Çocuklarda kabızlık
Çocuklarda kabızlık, nadir dışkı ile ortaya çıkabilen veya bağırsakların boşaltılmasında zorlanabilecek olan gastrointestinal sistemin ihlalidir.
Bağırsak temizliği rejimi çocuğun yaşına, beslenme yöntemine ve diğer faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değiştiğinden, zamanla kabızlığın belirlenmesi o kadar kolay değildir.
Düzenli kabızlık, bağırsaklardaki fonksiyonel bozuklukların, beslenme hatalarının, herhangi bir hastalığın belirtilerinden veya konjenital patolojinin bir sonucu olabilir.
Yaşamın ilk aylarında çocukları üzerinde emzirme veya iki kez bir gün -, dışkı sıklığı günde (her beslenme sonrası) 1 ila 7 kez, yapay beslenme arasında olabilir.
Tamamlayıcı gıdaların piyasaya sürülmesiyle dışkı daha kalın ve daha nadir hale gelir.
Kabızlık nedeni?
Dışkı değişiminin nedenleri, bağırsak hareketliliğinin sinir ve endokrin düzenlenmesi, önceki bağırsak enfeksiyonları, bir dizi kalıtsal ve endokrin hastalık (hipotiroidizm, kistik fibroz, Hirschsprung hastalığı, vb.)
Fonksiyonel bozuklukları olabilir.
Kabızlığa neden olan süt ile besleyici (beslenmeyle ilgili) faktörler emzirme, tamamlayıcı gıdaların yanlış tanıtılması, normal beslenme sırasında yetersiz miktarda diyet lifi ve sıvısı.
Kabızlık ayrıca fiziksel hareketsizlik, uzun süreli yatak istirahati ve ayrıca bazı ilaçlar (örneğin, kalsiyum, demir, sorbentler) neden olabilir.
Dışkıdaki gecikmenin nedeni, dışkılama dürtüsünün psikolojik olarak baskılanması olabilir (anal fissürler, stres).
Bebek emzirilirse kabızlık yapılabilir mi?
Bebek bağırsakları yaşamın ilk altı ayında (2-5) boşaltmazsa, bu süt eksikliğinin bir işareti olabilir.
Süt ihtiyacının artması (“büyüme ani yükselmesi”) sırasında geçen süreler önemli (normalinle karşılaştırıldığında) dışkı azalmasına neden olabilir.
Dışkılar küçük olduğu için, bağırsaklar onları zorlayamaz ve kalın bağırsağa uzun süre maruz kalmak, daha yoğun ve daha sert hale geldikleri artan dehidrasyona neden olur ve bir çocuğun kendini serbest bırakması zor olabilir.
Süt miktarındaki artışla birlikte, tabureler genellikle normalleşir.
Normalde, 6 aydan büyük bir çocukta bir sandalyenin haftada en az 5-6 kez olması gerekir.
Sadece bir sandalyenin varlığına değil, aynı zamanda bebeğin genel durumuna da odaklanmak önemlidir: eğer hiçbir şey onu rahatsız etmezse normaldir.
Kilo vermek sandalyenin iyileşeceği anlamına gelir.
Kabızlık bir hastalık belirtisi olabilir mi?
Herhangi bir hastalığın varlığında kabızlık hemen hemen her zaman semptomlardan yalnızca biridir ve en belirgin olanı değildir.
Kabızlık, kalın bağırsak diskinezindeki primer semptom olabilir (bozulmuş motor fonksiyonu): hipertonik – bağırsakta kas tonusu arttığında, boşalma zorluğuna veya hipotonik hale geldiğinde – tonu azaldığında dışkı biriktiği zaman, bir çocuğun onlardan kurtulması zordur.
Gastrointestinal sistemin fonksiyonel bozuklukları dışkı yapısına göre tespit edilir ve ayrıca bağırsak fonksiyonlarının ek çalışmalarıyla diyet, fizyoterapi ile düzeltilir.
Nadir bir vaka olan Hirschsprung hastalığı, kolonun gelişmesinde barsakların bir bölümünün sinirlerden yoksun olduğu ve kasılmaya katılamadığı konjenital bir hastalıktır.
Tedavi genellikle cerrahidir: gelişimsel bir kusur cerrahi ile düzeltilir.tamamlayıcı yiyecekler.
