Boğazdaki balgamı çıkarmak için 12 ev ilaçı

Boğazdaki balgamı kolayca dışarı atmak için, boğazdaki tahrişi ve iltihabı azaltmaya çalışmalı, aynı zamanda salgıları nemlendirmeli, böylece öksürürken dışarı atılmasını kolaylaştırmalı ve boğaz duvarlarına yapışmasını önlemelisiniz..

29.06.2024
Boğazdaki balgamı çıkarmak için 12 ev ilaçı

Boğazda mukus veya balgam birikmesi genellikle grip, soğuk algınlığı veya alerjiniz olduğunda meydana gelir; çünkü bu durumlarda boğazın iltihaplanması ve tahriş olması yaygındır ve bu bölgede mukus birikmesine neden olur.

Boğazdaki balgam kanla birlikte geliyorsa veya pembe bir renge sahipse, bir pratisyen hekime veya göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalısınız; çünkü bu, akciğerlerde bir enfeksiyon veya değişiklik olduğunu gösterebilir ve uygun tedaviye başlamak için klinik bir değerlendirme gerektirir. 

Balgamı çıkarmak için 12 ev ilaçları

Balgamın atılmasına izin veren bazı ev ilaçları şunlardır: 

Su ve tuzla gargara yapın

Gargara yapmak çok kolaydır ve boğaz tahrişini hafifletmeye yardımcı olur çünkü tuz, boğazın duvarlarına daha fazla su çekilmesine yardımcı olur, nemlendirmenin yanı sıra boğaz mukozasında daha fazla tahrişe neden olabilecek toza karşı da koruma sağlayan bir bariyer oluşturur. 

Bu gargaraları gerçekleştirmek için şunları yapmalısınız:

  • 1 yemek kaşığı tuzu yarım bardak ılık suya karıştırın;
  • Tuz tamamen eriyene kadar suyu iyice karıştırın;
  • Karışımı ağzınıza koyun ve başınızı geriye doğru eğin;
  • En az 30 saniye boyunca suyla gargara yapın;
  • Suyun tamamı bitene kadar gargarayı tekrarlayın.

Bu teknik hızlı bir rahatlama sağlar ve bu nedenle rahatsızlık olduğunda günde 3 ila 4 kez kullanılabilir. 

Burnunuzu yıkayın

Salinle nazal yıkama yapmak, salgıları sulandırmak ve eliminasyonunu teşvik etmek için iyi bir seçenektir. Bunun için burun irrigatörü veya iğnesiz bir şırınga kullanılabilir. Şırınga veya burun irrigatörü salinle doldurulmalı ve daha sonra baş bir kenara bırakılmalı ve şırınga veya irrigatör burun deliğinin girişine yerleştirilmeli ve salin diğer burun deliğinden dışarı akacak şekilde uygulanmalıdır.

Biriken salgı miktarına göre her burun deliğinde 3 ila 4 kez burun yıkama yapılabilir. Burun yıkamanın nasıl yapılacağını daha iyi görün.

Okaliptüs esansiyel yağını göğsünüze koyun

Okaliptüs esansiyel yağı, boğazda ve akciğerlerde sıkışan mukusun serbest bırakılmasının doğal bir yoludur, çünkü solunum yollarını açar ve boğazdaki tahrişi hafifletir, salgıların birikmesinden kaynaklanan rahatsızlığı iyileştirir.

Esansiyel yağı kullanmak için 1 ila 2 damla okaliptüs bitkisini bir çay kaşığı hindistancevizi yağı veya başka bir bitkisel yağla karıştırın, ardından karışımı göğsünüze sürün. Bu teknik başlangıçta hafif bir öksürük hissine neden olabilir ancak zamanla boğazdaki tahriş ve iltihabı azaltır ve hafifletir.

Çoğu durumda, başka bir bitkisel yağda seyreltilmiş okaliptüs esansiyel yağının kullanılması ciltte tahrişe neden olmaz, ancak bölgede kızarıklık veya kaşıntı görülürse, cildin suyla yıkanması ve esansiyel yağın kullanılmasından kaçınılması tavsiye edilir. Okaliptüsün özellikleri hakkında bilgi edinin.

Bakım:  12 yaşın altındaki çocuklarda, hamilelik veya emzirme döneminde veya safra kesesi veya karaciğer sorunları olan kişilerde bu ilaçtan kaçınılmalıdır.

