Cinsel ilişkiden sonra kanama normal midir?

Cinsel ilişkiden sonra kanama normal midir? Postkoliyal kanama, cinsel ilişkiden sonra genital kanamaya işaret eder.

Cinsel ilişkiden sonra kanama normal midir?

Tıp topluluğu tipik olarak vajinadan kanamayı tanımlamak için bu terimi kullanır, çok çeşitli faktörlerden kaynaklanan oldukça yaygın bir durumdur.

İlişki sonrası kanama:

— Bir kadının menstruasyon yapmasına bağlı olarak kanamanın kaynağı farklıdır.

— Cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama menstrüasyonla ilişkili ise postkolital kanama sayılmaz.

— Cinsel ilişkiye giren herkes, postkolital kanama yaşayabilir

İlişki sonrası kanama: SEBEPLER NELER?

İlişki sonrası kanamanın yaygın nedenleri şunlardır;

Cinsel ilişkiden sonra kanama

— İlişkinin sürtünmesi ve aşınması, hassas genital dokularda kolayca küçük gözyaşlara ve kesiklere neden olabilir.

— Doğum da vajinal dokuların gerilmesine ve yırtılmasına neden olabilir, bazen onları yaralanmalara karşı daha savunmasız hale getirir.

— Cinsel ilişkinin ilk ortaya çıkışında, kızlık zarı denilen küçük bir vajinal deri flebi sıklıkla gerilir ve kırılır. Bu nedenlerden kaynaklanan küçük kanamalar 1 ila 2 gün sürebilir.

Vajinal kuruluk

Kuruluk postkolit kanamanın en sık nedenleri arasındadır. Cilt kurudukça hasara karşı çok hassas hale gelir. Vajinadaki gibi mukus üreten dokular özellikle savunmasızdır.

Vajinal kuruluk yaygın nedenleri şunlardır:

— Menopoz Genitoüriner Sendromu (GSM): Vajinal atrofi olarak adlandırılan GSM, vajinal dokunun azalmış yağlanmasını, kalınlığını ve esnekliğini ifade eder.

— Yumurtalık zedelenmesi veya çıkarılması: Yumurtalıklara ya da çıkarılmasına neden olan koşullara zarar veren şiddetli kazalar, vücudun en büyük östrojen kaynağını tahrip eder .

— Doğum ve emzirme: Hamilelik sırasında östrojen seviyeleri çok yüksektir. Bununla birlikte, doğumdan hemen sonra düşerler, çünkü östrojen anne sütünün üretimini engelleyebilir.

— Östrojenle etkileşime giren veya vücudu kurutan ilaçlar: Vajinal kuruluk, anti-östrojen ilaçları, soğuk algınlığı veya grip ilaçları, steroidler, sakinleştiriciler, çeşitli antidepresanlar ve kalsiyum veya beta kanal blokerlerinin alınmasından kaynaklanabilir.

— Kimyasal maddeler ve diğer tahriş ediciler: Sıcak küvetler, havuzlar, çamaşır deterjanları, kokulu yağlar ve prezervatif gibi ürünlerdeki alerjenler ve kimyasallar, tümünün kurumasına neden olabilir.

— Douching : Douching vajinal dokuları tahriş edebilir ve kurutabilir.

— Uyarılma öncesi ilişki kurma: Cinsel uyarılma sırasında vajinal dokular, cinsel ilişkide salgılamayı ve sürtünmeyi bozan doğal kayganlaştırıcıları salgılar.

Enfeksiyonlar

Herhangi bir enfeksiyon türü, vajinal dokuların iltihaplanmasına neden olabilir ve bu da onları hasara karşı daha savunmasız hale getirir. Bunlar genellikle maya enfeksiyonları, pelvik inflamatuar hastalık, servisit, vajinit ve klamidya ve gonore gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları içerir.

Servikal veya endometriyal polipler veya miyomlar

Polipler ve fibroidler küçük olmayan kansersiz büyümelerdir. Sıklıkla rahim boynu veya rahmin iç kısmında, özellikle de menstruasyon yapanlarda büyürler ve ağrıya ve kanamaya neden olabilirler.

Servikal ektropion

Servikal kanalın iç kısmından gelen glandüler hücreler, serviksin dış tarafında anormal şekilde büyüyebilir. Bu durum genellikle tedavi olmaksızın temizlenir, ancak lekelenmeye ve vajinal kanamaya neden olabilir.

Endometriozis

Endometriozis, uterusun dışında büyümesi için uterusu tutan dokular olan endometrial dokulara neden olur. Bu genellikle pelvik bölgede ve alt karın bölgesinde inflamasyona neden olabilir.

Servikal displazi

Servikal displazi, anormal, prekanseröz hücreler vajina ve uterusu ayıran açıklık olan servikal kanalın kaplamasında büyüdüğünde ortaya çıkar. Bu büyüme, özellikle cinsel ilişki sırasında çevreleyen dokuları tahriş edebilir ve sonuçta hasara yol açabilir.

Anatomik anormallikler

Bazı insanlar ağrılı sürtünme ve yırtılma olasılığını artırabilecek şekilde farklı şekillerde üreme organlarına sahiptir.

Kanama bozuklukları

Anormal kanamaya veya pıhtılaşmaya neden olan hastalıklar, postpartum kanama riskini artırabilir. Kan inceltici ilaçlar da bu etkiye sahip olabilir.

Kanserler

Üreme sistemi veya ürogenital sistemi etkileyen kanserler , vajinal dokuları ve hormon seviyelerini değiştirerek hasarlara karşı daha savunmasız hale getirebilirler. Postkoliyal kanama, hem servikal hem de uterus kanserlerinin ortak bir semptomu olarak kabul edilir.

Risk faktörleri

Postkolit kanama için yaygın risk faktörleri şunlardır:

vajinal kuruluk

— agresif ilişki

— immünosupresan ilaçlar

— bağışıklık koşulları

— vajinal kuruluk veya inflamasyon aile öyküsü

— servikal veya rahim kanseri geçmişi

perimenopozal, menopozal veya postmenopozal olmak

— prezervatif kullanmadan cinsel ilişki

— ilişki ve yakınlık etrafında kaygı veya isteksizlik

— cinsel deneyim eksikliği

— Tahriş edici kimyasallara veya alerjenlere maruz kalma

— vajinal veya uterus enfeksiyonları

— douching

— diyabet

yüksek tansiyon

Ne zaman doktora görünmeliyim

Postkoliyal kanama her seferinde şiddetli, sık görülür veya cinsel ilişkiden sonra birkaç saatten fazla devam eder. Ayrıca, postcoital kanamaya ek semptomlar eşlik ediyorsa, bir doktorla konuşun:

vajinal yanma veya kaşıntı

— anormal akıntı

— yoğun karın ağrısı

— mide bulantısı, kusma veya iştahsızlık

— idrar yaparken veya ilişki sırasında yanma

— alt sırt ağrısı

— açıklanamayan yorgunluk ve zayıflık

— baş ağrısı veya baş dönmesi

— anormal derecede soluk cilt

— mesane veya bağırsak semptomları

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.