Bağırsak kistik fibroz şekli (gastrointestinal sistem fonksiyonlarının bozulduğu bir genetik endokrin hastalığı) genellikle doğumdan hemen sonra tespit edilir.
Bazı gastrit formları, peptik ülser, solucan enfeksiyonu , kabızlığa da neden olabilir.
dysbiosis belirtisi olabilir mi?
Dysbacteriosis , temel olarak kabızlıkla değil, sık sık dışkı ile gaz oluşumunda bir artış ile karakterize edilir.
Bununla birlikte, aynı zamanda dysbiosis ve kabızlık ile birlikte bazı hastalıklara eşlik edebilir.
Bir karışımdan sonra kabızlık oluşabilir mi? Yapay beslenme genellikle kabızlığın nedenidir – bu, çocuğun karışıma verdiği bireysel reaksiyon olabilir
Kural olarak, sindirim müdahale olmadan yavaş yavaş normalleşir, bazı durumlarda farklı karışımların seçiminde yardımcı olabilir.
Karışımı değiştirmek yardımcı olmazsa – kabızlığın ciddiyetine bağlı olarak, doktor, karışımın daha sıvı seyreltilmiş bir lavmanı kullanmanızı önerebilir.
Genellikle, tamamlayıcı gıdaların piyasaya sürülmesinden sonra dışkı normalleşir.
neden olabilir mi?
Evet, bir çocuk çok az sıvı tüketirse, kabızlığa da neden olabilir, ancak bu yalnızca suni beslenmeye ilişkin çocuklar için geçerlidir; emzirmek “talep üzerine” olduğunda, dozaj gerekli değildir.
Bir yıl sonra, sıvı eksikliği dışkı hastalıklarının nedenlerinden biri haline gelebilir: çok fazla aktivite, fiziksel aktivite dehidrasyona neden olur, dışkı zorlaşır, çocuğun onlardan kurtulması daha zordur.
tamamlayıcı gıdalarla ilişkili midir?
Tamamlayıcı gıdaların girişinin özellikleri sindirimi ve tabureyi etkiler.
Kabızlık, proteinli gıdaların erken alımına neden olabilir: süt ürünleri, et, tavuk.
Bebek anne sütünü yerse , tamamlayıcı gıdaların piyasaya sürülmesinin başlangıcında, belki de çok isteyerek yemeyecektir – bu sırada dışkı da daha az olabilir ve önemli miktarda tamamlayıcı gıdalarla dışkı restore edilir.
Çocuk süt ürünleri sunmak için 8-9 ay arasında tahıl ve haşlanmış sebzelerle tamamlayıcı yiyecekler başlatmak daha iyidir.
Tamamlayıcı yiyecekleri yerleştirirken çocuğun bireysel özelliklerini göz önünde bulundurmak önemlidir.
Kabızlık yeni yemeğin algılanmasıyla ilişkiliyse, diyeti değiştirmek ve içine yeni yiyecekler getirme hızı dışkıyı düzenlemeye yardımcı olacaktır.
tekrarlarsa ne olur?
Sebeplerini anlamak önemlidir.
Gerekirse muayene atanacak çocuk doktoruna başvurmanız gerekir, gerekirse bir gastroenteroloğa başvurun. Çocuk 1.5-2 yaşına ulaştıktan sonra, psikolojik nedenlerden dolayı kabızlık meydana gelebilir:
çocuk rahatsız edici bir bağırsak hareketi geçirmişse, sert tabureler ağrıya neden olur – tuvalete gitme korkusu olabilir.
Bir kısır döngü oluşuyor.
Diyetteki temel hatalar kabızlığa neden olur, bir çocuk ne kadar çok acı çekerse, daha kalın ve sert dışkı olur ve rahatsız edici duyumlar neden olur.
Her şeyden önce, kabızlık ile beslenme kurmak, dışkıyı yumuşatmak ve uygun ürünler seçmek gerekir.
Çocuk normal bağırsak hareketi deneyimini alır almaz ve ebeveynlerin sakin ve anlayışlı olduğundan emin olur, her şey geçer.
Çocuğun bireysel özelliklerini göz önünde bulundurmak önemlidir:
Nevrotik kişiliği olan çocuklar kabızlığa daha yatkındır.
Bazen bu gibi durumlarda, doktor tavsiyesi üzerine, homeopatik ilaçlar kullanılır.
Herhangi bir müshil ilacı, doktora danışmadan kullanamazsınız.