Bebekler ne zaman diş çıkarır?

3 ay civarında bebekler dünyayı ağızlarıyla keşfetmeye, daha fazla tükürük salgılamaya ve ellerini ağızlarına götürmeye başlarlar.

Bebekler ne zaman diş çıkarır?

Birçok ebeveyn bunun bebeklerinin diş çıkarmaya başladığı anlamına gelip gelmediğini merak ediyor;

 

Ancak ilk diş genellikle 6. ayda çıkar. Tipik olarak, ilk çıkan dişler neredeyse her zaman alt ön dişlerdir (alt orta kesici dişler) ve çoğu çocuk genellikle 3 yaşına kadar tüm süt dişlerini çıkarmış olur.

 

Diş çıkarma, bebeğin diş etlerinden dişlerin çıkmaya başladığı zamandır. Hem bebek hem de ebeveynleri için sinir bozucu olabilir.

 

Ancak diş çıkarma sırasında ne bekleneceğini ve bu sürecin nasıl daha az acı verici hale getirileceğini bilmek çok yardımcı olabilir.

 

Diş çıkarma ne zaman başlar?

 

Her ne kadar diş çıkarma 3 aylık gibi erken bir dönemde başlasa da, büyük ihtimalle çocuğunuzun ilk dişinin 4 ila 7 aylıkken diş eti çizgisinde çıkmaya başladığını göreceksiniz.

 

İlk çıkan dişler genellikle merkezi kesici dişler olarak da bilinen alt kesici dişlerdir. 4 ila 8 hafta sonra genellikle dört üst kesici diş (orta ve yan) takip eder.

 

Yaklaşık bir ay sonra alt yan kesici dişler (alt orta kesici dişlerin her iki yanında bulunan iki diş) görünecektir.

 

Sonraki dişler süt azı dişleri (veya ağzın arka kısmında bulunan ve yiyecekleri öğütmek için kullandığımız azı dişleri) ve son olarak üst köpek dişleri (üst çenedeki sivri dişler) ortaya çıkar.

 


Çoğu çocuğun üç yaşına geldiklerinde 20 süt dişi çıkar. (Çocuğunuzun gelişimi çok daha yavaşsa doktorunuzla konuşun.)

 

Nadiren de olsa, bazı bebekler bir veya iki dişle doğarlar veya ilk dişlerini hayatlarının ilk haftalarında çıkarırlar. Bu dişlerin beslenmeye engel olduğu veya çok gevşek olduğu ve aspirasyon nedeniyle boğulma riski oluşturduğu durumlar dışında genellikle endişe edilecek bir durum değildir.

 

Diş çıkarma belirtileri nelerdir?

 

Bebekler süt dişlerini çıkarmaya başladığında daha fazla salya akabilir ve nesneleri daha fazla çiğnemek isteyebilirler.

 

Diş çıkarmanın acı verici olmadığı bebekler var. Diğerleri kısa süreli sinirlilik yaşarken, diğerleri birkaç hafta süren, ağlama krizleri ve uyku ve yeme düzenlerinde bozulmalarla birlikte huzursuzluk gösterirler. Diş çıkarma sinir bozucu bir süreç olabilir ancak bebeğiniz çok sinirliyse doktorunuzla konuşun.

 

Diş çıkarma sırasında hassas, ağrılı ve şişmiş diş etleri bebeğin ısısının bir miktar yükselmesine neden olsa da diş çıkarma yüksek ateşe veya ishale neden olmamalıdır.

 

Bebeğinizin diş çıkarma döneminde ateşi varsa büyük olasılıkla ateşe neden olan başka bir şey vardır ve doktorunuza başvurmalısınız.

 

Diş çıkarmayı nasıl daha katlanılabilir hale getirebilirim?


Bebeğiniz diş çıkarırken aklınızda bulundurmanız gereken bazı ipuçları:

 

