Böbrek hastalığının nedenleri nelerdir?
Böbrek yetmezliğinin birkaç nedeni vardır. En yaygın iki neden diyabet ve yüksek tansiyondur.
İki tür diyabet vardır: tip 1 ve tip 2. İlk diyabet tipinde vücut, kan şekeri seviyelerini düzenleyen yeterli insülin üretmez. Tip 2 diyabet durumunda salgılanan insülin verimsiz kullanılır.
Diyabet uygun şekilde kontrol edilmezse kan şekeri birikmeye başlar. Kan şekeri seviyesi çok yüksek olduğunda böbrekler zarar görür ve vücuttan besin ve sıvı atma yeteneği azalır.
Diyabet için iyileştirilmiş tedaviye rağmen, diyabetli birçok kişi 20 ila 30 yıl içinde böbrek hastalığı riski altındadır.
Yüksek tansiyon, hipertansiyon
Kan damarlarının duvarlarındaki kan basıncı yükseldiğinde damarlardaki kan basıncı yükselir. Ek olarak, böbreklerdeki küçük kan damarları zarar görebilir ve bu da filtrasyon işleminin normal işleyişini engeller. Çoğu durumda, damarlardaki yüksek tansiyonun nedeni bilinmemektedir. Ancak çoğu durumda hastanın genel sağlığına, yaşam tarzına ve diyetine bağlıdır.
Böbrek iltihabı (glomerülonefrit)
Diğer bir yaygın böbrek hastalığı türü, böbreklerin filtre hücrelerinin iltihaplanmasıdır. Bu sırada idrar çıkışında kötüleşme, idrarda kan ve protein varlığı, göz kapaklarında şişlik, ellerde ve ayaklarda şişme olabilir.
Böbrek hastalığının diğer nedenleri
Polikistik böbrek hastalığı. Böbreklerde ve böbrek hastalığında pürülan tümör oluşumuna neden olan kalıtsal bir hastalık.
İdrar yolunun tıkanması idrarın böbreklere dönmesine ve hasara neden olabilir. Bu tıkanıklık, genellikle erkeklerde böbrek taşı, tümör veya prostat bezinin genişlemesine bağlı olarak üretra daralmasından kaynaklanabilir ve bazen doğumdan kısa bir süre önce daralma meydana gelir.
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da böbrek hastalığına neden olabilir.
Bilinmeyen nedenler
Diyaliz hastalarının yaklaşık% 20’si böbrek hastalıklarının nedenini bilmiyor. Bu hastalar genellikle böbrek hastalığının şiddetli olduğu ilk kez tedaviye gelirler ve bu aşamada hastalığın nedenini belirlemek çok zordur.