Cilt benleri ve melanom
Cilt benleri ve melanom, ciltte ortaya çıkan ve melanositlerden gelişen pigmentli bir noktadır.
Cilt benleri ve melanom yaşam boyunca ortaya çıkarlar ve ergenlik döneminde zirveye ulaşırlar. Vücuttaki sayıları kalıtıma, güneşe maruz kalmaya, ilaç almaya (kortikosteroidler), hamileliğe ve diğer faktörlere bağlıdır.
Cilt benleri genellikle zararsızdır ancak onlara karşı dikkatli olmalısınız.
Nevüslerdeki herhangi bir değişiklik tehlikeli olabilir (yaralanmalar, yanıklar), özellikle de kanıyorsa ve iltihaplanıyorsa, hızlı ve acı verici bir şekilde büyüyorsa. Nevusta böyle bir değişiklik doktora ziyareti gerektirir.
Melanom cilt kanserinin en tehlikeli şeklidir. Melanosit pigmenti açısından zengin hücrelerden oluşur. Oluşumunda güneş ışınlarına ani ve tekrarlı maruz kalmanın etkisi büyüktür.
Ancak genetik yatkınlık, çok sayıda doğum lekesinin varlığı, cilt rengi ve türü, yaşam boyu güneş yanıklarının sayısı gibi diğer faktörler de göz ardı edilmemelidir.
Derinin yanı sıra çok nadir de olsa solunum yolu, sindirim sistemi, vajina, idrar yolu, ağız, beyin ve göz içi gibi vücudun başka yerlerinde de ortaya çıkabilir.
Önleme
Güneşe ve onun zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına (sabah 11’den akşam 4’e kadar) aşırı maruz kalmanın cilt kanserinin ana nedenlerinden biri olduğu yıllardır bilinmektedir.
UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarına küresel ısınma, ozon deliklerinin oluşması ve artan güneş radyasyonu da katkıda bulunur.
Cilt benlerinin sayısı çok olan kişilerin güneşe maruz kaldıklarında özellikle dikkatli olmaları gerekir.
Onlar için güneşlenmemek ve yüksek koruma faktörlü kremler kullanmak, zorunlu tişört, kasket, şapka ve güneş gözlüğü takmak en iyisidir..
Çocuklara güneşe çıkmadan önce mutlaka yüksek koruma faktörlü kremler sürülmelidir.
Güneş çarpmasından korunmak için bere ve şapka, tüm vücudu korumak için ise pamuklu gömlekler zorunludur.
Cilt benleri ve melanom belirtileri
Melanom çoğunlukla sağlam ciltte (vakaların yaklaşık %70’i) veya benlerin zaten mevcut olduğu yerlerde ortaya çıkar.
Melanom tipik olarak siyah veya koyu kahverengi renkte, düzensiz asimetrik kenarlara sahip, çapı 6 mm’den büyük olan pigmentli bir deri lezyonuna benzer.
İki tür melanom büyümesinin olduğunu bilmek önemlidir: radyal olarak büyüyen melanomlar (yatay olarak, yüzeye yayılma) ve dikey olarak büyüyen melanomlar (derinlik ve yüksekliğe göre).
Cilt benleri ve melanom tedavi
Melanom erken tespit edildiğinde tedavi genellikle daha basit ve daha etkilidir.
Ciltteki benlerin veya diğer lekelerin boyutunda, şeklinde veya renginde bir değişiklik fark ederseniz, vakit kaybetmeden doktora başvurduğunuzdan emin olun.
Önemli not:
Ailesinde cilt melanomu veya displastik nevüs kümeleri öyküsü olan kişiler, düzenli cilt muayenesi için yılda en az bir kez dermatoloğa başvurmalıdır.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.