Su teresi ile bal şurubu

Balgam söktürmeyi kolaylaştıracak ve balgamı ortadan kaldırmaya yardımcı olacak mükemmel bir ev ilacı, aşağıdaki şekilde hazırlanması gereken ev yapımı bal, su teresi ve propolis şurubudur:

İçindekiler

  • 250 ml saf su teresi suyu;
  • 1 bardak ballı çay;
  • 20 damla propolis özü.

Hazırlık modu

Blenderda 250 ml su teresi suyu hazırlayın, ardından 1 bardak bal ekleyin ve karışım şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Karışımı soğumaya bırakın ve 5 damla propolis ekleyin. Balgam kaldığı sürece bu ilaçtan günde 3 defa 1 yemek kaşığı alınması tavsiye edilir.

Dikkat: Bu şurup 2 yaşın altındaki çocuklar, fruktoz intoleransı olan kişiler, hamile kadınlar ve arılara veya propolise alerjisi olan kişiler için endike değildir.

Emziren kadınlar ve varfarin, lityum, klorzoksazon gibi ilaçları kullanan kişiler bu şurubu sadece doktor tavsiyesi altında kullanmalıdır. Diyabet veya irritabl bağırsak sendromu olan kişiler bu çayı ölçülü olarak tüketmelidir.

Sığırkuyruğu ve anason şurubu

Suğırkuyruğu şurubu, balgam söktürmeyi kolaylaştırmanın yanı sıra, öksürük ve boğaz iltihabının azaltılmasına da yardımcı olur, hava yollarının yağlanmasına ve tahrişinin azaltılmasına yardımcı olur.

Hazırlanmak için şunları yapmalısınız:

İçindekiler

  • 4 çay kaşığı sığırkuyruğu özü;
  • 4 çay kaşığı hatmi kökü ekstresi;
  • 1 yemek kaşığı anason özü;
  • 1 yemek kaşığı kekik özütü;
  • 4 çay kaşığı muz özü;
  • 2 çay kaşığı meyan kökü ekstresi;
  • 100 ml bal.

Kullanılacak özler çevrimiçi mağazalardan veya doğal ürün mağazalarından satın alınabilir. 

Hazırlık modu

Kapaklı bir cam şişeyi sterilize edin, tüm özleri ve balı ekleyin, steril bir kaşıkla iyice karıştırın.

Bu şuruptan günde 3 defa 1 yemek kaşığı içilmesi tavsiye edilir ve hazırlandıktan sonra 4 aya kadar tüketilmesi tavsiye edilir. 

Ballı limonlu çay için

Limonun mukus moleküllerini parçalama özelliği vardır, bu da onu daha sıvı hale getirir ve atılmasını kolaylaştırır; bal ise boğazda koruyucu bir tabaka oluşturmaya yardımcı olarak mukozal tahrişi azaltır. Bu sayede bu çay, boğaza bir şeyin takıldığı hissini gidermenin mükemmel bir yoludur. 

Bu ev ilacını almak için 2 yemek kaşığı limon suyunu 1 bardak kaynar suyla karıştırın, ardından 1 yemek kaşığı bal ekleyin, karıştırın ve ılıkken içirin.

Uyarı:  Bal içerdiğinden 2 yaş altı çocuklar ve fruktoz intoleransı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Diyabet veya irritabl bağırsak sendromu olan kişiler bu çayı ölçülü olarak tüketmelidir.

Ballı hatmi çiçeği şurubu

Bu şurup balgam söktürmeyi kolaylaştırır ve diüretik etkiye sahiptir, ayrıca solunum yolunun yağlanmasına ve tahrişinin azaltılmasına yardımcı olur.

Hazırlamak için ihtiyacınız olan:

İçindekiler

  • 600 ml kaynar su;
  • 3,5 çay kaşığı hatmi çiçeği;
  • 450 m bal.

Hazırlık modu

Kaynar su ve hatmi çiçeklerini kullanarak bir çay hazırlayarak başlayın. Bunu yapmak için çiçekleri bir çaydanlığa koyun ve kaynar su ekleyin. Üzerini kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın. Bu sürenin sonunda karışımı süzün ve 450 ml balı ekleyip kaynamaya bırakın. Karışımı yaklaşık 10 ila 15 dakika ateşte bırakın ve bu sürenin sonunda çıkarın ve soğumaya bırakın.

Sunulan semptomlara göre bu şuruptan günde 3 kez 1 çorba kaşığı alınması tavsiye edilir.

Sıcak su ile buğulama

Nebulizasyonlar boğaz mukozasını nemlendirmek için mükemmeldir, aynı zamanda boğazda sıkışan salgıları inceltmek ve bunların ortadan kaldırılmasını kolaylaştırmak için de mükemmeldir. 

