Böcek zehiri alerjisi
Çoğu kişi yazı sabırsızlıkla beklerken bazılarının sıcak aylarda daha dikkatli olması gerekiyor. Böcek zehiri alerjisi hakkında bilgiler
Böcek zehiri alerjisi hakkında temel bilgilerileri sizler için sunuyoruz? Böcek zehiri alerjisi nedir işte cevapları.. Alerji olanlar için arı sokmaları bazen çok ciddi reaksiyonları tetikleyebilir ve bu reaksiyonlar, hatta anafilaksi adı verilen, yaşamı tehdit eden bir şok reaksiyonuna bile yol açabilir.
Yetişkinlerin %1,2 ila 3,5’inde arı (Apis mellifera) ve yaban arısı (Vespula vulgaris, V. germanica) sokmaları anafilaksiye neden olur.
Böcek zehirine karşı alerjinin nedenleri
Böcek zehirine karşı alerjik reaksiyonlar, alerjen adı verilen, aslında zararsız maddelerden kaynaklanır ve alerjik kişilerde bağışıklık sisteminin abartılı bir reaksiyona girmesine yol açar.
Bal arısının (Apis mellifera) zehiri tek başına bilinen on iki alerjen içerir.
Örneğin özellikle at sineği ısırıklarından sonra ciddi alerjik reaksiyonlar nispeten sık görülmektedir.
Bunun, yaban arısı zehirine karşı mevcut bir alerjide yaban arısı ve at sineği zehirleri arasındaki çapraz reaksiyondan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Böcek zehiri alerjisi belirtileri
Çoğu durumda, zehirler yalnızca ısırıktan sonra lokal cilt reaksiyonlarına neden olur; bunlar ani ve gecikmeli reaksiyonlara bölünebilir.
Ani reaksiyonlar ısırmadan hemen sonra ortaya çıkar ve yaklaşık 20 dakika sonra zirveye ulaşır. Belirtileri kaşıntı ve kurdeşen oluşumu veya ciltte kızarıklık (kızarma) ataklarıdır.
Geç reaksiyonlar ancak 24 ila 36 saat sonra tamamen ortaya çıkar ve ısırık bölgesinde devam eden kaşıntılı deri nodülleri (papüller) ile ifade edilir.
Lokal reaksiyonlar kortizon içeren kremler veya jellerle, muhtemelen antihistaminikler alınarak da tedavi edilebilir.
Çapı 10 cm’den fazla şişlik gibi 24 saatten uzun süren önemli bir lokal reaksiyon varsa kortizon da yardımcı olabilir.
Anafilaksi belirtileri
Deri, solunum yolu, sindirim sistemi ve kardiyovasküler sistemin anafilaktik şok reaksiyonları ölümcül bile olabilir. Ciltte ve mukozalarda kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen ve ödem oluşur.
Dil ve damak yanmaya, batmaya veya karıncalanmaya başlar. Dil ve küçük dilin yanı sıra gırtlak bölgesi de şişebilir. Bu yutma güçlüğüne, hırıltıya ve nefes almada zorluğa neden olabilir.
Hırıltı ve öksürük de böcek zehrine alerjisi olan kişilerde ısırık sonrası görülen belirtiler arasındadır.
Çocuklarda ve ergenlerde bronşların daralması hayati tehlike oluşturabilir.
Ayrıca kramplar, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi mide-bağırsak semptomları da gösterebilirler. Ayrıca kan basıncının düşmesine ve kan damarlarının solunum yetmezliği noktasına kadar daralmasına neden olabilir.
Cilt belirtileri
- Akut kaşıntı
- Kızarıklık ve kızarma
- Kurdeşen, ciltte kurdeşen
- Deri ve mukoza zarının iltihabı (anjiyoödem)
Solunum semptomları
- Garganta irritada
- Burun akması
- Ses kısıklığı
- Onlar
- Hırıltı
- Larenkste şişlik (larenks ödemi)
- Nefes almada zorluk (nefes darlığı)
- Bronş kaslarının spazmı (bronkospazm)
- Apne
Sindirim sistemi belirtileri
- Mide bulantısı
- Kramplar
- Kusma
- İshal
Dolaşım semptomları
- Artan kalp atış hızı (taşikardi)
- Kan basıncında düşüş (hipotansiyon)
- Kalp ritmi bozuklukları (aritmi)
- Kan damarlarının daralması
- Boğuldu
- Kalp krizi
Böcek zehiri alerjisi tedavisi
Çok yüksek başarı oranı nedeniyle, hiposensitizasyon (alerjene spesifik immünoterapi veya alerji aşısı), çoğu durumda arı veya yaban arısı sokmasından sonra kanıtlanmış sistemik reaksiyonu olan hastalar için tercih edilen tedavi yöntemidir.
Arı ve yaban arısı zehirine karşı alerji durumunda alerjenler deri altına (deri altı) enjekte edilir. Tedavi süresi hastanın kişisel riskine bağlıdır. Çoğu durumda bu süre üç yıldan beş yıla kadar uzatılır.
Enjeksiyonlar ve dikişler anafilaktik reaksiyon olmadan geçtiğinde sona erer.
Ancak etkilenenlerin acil durum ilaçlarını her zaman yanlarında taşımaları gerekmektedir. Çünkü böcek zehrine karşı alerji durumunda acil durumlara hazırlanmak özellikle önemlidir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.