Çocuklarda ve yetişkinlerde Coxsackie virüsü (belirtiler, bulaşma, tedavi)
Coxsackie, enterovirüs türüne, yani ribonükleik asidin (RNA) belirli bir kısmından oluşturulanlaraaittir.
Bu virüs ilk kez 1948’de keşfedildi.Amerika’nın Coxsackie (Coxsackie) şehrinde iki erkek çocuğun dışkı örneklerinden iki tip virüs izole edildi.
Coxsackie, enterovirüs türüne, yani ribonükleik asidin (RNA) belirli bir kısmından oluşturulanlaraaittir.
Coxsackie virüsünün kökeni ve türleri
Coxsackie virüsü dışkı ve ağız yolu ile bulaşır yani virüsün solunum organlarında ve dışkıdabulunması anlamına gelir.
Coxsackie enfeksiyonu için üç ana risk faktörü şunlardır:
Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı enfeksiyon; çoğunlukla bağışıklığı gelişmemiş çocukları ve zaten hasta olan veya bir çeşit enfeksiyona maruz kalan kişileri etkiler.
Çok sayıda insan arasında kalmak, yani anaokulu, okul, toplu taşıma, yüzme havuzu ve benzeri virüsün çok kolay yayılabileceği yerlerde bulunmak
Yetersiz hijyen nedeniyle enfeksiyon – düzensiz el yıkama, cildi yıkama ve dezenfekte etme araçlarının ve nesnelerin bulunmaması.
Enfekte kişilerde virüs salgılarda ve vücut sıvılarında bulunur ; tükürük bezlerinde, burun salgılarında, solunum salgılarında ve dışkıda.İki tür coxsackievirus vardır:
– Tip A , çoğunlukla ağızda ve boğazda, el veya ayak derisinde ağrılı yaralara neden olur ve örneğin başka yerlerde de ortaya çıkabilir. Göz kapakları. Bu tür en sık 10 yaşın altındaki çocukları etkiler.
– Vücut ısısının yükselmesine, halsizliğe, baş ağrılarına, mide ve akciğer ağrılarına neden olan B tipi. Bu belirtiler 48 saatten iki haftaya kadar sürebilir.
Her iki virüs türü de menenjite (meninks iltihabı), miyokardite (kalp kası iltihabı) ve perikardite (kalp dokusunun iltihabı) neden olabilir. Bu sık karşılaşılan bir durum olmasa da kesinlikle mümkündür ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Coxsackie virüsünün varlığının belirtileri
Coxsackie virüsü enfeksiyonu genellikle hafiftir ve minimal semptom ve şikayetler gösterir; bunlar arasında şunlar yer alır:
Deri döküntüsü – çoğunlukla yaz aylarında; el ayak ve Ağız Hastalığı; sık soğuk algınlığı – kışın; göz enfeksiyonları; ishal; ve boğaz ağrısı.
Ciltte ortaya çıkan döküntü kırmızı renktedir, yanık gibi görünür ve genellikle enfeksiyonun diğer semptomları ortadan kalktığında ortaya çıkar.
El, ayak ve ağız hastalığı olarak adlandırılan hastalık çoğunlukla 10 yaşın altındaki çocuklarda görülür ve ellerde, ayaklarda ve ağızda küçük kırmızı noktalar ve kabarcıklar ile karakterize edilir.
Bu semptomlara sıklıkla yüksek ateş ve boğaz ağrısı eşlik eder.
Solunum yollarındaki semptomlara gelince, tipik bir soğuk algınlığı gibi burun akıntısı ve boğaz ağrısıvardır ve ayrıca yüksek ateş ve öksürük de ortaya çıkabilir.
Esas olarak her iki gözü de etkileyen skleranın şişmesi, kızarması ve akut konjonktivit , göz ve yuvabölgesinde kendini gösterir. Bu semptom bir haftaya kadar sürer.
Plörodini, coxsackie virüsü ile enfekte kişilerde ortaya çıkabilen göğüs kaslarının iltihaplanmasıdır.
Karakteristik bir şikayet, özellikle derin nefes alma sırasında, nefes alma ve verme sırasında göğüste keskin bir ağrıdır. Şikayetler genellikle birkaç gün sürer.
Menenjite coxsackie virüsü tip B neden olur ve ilk belirtiler ateş, baş ağrısı, boyun kaslarında sertlik ve spazmdır. Bu, doktora gitmeyi ve yeterli tedaviyi gerektiren bir hastalıktır.
Miyokardit/Perikardit, kalp kası/kalp dokusunun iltihaplanmasını temsil eder. Bu hastalığın belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes almada zorluk ve nefes darlığı, bacaklarda şişlik, yorgunluk ve bitkinlik yer alır. Bu iltihaplanma türü çoğunlukla fiziksel olarak çok aktif olan gençleri etkiler.
Çeşitli komplikasyonlara ve hatta kalbe zarar verebileceği için tıbbi gözetim ve reçeteli tedavi zorunludur.
Coxsackie virüsünün tedavisi
Coxsackie virüsü çoğunlukla kendi kendine ortaya çıktığı ve aynı zamanda geçtiği için, eşlik eden semptomlar daha hafifse ve ortalamadan daha uzun sürmezse, özel bir teşhis koymaya veya tedavi önermeye gerek yoktur. Sonuç olarak spesifik bir antiviral tedavi yoktur.
Bununla birlikte, özellikle virüsün aktif olduğu dönemde düzeltilmiş bir genel yaşam tarzı şiddetle tavsiye edilir ve bu, özellikle bol miktarda dinlenme, bol sıvı tüketimi, sağlıklı ve hafif beslenme ve artan taze meyve ve sebze alımı anlamına gelir. tavsiye edilen.
Semptomların ağırlaşması durumunda ağrıyı anında gidermek için antiromatizmal ağrı kesiciler, öksürük şurupları, burun damlaları ve benzeri preparatlar kullanılabilir.
Coxsackie virüsü enfeksiyonunu önlemek için önleme ve tavsiyeler
O halde sadece görgü kuralları gereği değil, önlem amacıyla da öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu mendille veya elinizle kapatmak zorunludur, böylece solunum damlacıklarının yayılarak çevredeki insanlara bulaşması önlenir. .
Enfekte bir kişi tuvaleti başkalarıyla paylaşıyorsa, özellikle kişide ishal varsa, tuvaletin düzenli ve kapsamlı bir şekilde dezenfekte edilmesi tavsiye edilir.
Ayrıca, enfeksiyon kapmış bir kişinin tesiste kaldığı kesinse, klimaların ve havalandırma cihazlarının düzenli olarak temizlenmesi önerilir.
Enfekte kişilerin semptomlar geçene ve virüs vücuttan ayrılana kadar hastalık izni almaları tavsiye ediliyor.