olan ince bağırsakta ortaya çıkan bir kanser türüdür.

 

Kolon kanseri, ince bağırsak kanserine göre en sık görülen kanser türüdür. Kolon kanseri her yaş grubunda ortaya çıkabilmesine rağmen genellikle yetişkinleri etkiler.

 

Kolon Kanseri Tanımı

 

Kolon kanseri, bağırsaktaki epitel dokusundan kaynaklanan kötü huylu bir tümördür (kanser). Kolon kanseri kolon kanseri ve ince bağırsak kanseri olmak üzere ikiye ayrılır. Kolon kanseri veya kolorektal kanser kolon, rektum ve apendikste meydana gelen bir kanser türüdür. Kanser hücrelerinin büyüdüğü bu üç organdır.

 

Bu kanser türü çok yavaş bir kanser gelişimine sahiptir, bu nedenle hastalar tarafından genellikle göz ardı edilir. Erken evrelerinde bu durumun genellikle hiçbir şikayeti ve şiddetli ağrısı olmaz. İnce bağırsak kanseri ise ince bağırsaktaki epitel dokuya saldıran bir kanser türüdür. Bu kanser dahilhastalıkİnce bağırsak tıkanıklığına neden olan nadir.

 

İnce bağırsak mideyi kalın bağırsağa bağlayan bir kanaldır. Görevi, vücudun ihtiyaç duyduğu yiyecekleri, yağları, vitaminleri ve diğer maddeleri parçalamak ve emmektir.

 

Kolon Kanserinin Nedenleri

 

Kolon kanserinin nedeni hala kesin olarak bilinmemektedir. Ancak kolon kanserinin ortaya çıkışı, yüksek hayvansal yağ içeren, düşük lif içeriğine sahip gıda faktörleri ve bağırsaktaki bakterilerin safra asitleri ve gıda ile etkileşimi ile ilişkilidir. Bu faktörler vücudun kanserojen maddeler yani kolon kanserini tetikleyebilecek maddeler üretmesine neden olur. Tipine göre kolon kanseri risk faktörleri şu şekildedir:

 

Kolon Kanserinin Nedenleri

 

Kolon kanseri, kalın bağırsağı kaplayan hücreler anormal hale geldiğinde ve kontrolden çıktığında ortaya çıkar. Genellikle kolon kanseri, kalın bağırsağın içinde oluşan polip adı verilen küçük, kanserli olmayan (iyi huylu) hücre kümeleri olarak başlar. Zamanla bu poliplerden bazıları kolon kanserine dönüşebilir.

 

Aşağıdakiler kolon kanseri riskini artıran çeşitli faktörlerdir:

 

– Yaş. Risk yaşla birlikte artar. Ailede kolon kanseri öyküsü yoksa vakaların çoğu 60-70 yaşlarında ve nadiren 50 yaşın altında görülür.

 

– Kalın bağırsakta poliplerin varlığı, özellikle adenomatöz tip polipler.

 

– Kanser geçmişi. Kolon kanseri olan birinin gelecekte aynı şeyi yaşama riski vardır. Ek olarak, yumurtalık kanseri (yumurtalıklar), rahim kanseri ve meme kanseri geçirmiş kadınların kolon kanseri geliştirme riski daha yüksektir.

 

– Kalıtsal faktör. Kolon kanseri gelişme riskini etkileyen çeşitli kalıtsal faktörler, aile öyküsü, ailesel adenomatöz polip hastalığı (ailelerde görülür) ve ailelerde görülen polip dışı kolon kanseridir.

 

– Tedavi edilmemiş bir ülseratif kolit olan.

 

– Sigara alışkanlığı. Sigara içenler, içmeyenlere göre çok daha yüksek kolon kanseri riskine sahiptir.

 

– Beslenme alışkanlıkları. Çok et ve az meyve, sebze ve balık tüketme alışkanlığı da kolon kanseri riskini artırır.

 

– Küçük aktivite. Daha az fiziksel aktiviteye sahip olan birinin kolon kanseri riski daha yüksektir.

 

İnce Bağırsak Kanserinin Nedenleri

 

– İnce bağırsak kanseri, ince bağırsaktaki sağlıklı hücrelerde DNA değişiklikleri (mutasyonlar) meydana geldiğinde ortaya çıkar. Normalde, sağlıklı DNA hücreleri, vücudun normal şekilde çalışmasını sağlamak için düzenli olarak büyür ve bölünür.

 

 

– Ancak bir hücrenin DNA’sı hasarlanıp kansere dönüştüğünde hücre bölünmeye ve kontrolsüz büyümeye devam eder. Bu hücreler birikerek kansere dönüşme potansiyeline sahip bir tümör oluşturur.

 

 

– Zamanla, kanser hücreleri etraflarındaki normal dokuyu istila edip yok etmek için büyüyebilir, ardından vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

 

İnce bağırsak kanseri riskini artırabilecek çeşitli faktörler şunlardır:

 

– Kalıtsal faktör. Ebeveynlerden çocuklara geçen bazı gen mutasyonları, ince bağırsak kanseri ve diğer kanserlerin riskini artırabilir.

 

– Sindirim sistemi hastalıkları. Sindirim sistemini etkileyen hastalıklar, Crohn hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı ve çölyak hastalığı dahil olmak üzere ince bağırsak kanseri riskini artırabilir.

 

– Zayıflamış bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemi zayıflarsa, vücut ince bağırsak kanserine karşı daha duyarlı hale gelir. Örnekler arasında HIV ile enfekte hastalığı olan kişiler ve organ naklinden sonra bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişiler yer alır.