  • Bebeğinizin yüzünü sık sık yumuşak bir bezle silip fazla salyayı giderin, cilt tahrişini ve kızarıklığı önleyin.
  • Bebeğin diş etlerini temiz parmağınızla ovalayın.
  • Bebeğe ısıracak bir şey verin. Yutulmayacak, boğulmayacak ve küçük parçalara ayrılmayacak kadar büyük olduğundan emin olun (solunum nedeniyle boğulma tehlikesi). Dondurucuda 30 dakika bekletilen nemli bir bez çok faydalı olabilir. Taş gibi sertleşmeden önce dondurucudan çıkardığınızdan emin olun (şişmiş, diş etlerinin morarmasını veya morarmasını istemezsiniz!) ve bebek kullandıktan sonra yıkayın.
  • Kauçuk diş çıkarma halkaları da iyidir, ancak içinde sıvı bulunanlardan kaçının çünkü kırılabilir ve sızıntı yapabilir. Bu tür halkalar kullanırsanız, bunları daima buzdolabında soğutun, asla dondurucuda değil. Diş çıkarma halkalarını kaynatmayın veya sterilize etmeyin; Aşırı sıcaklık değişiklikleri plastiğe zarar verebilir ve kimyasal sızıntılara neden olabilir.
  • Diş çıkarma bisküvileri ve dondurulmuş veya soğuk yiyecekler yalnızca halihazırda katı yiyecekler yiyen çocuklar için uygundur. Çocuğunuz henüz bu tür bir diyete geçmemişse bunları kullanmayın. Ayrıca bebeğinizin boğulma ve nefes alma riski oluşturabilecek küçük parçalara ayrılmadığından emin olmak için onu dikkatle izlediğinizden emin olun.
  • Bebeğiniz sinirli görünüyorsa, rahatsızlığını gidermek için doktorunuza bir doz parasetamol veya ibuprofen (6 aylıktan büyük olduğu sürece) vermenin uygun olup olmadığını sorun.
  • Bebeğinizin dişlerine asla aspirin sürmeyin veya diş etlerini alkolle ovalamayın.
  • Diş çıkarma halkasını asla bebeğinizin boynuna veya vücudunun herhangi bir yerine bağlamayın veya asmayın, çünkü halka bir nesneye takılabilir ve bebeği boğabilir.
  • Kehribardan yapılmış diş çıkarma kolyelerini kullanmayın. Kehribar boncuklar çıktığında boğulmayı, ayrıca nefes alma nedeniyle boğulmayı ve boğulmayı kolaylaştırırlar.
  • Bebekler için güvensiz olabileceğinden diş çıkarma jellerinden ve diş çıkarma haplarından kaçının.

 

Bebeğin dişlerinin bakımını nasıl yapmalıyım?

 

Bebeğinizin dişlerinin bakımı ve temizliği, uzun vadeli diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.

 

Süt dişleri eninde sonunda düşecek olsa da, diş çürüğü bu süreci hızlandırabilir ve kalıcı dişler çıkmaya hazır olmadan dişlerde boşluklar bırakabilir.

 

Henüz düşmemiş süt dişlerinin bir araya gelerek bu boşlukları doldurmaya çalışması ve bunun sonucunda daimi dişlerin çarpık ya da ait olmadıkları yerlerde çıkması mümkündür.Bebeğin dişlerinin günlük bakımı ilk süt dişi çıkmadan önce başlamalıdır.

 

Bebeğinizin diş etlerini her gün temiz, nemli bir gazlı bez veya bezle temizleyin veya yumuşak kıllı bir bebek diş fırçasıyla sadece su kullanarak (diş macunu kullanmayın!) nazikçe fırçalayın.

 

İlk dişler çıkar çıkmaz çok az miktarda diş macunu kullanarak su ve florür içeren diş macunu ile fırçalayın.

 

Çocuk dişlerini fırçalarken tükürebilecek yaşa geldiğinde, yani genellikle 3 yaş civarında, biraz daha diş macunu kullanılması uygundur.

 

Florürlü bir diş macunu seçin ve yalnızca bezelye büyüklüğünde veya daha az miktarda kullanın.

 

Çocuğunuzun diş macununu yutmasına veya doğrudan tüpten yemesine izin vermeyin çünkü aşırı dozda florür küçük bir çocuk için tehlikeli olabilir.

 

Bebeğinizin tüm süt dişleri çıktıktan sonra, özellikle yemeklerden sonra günde en az iki kez dişlerini fırçalamaya çalışın.

 

Çocuğunuzun diş ipi kullanmaya erken alışması da önemlidir.

 

Diş ipi kullanmaya başlamanın en iyi zamanı iki dişin birbirine değmeye başladığı zamandır. Bu kadar küçük dişlerde diş ipi kullanma konusunda tavsiye almak için diş hekiminize danışın.

 

Çocuğunuzun siz dişlerini fırçalarken sizi izlemesini ve taklit etmesini sağlayarak fırçalama ve diş ipi kullanma rutinine ilgi duymasını sağlayabilirsiniz.

 

Diş çürümesini önlemek için bir diğer önemli ipucu: Bebeğinizin biberonla uyumasına izin vermeyin. Süt (veya meyve suyu) çürüklere ve diş plağına neden olabilir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.