Beşinci hastalık nedir?

Beşinci hastalık veya eritema infeksiyozum, parvovirüs B19’un neden olduğu hafif bulaşıcı bir döküntüdür.

26.08.2024
Beşinci hastalık nedir?

Bu hastalık adını, çocuklarda sık görülen deri döküntülerinin tarihsel sınıflandırması listesinde beşinci sırada yer aldığından almıştır.

 

Çocuklarda (5 ila 14 yaş arası) yetişkinlere göre daha sık görülür. Bir kişi genellikle parvovirüs B19 ile enfekte olduktan sonraki 5 ila 20 gün arasında ve çoğunlukla temastan sonraki 14 gün içinde beşinci hastalığa yakalanır.

 

Yüzdeki kırmızı döküntü (yanakların kızarması), beşinci hastalığın daha tanınmayan bir belirtisidir ve çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülür.

 

Birkaç gün sonra döküntüler göğüste, sırtta, kalçada veya ellerde ve ayaklarda da ortaya çıkabilir (aynı zamanda avuç içlerini ve ayak tabanlarını da etkileyebilir) ve bazen özellikle ayak tabanlarında kaşıntılar görülebilir.

 

Semptomların yoğunluğu değişir ve genellikle 7 ila 10 gün içinde kaybolur, ancak birkaç hafta boyunca gelip gidebilir.

 

Daha az sıklıkla, döküntü ortaya çıkmadan önce hastalığın genel semptomları ortaya çıkar; ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı var ve enfekte olan on kişiden ikisinde hiçbir semptom yok.

 

Beşinci hastalığı olan kişilerde poliartropati sendromu adı verilen eklem ağrısı ve şişlik de gelişebilir.

 

Yetişkinlerde, özellikle kadınlarda daha sık görülür. Beşinci hastalığı olan bazı yetişkinlerde genellikle ellerde, ayaklarda veya dizlerde yalnızca ağrılı eklemler olabilir ve başka belirtiler görülmeyebilir.

 

Eklem ağrısı genellikle bir ila üç hafta sürer, ancak aylarca veya daha uzun süre de sürebilir. Eklem ağrısı genellikle uzun vadeli sonuçlar doğurmadan geçer.

 

Hastalık sporadik olarak ortaya çıkar, ancak kış sonu, ilkbahar ve sonbahar başlarında kolektif olarak daha küçük salgınlar şeklinde ortaya çıkabilir.

 

Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi, daha önce hasta olan kişilerde, hemolitik anemisi olanlarda (eritrositlerin tahrip olmasına yol açan anemiler) ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda (kanser ve HIV hastaları) komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

 

Ayrıca enfeksiyon, bu virüse karşı koruyucu antikorlara sahip olmayan hamile kadınlarda özellikle tehlikelidir (hamile kadınların yaklaşık yarısının koruyucu antikorlara sahip olmadığı tahmin edilmektedir).

 

Yani virüsün enfekte hamile bir kadından plasenta yoluyla çocuğuna bulaşabileceği göz önüne alındığında, bu tür gebelikler bazen ölü doğan bir çocukla (vakaların %5 ila 9’unda) veya fetal hidrops (tüm bebeklerin şişmesi) adı verilen ciddi bir durumla sonuçlanabilir.

 

Çocuğun vücudunun bazı kısımları). Bu komplikasyonların riski hamileliğin ikinci trimesterinde en fazladır.

 

Beşinci hastalık, solunum sisteminden gelen salgı damlacıklarının havaya, ellere veya nesnelere yayılması ve ailede, okullarda ve anaokullarında yakın temas yoluyla kişiden kişiye bulaşmaktadır.

 

Parvovirus B19 ayrıca kan veya kan ürünleri yoluyla da yayılabilir.

 

İnsanlar, döküntü veya eklem ağrısı ortaya çıkmadan önce, ateş ve/veya soğuk algınlığı gibi genel semptomlara sahip olduklarında çevreye en fazla bulaştırıcı olurlar.

 

Bir döküntü ortaya çıktığında, kişi genellikle artık bulaşıcı değildir. Bağışıklık sistemi zarar görmüş ve diğer bazı kronik enfeksiyonlara sahip kişiler uzun süre bulaşıcı olabilir.

 

Ailede, okulda, anaokulunda yakın temasta bulunan birinin enfekte olma olasılığı %10 ila %60 arasındadır.

 

Yetişkinlerin yaklaşık %80’i parvovirüs ile temas halindedir ve kalıcı bağışıklık sağlayan koruyucu antikorlara sahiptir.

 

Beşinci hastalık çoğunlukla klinik özelliklere ve epidemiyolojik duruma göre teşhis edilir. Kesin tanı, parvovirüs B19’a karşı antikorların veya PCR testleri kullanılarak DNA kanıtının kanıtlanmasıyla konur.

 

Hastalık kendiliğinden geçtiği için genellikle tedavi gerekli değildir. Artrit ve eklem ağrısı vakalarında semptomatik tedavi (analjezikler) kullanılır.

 

Şu anda beşinci hastalığa karşı bir aşı mevcut değil.

 

Hastalık damlacık yoluyla yayıldığından korunma tedbirleri diğer solunum yolu hastalıklarındakiyle aynıdır.

 

Hasta kişilerle, özellikle hamile kadınlarla, bağışıklık sistemi zarar görmüş hastalarla ve hemolitik anemisi olan hastalarla temastan kaçınılması önerilir.

 

Topluluk içinde yayılımın önlenmesi için solunum yolu hastalığı belirtileri olan çocukların gruba/sınıfa gelmemesi tavsiye edilmektedir.

 

Beşinci hastalığın yayılmasını önlemek için, ellerin sık sık yıkanması (su ve sabunla en az 20 saniye), öksürürken veya hapşırırken ağzın ve burnun kapatılması, kullanılan eşyaların uygun şekilde imha edilmesi gibi tüm bulaşıcı hastalıklara yönelik klasik önleme tedbirleri önerilmektedir. dokulara (solunum hijyeni), gözlere, buruna veya ağza dokunmaktan kaçınılması ve ortamda hijyen tedbirlerinin düzenli olarak uygulanması (temizlik, havalandırma, okul öncesi kurumlardaki oyuncakların düzenli temizliği).

 

Fotoğraf: pexels

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.