 

 

Kolon Kanseri Belirtileri

 

Kolon kanseri belirtileri kanserin tipine ve yerleşim yerine göre değişir. Bağırsak kanserlerinin çoğu, hastalığın erken evrelerinde asemptomatiktir.

 

Semptomlar ortaya çıktığında bu durum belli bir düzeye girmiş olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

 

Kolon kanseri semptomlarından bazıları şunlardır:

 

– İshal ve kabızlık dahil bağırsak hareketlerinin sıklığındaki değişiklikler

 

– Dışkı renginde ve boyutunda değişiklik

 

– Kan veya mukus ile karışık dışkı

 

– Karın ağrısı ve krampları

 

– Mide bulantısı ve kusma

 

– İdrar yapmayı bitirmemiş gibi bir hissin ortaya çıkması (hala idrar yapmak istiyor ama dışarı çıkamıyorsunuz)

 

– Olağandışı yorgunluk

 

– Belirgin bir sebep olmadan kilo kaybı

 

– İştah kaybı

 

İnce Bağırsak Kanseri Belirtileri

 

İnce bağırsak kanserinin bazı belirtileri şunlardır:

 

– Karın ağrısı veya krampları

 

– Belirgin bir sebep olmadan kilo kaybı

 

– Midede bir yumru belirir

 

– Mide bulantısı, kusma ve ishal

 

– Kanlı dışkı

 

– Anemi (kansızlık)

 

Kolon Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

 

Temel olarak kolon kanseri tedavisi kanserin tipine ve hastanın durumunun ciddiyetine göre değişir. Yukarıda belirtilen belirtilerden bazılarını yaşarsanız, hastanın kolon veya ince bağırsak kanseri olup olmadığını öğrenmek için derhal doktorunuza danışın.

 

– Doktor, hastanın semptomlarını, hastalık öyküsünü soracak ve hastanın aile tıbbi geçmişini takip edecektir.

 

– Endoskopi, ucunda kamera bulunan esnek bir tüpün anüs yoluyla sokularak sindirim sisteminin incelenmesi işlemidir. Esnek bir tüp kullanılmasına ek olarak, hastanın yutması gereken kameralı bir kapsül kullanılarak endoskopi yapılabilir.

 

– Mikroskop altında incelenmek üzere bağırsak dokusu örneği alınarak tıbbi bir prosedür olan biyopsi. Bu prosedür kanser hücrelerinin olup olmadığını görmeyi amaçlar.

 

– X-ışınları, CT taramaları ve kan testleri gibi kanserin ciddiyetini belirlemenin yanı sıra diğer organların işlevini ve tedavinin başarısını değerlendirmek için yapılan radyolojik incelemeler.

 

 

Bu arada tedavi seçimi kanserin tipine, evresine, tümörün doğasına, yaşına ve hastanın genel durumuna bağlı. Aşağıdaki tedaviler genellikle kolon kanserini tedavi etmek için kullanılır:

 

Kolon Kanseri Tedavisi

 

– Kolostomi, bağırsağın bir kısmını karın kesisinden çekerek ve ardından genellikle stoma olarak adlandırılan cilt üzerine dikerek dışkıyı kalın bağırsaktan yönlendirmek için cerrahi bir prosedür olan kolostomi.

 

– Kemoterapi, yani kan damarları yoluyla sokulan toksik ilaçlar kullanılarak kanserin farmakolojik tedavisi. Bu kemoterapi ilacının verilmesi kolon kanserinin evresine ve hastanın durumuna bağlıdır.

 

– Vücuttaki kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili radyasyon kullanan bir tedavi tekniği olan radyasyon tedavisi. Bu tedavi kolon kanserinin evresine ve hastanın durumuna göre verilir.

 

Diğer normal hücrelere müdahale etmemeleri için yalnızca kanser hücrelerini öldüren bir tedavi türü olan hedefe yönelik tedavi. Hedefe yönelik tedavi genellikle tedavinin başarı şansını artırmayı amaçlayan kemoterapi ile birlikte gerçekleştirilir.

 

İnce bağırsak kanserinin tedavisi

 

Kanser hücrelerini içeren anormal dokunun tamamını veya bir kısmını çıkarmak için yapılan bir cerrahi prosedür türü olan rezeksiyon.

 

– Kemoterapi, yani, ya hücreleri öldürerek ya da hücre bölünmesini durdurarak kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak için ilaçların kullanılması.

 

– Kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini önlemek için yüksek enerjili radyasyon ışınlarının veya diğer radyasyon türlerinin kullanıldığı bir tedavi tekniği olan radyasyon tedavisi.

 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bir tedavi türü olan immünoterapi, böylece kanser hücreleriyle savaşmada daha etkili olur. İmmünoterapi, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasını ve onları yok etmesini kolaylaştırır.

 

Kolon Kanseri Nasıl Önlenir?

 

Genel olarak, kolon kanseri riskini azaltmak için yapabileceğiniz birkaç yol vardır. İşte yapılabilecek kolon kanserini önlemenin bazı yolları.

 

– Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar gibi besin açısından zengin yiyecekler yiyin. Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar, kanseri önlemede önemli rol oynayan vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlar içerir.

 

– Sigarayı bırakmak. Sigarayı bırakmanın doğru ve en uygun yolu konusunda doktorunuza danışın.

 

– Düzenli egzersiz. Çoğu gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Aktif olarak egzersiz yapmıyorsanız, 10-15 dakika egzersiz yaparak başlayın ve kademeli olarak 30 dakikaya yükseltin.

 

– Sağlıklı kilonuzu koruyun. Sağlıklı bir kilodaysanız, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizi birleştirerek ideal kilonuzu korumaya çalışın.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.