Bunu yapmak için tavsiye edilir:

  • Bir kovaya 1 ila 2 litre kaynar su koyun;
  • Kovayı da örtecek şekilde başınızın üzerine bir havlu koyun;
  • Kovadan çıkan buharı içinize çekin.

Ancak bu işlem, yüze yerleştirilen bir maske aracılığıyla buharın salınıp aspire edildiği bir nebülizatörle de yapılabilir.

Tahrişi gidermek ve varsa öksürüğü azaltmak için suya birkaç damla okaliptüs esansiyel yağı karıştırılabilir. Solunum problemlerini tedavi etmek için yapılabilecek 4 tip nebülizasyonhakkında bilgi edinin.  

2 litre su için

Daha basit bir uç olmasına rağmen, hapsolmuş salgıları nemlendirerek öksürmenin neden olduğu refleks yoluyla dışarı atılmasını sağladığı için boğazda biriken balgamı gidermede en etkili yöntemlerden biridir. İlla su olması şart değil, önemli olan sıvıların bu şekilde tüketilmesidir, ayrıca çay veya hindistan cevizi suyu da içebilirsiniz. 

Balgam söktürücü ilaçlar alın

Balgam söktürücü ilaçlar, doğrudan solunum yoluna etki ederek, birikmiş salgıların seyreltilmesini ve bu şekilde bunların ortadan kaldırılmasını teşvik edebilir. Genel olarak balgam söktürücüler eczanelerden şurup şeklinde satın alınabileceği gibi tablet şeklinde de bazı seçenekler bulmak mümkündür. 

Balgam söktürücünün doktor tarafından reçete edilmesi önemlidir, çünkü bu şekilde her duruma göre en iyi şurup belirtilir. Balgam söktürücü şuruplar için bazı seçeneklere bakın.

Su buharıyla sis yapın

Su buharı ile nebülizasyon, solunum yolunu nemlendirmek için iyi bir seçenektir çünkü boğazdaki balgamı sulandırır ve ortadan kaldırılmasını kolaylaştırır. Nebulizasyon yapmak için tavsiye edilir:

  • Bir kovaya 1 ila 2 litre kaynar su koyun;
  • Kovayı da kapatacak şekilde başınıza bir havlu koyun;
  • Kovadan çıkan buharı içinize çekin.

Ayrıca tahrişi hafifletme ve varsa öksürüğü azaltma faydalarını elde etmek için suya 2 damla okaliptüs veya nane esansiyel yağını da karıştırabilirsiniz.

Bu nebülizasyon aynı zamanda buharın doğrudan yüz maskesi aracılığıyla salındığı bir cihaz olan nebülizörle de yapılabilir.

Havayı nemlendirin

Havayı nemlendirmek, solunum yollarını nemlendirmek için iyi bir seçenektir ve daha kuru iklime sahip bölgelerde veya klimanın kullanıldığı durumlarda kullanılabilir. Bunun nedeni, kuru havanın tahrişi arttırması ve boğazda balgam oluşmasına neden olabilmesidir. 

Evde havayı nemlendirmenin basit bir yolu, yatmadan önce odanın içine ve yatağın başucuna yarım kova kaynar su koymaktır. Havayı nemlendirmenin diğer yollarına bakın.

Dikkat : Bu teknik çocuk odalarında kullanılmamalıdır çünkü sıcak su, özellikle çocuklar yetişkin gözetiminde olmadığında yanıklara neden olabilir.

Balgamın ana nedenleri

Balgam, boğaz tahrişi veya alerji nedeniyle oluşabilen boğazdaki aşırı mukus nedeniyle oluşur. En sık görülen nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Grip veya soğuk algınlığı;
  • Alerji;
  • Bronşit;
  • Larinks veya farenks iltihabı;
  • Sinüzit;
  • Akciğer iltihaplanması.

Sarımsı veya yeşilimsi balgam varlığı, nefes almada zorluk, boğaz ağrısı veya düşük ateş, bu birikimin başka sorunlardan kaynaklandığını ve hastaneye gitmek gerektiğini gösteren belirtilerden bazılarıdır. 

Yani boğazda biriken balgam 3 gün sonra düzelmiyorsa, özel ilaçlarla tedavi edilmesi gereken herhangi bir sorun olup olmadığını belirlemek için pratisyen hekime veya göğüs hastalıkları uzmanına gitmelisiniz.

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.