Çocuklarda ve bebeklerde döküntü ve akne – nedenleri ve tedavisi
Çocuklarda ve bebeklerde döküntü ve akne, yaygın görülen cilt sorunlarıdır ve birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.

Bebeklerde pişik normaldir çünkü ciltleri henüz çok hassastır. Doğumdan sonraki aylarda çocukluk çağı cilt patolojilerine ve iltihaplarına yatkınlık görülür.
Döküntüler çoğunlukla zararsız ve geçicidir. Ancak bazı durumlarda döküntü tedavi gerektirebilir, hatta daha ciddi bir hastalığın habercisi bile olabilir. Döküntü, ciltte 2-10 milimetre boyutlarında çok sayıda, düzensiz, kırmızımsı lekeler şeklinde ortaya çıkar. Çoğunlukla sarımsı beyaz sivilcelerle birlikte görülürler.
Çocuklarda ve bebeklerde döküntü
Bebek pişiklerine ilişkin bu rehber, pişiğin nedenine dair daha fazla bilgi edinmenizi sağlayabilir; ancak bunu bebeğinizin rahatsızlığını teşhis etmek için kullanmayın. Listelenen nedenlerin her biri için önerilen bağlantılardan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Bu rahatsızlıklardan bazıları bebek aknesi ve saçkırandır. Bebeklerde sivilceler doğumdan sonraki ilk 2 hafta içerisinde yüzde (yanaklarda, alında, çenede ve bazen boyunda) sivilce şeklinde ortaya çıkabilir.
Kepek, saç derisindeki sebumun (yağ bezlerinin salgıladığı yağ) fazlalığı nedeniyle oluşur ve bebeklerin başında kepek şeklinde bulunur.
Bebeklerde yüz pişiği genellikle şu sebeplerden kaynaklanır:
1. Milya
Yenidoğanların yarısında yüzlerinde milia adı verilen küçük beyaz noktalar (çıkıntılar) oluşur. Genellikle gruplar halinde ortaya çıkarlar ve yüz derisinin geniş bir bölümünü etkileyebilirler.
Bunlar sadece tıkalı gözeneklerdir ve genellikle yaşamın ilk dört haftası içinde kendiliğinden geçerler. Şişlik ve buna eşlik eden iltihap nadiren görülür. Ağrılı değildir ve sonuç olarak iz bırakmazlar.
2. Cilt Döküntüsü
Cilt döküntüsü diğer adı ile eritema toksikum neonatorum, yenidoğanlarda görülen cilt döküntülerinin yaygın bir nedenidir.
Önceki vakada olduğu gibi yenidoğanların yarısından fazlasında eritema toksikum adı verilen döküntü görülür. Bu tip döküntüler ciddi değildir ve çocuğa herhangi bir zarar vermez; tedavi edilmezse geçer. Genellikle çocuğun doğumundan 2-3 gün sonra ortaya çıkar ve birkaç gün sonra kaybolur.
Çok yaygın olmasına rağmen bu kızarıklığın nedeni henüz belirlenememiştir.
Burada önemli olan nokta, döküntünün çocuğun çevreye, daha doğrusu olumsuz çevresel etkenlere uyum sağlaması sonucu ortaya çıktığıdır. Çıkan sivilceleri asla sıkmaya çalışmayın, çünkü bu enfeksiyona yol açabilir.
3. Bebek aknesi
Bazen doğumdan yaklaşık bir ay sonra bebeğin yüzünde, burnunda ve alnında sivilceler çıkabilir.
Yenidoğan aknesinin aksine (ki bu yaygındır ve her iki cinsiyette de eşit oranda görülür), bebek aknesi nadirdir ve erkek çocuklarda daha sık görülür. Bebeklik aknesi olarak da adlandırılan bu durum, çocuklarda 4 ila 16 ay arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Kırmızı ve iltihaplı sivilceler ortaya çıkar.
Bebeğinize yardımcı olmak için yüzünü su ve yumuşak sabunla temizleyin ve tırnaklarını düzenli olarak kesin.
4. Çocukluklarda egzama
Çocukluk çağı egzaması veya atopik dermatit, kırmızı, kuru, çatlamış ve kaşıntılı cilde neden olan uzun süreli bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla çocukları etkiler ve yetişkinliğe kadar devam edebilir. Genellikle diz ve dirsek kıvrımlarında görülür ve daha şiddetli vakalarda daha geniş alanları etkileyebilir. Cilt bakımında uygun hijyen önemlidir ve sert, kurutucu sabunlar ve köpüklü banyolar kullanılmamalıdır.
5. Pişik
Pişik çoğu bebekte görülür. Çeşitli sebeplere bağlı olabilen, bebek bezi bölgesinde oluşan iltihaplı bir cilt değişikliğidir.
Genellikle idrar veya dışkıya uzun süre maruz kalma sonucu oluşur, ancak bazen mantar enfeksiyonunun sonucu da olabilir. Dışkıdaki bakterilerin etkisiyle idrarda üretilen amonyak tahrişe neden olmaz, ancak alkali bir bileşik olarak bez bölgesindeki cildin pH’ını yükseltir – bu da dışkıdaki enzimlerin aktive olmasına yol açar ve cilt tahrişini artırır.
Bebeklerde pişik genellikle 7-10 aylıkken ortaya çıkar. Başlangıçta kalça bölgesinin çıkıntılı kısımlarında, genital bölgede ve alt karın bölgesinde (kasıklar çoğunlukla korunur) değişen yoğunlukta kızarıklıklar görülür. Cilt iltihabı uzun sürerse, kabarcıklar, yaralar ve daha sonra ciltte soyulma ve kuruluk meydana gelebilir. Pişik sorununu azaltmak için çocuğunuzun cildini kuru ve temiz tutun ve bezini daha sık değiştirin.
6. Saçkıran
Bu yaygın mantar enfeksiyonu, bebeklerde ve çocuklarda vücudun hemen hemen her yerinde (çoğunlukla kafa derisinde, bebeğin bacaklarında ve kasıklarda) görülen halka şeklinde kırmızı döküntülere neden olabilir. Çok bulaşıcıdır ve cilt temasıyla kolayca yayılır. Çoğunlukla asemptomatik bir enfeksiyondur ve döküntü herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Reçetesiz alabileceğiniz merhemler ve kremlerle kolaylıkla tedavi edilebilir.
7. İmpetigo
İmpetigo, cildin yüzeysel katmanlarında oluşan, yaralara ve kabarcıklara neden olan oldukça bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyondur. Oluşan yaralar patlar ve kabuklanır. İmpetigo genellikle 3 hafta içinde iyileşir ve antibiyotikler hastalığın süresini kısaltıp başkalarına yayılmasını önleyebilir (antibiyotik olmazsa hastalık süresi boyunca bulaşıcıdır). Bu enfeksiyon genellikle ciddi değildir, ancak bebeğinize tedavi amaçlı ilaç yazması için bir doktora gidebilirsiniz.
8. Ürtiker (kronik kurdeşen)
Ürtiker, bir alerjinin (örneğin gıdaya karşı) histamin salınımına neden olması sonucu oluşan döküntüdür. Aslında deride ürtiker lezyonlarının oluşumuyla karakterize, anjiyoödem (deri ve mukoza zarlarında ani şişlik oluşması) gelişimiyle birlikte olabilen heterojen bir hastalık grubudur. Bebeğiniz emzirirken kurdeşen çıkarıyorsa, bunun olası nedeni besinler olabilir. Döküntüye en çok neden olan besinler yumurta ve süttür, ancak başka birçok besin de döküntüye neden olabilir. Kurdeşen genellikle kısa süreli bir döküntüdür ve antihistaminiklerle kontrol altına alınabilir .
9. Parvovirüs (beşinci hastalık)
Parvovirüs, çocuklarda ve bebeklerde çok yaygın görülen hafif bir viral hastalıktır. Çoğu çocukta parvovirüs enfeksiyonu hafiftir. Virüs, her iki yanakta parlak kırmızı döküntülere ve ateşe neden oluyor. Belirtisi yüzde lekeli döküntü ve kollarda, bacaklarda veya gövdede daha belirgin olan simetrik döküntüdür; Genellikle avuç içlerini ve ayak tabanlarını etkiler. Hastalık genellikle birkaç gün içinde düzelir, ancak hamilelerde ve bazı yetişkinlerde komplikasyonlara neden olabilir.
10. Uyuz (kaşıntı, uyuz)
Uyuz, bebekleri ve yetişkinleri etkileyebilen yaygın bir cilt enfeksiyonudur. Küçük akarların neden olduğu bir hastalıktır ve sıklıkla aile üyeleri arasında yayılır.
Ciltte hoş olmayan kaşıntılar ve kızarıklıklar görülür. Bebeklerde ayak tabanları, koltuk altları ve genital bölge dahil olmak üzere vücudun her yerinde küçük lekeler karakteristiktir. Tedavi tüm aile bireylerini kapsar. Enfekte bir kişinin giysileri, yatak takımları veya havluları kullanılarak, doğrudan ve uzun süreli fiziksel temas yoluyla kişiden kişiye kolayca bulaşır.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.